in , ,

Έπεσαν σε τοίχο στην Αμφίπολη

Σε τοίχο έπεσαν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, πορτάκι στον τέταρτο θάλαμο που να οδηγεί σε άλλο χώρο δεν υπάρχει. Στους τρεις θαλάμους που έχουν ανασκαφεί ως τώρα δεν έχει ανευρεθεί αρχαίος νεκρός, ούτε ταφικός θάλαμος.
Η αγωνία και η απογοήτευση της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης κορυφώνονται. Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ως τώρα ότι πρόκειται για υπέρλαμπρο ταφικό μνημείο ενός σπουδαίου προσώπου της μακεδονικής δυναστείας δείχνουν να ματαιώνονται.
Καμμία ένδειξη, κανένα στοιχείο ταφής δεν υπάρχει στους τρεις θαλάμους του μνημείου.
Κατερίνα Περιστέρη: Πήραν τον αρχαίο νεκρό οι τυμβωρύχοι;
Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».
Οπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε “εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα”, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».
«Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος»
Οσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε:
«Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».
Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».
Πηγή: www.iefimerida.gr/node/175890#ixzz3HXYQwQoR