in , , , ,

Εμμ. Πιτυκάκης ζεί μέσα απο το έργο του, fotos

Σαν την Δευτέρα 22 Αυγούστου, ανήμερα της ημέρας του θανάτου του ακριβώς πριν από 35 χρόνια, επέλεξε ο επιμορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος της Βουλισμένης να τιμήσει ένα Βουλισμενιώτη άνθρωπο του πνεύματος  που με το έργο του έγινε Λασιθιώτης –  Παγκρήτιος και Πανελλήνιος καθώς τα κείμενα του από τελούν και θα αποτελούν και στο μέλλον την βάση για μια σειρά από λαογραφικές έρευνες και αναλύσεις.
2
Ο Μανόλης Πιτυκάκης, ο λαογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, που άφησε ευτυχώς για όλους μας έργο πλούσιο και πολύπλευρο τιμήθηκε στο χωριό του. Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Αγγελάκης  στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων πως «…Σε αυτήν εδώ την σχολική αυλή, όπου δεκάδες όνειρα παιδιών «γεννήθηκαν»  και βρήκαν το δρόμο για την πραγμάτωση τους, καλούμαστε σήμερα να γυρίσουμε τις σελίδες από το ημερολόγιο του χρόνου και με την βοήθεια των εκλεκτών μας ομιλητών να σκιαγραφήσουμε όσο πιο ολοκληρωμένα μπορούμε την προσωπικότητα και το έργο του Βουλισμενιώτη, λαογράφου-ιστορικού και γλωσσολόγου Μανόλη Πιτυκάκη,ενός ταπεινού εργάτη του πνεύματος,  η προσφορά του οποίου δικαίως χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως μνημειακή και πολύτιμη!
«Γεννήθηκα στα 1898 στο χωριό Βουλισμένη…γράφει σε γράμμα που απευθύνει στον λογοτέχνη Τάκη Δόξα, στον οποίο εξιστορεί τις πολιτικές περιπέτειες των νεανικών του χρόνων- στα διαλείμματα των οποίων- όπως ο ίδιος σημειώνει αναπτύχθηκε η πνευματική του δραστηριότητα! Ο Μανόλης Πιτυκάκης, γιος και εγγονός δασκάλων, (των Ιωάννη Πιτυκάκη και της Καλλιόπης) του Ιωάννη Μαυραντωνάκη, του πρώτου που δίδαξε τα «νεοελληνικά γράμμματα εν τω σχολείω Βουλισμένης» σύζυγος της Μαρίας Καλλιατάκη εγγονής του γνωστού ποιητή Διαλλινομιχάλη, έμελλε με την αδιάκοπη εργασία και την ευχέρεια της γραφής που τον διέκρινε να διασώσει τον ανόθευτο λαογραφικό πλούτο του Νησιού μας καθώς και τις ποικίλες  του ιδιαιτερότητες, πριν πέσουν οριστικά στην αφάνεια. Σε αυτήν εδώ την αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου της Βουλισμένης καλούμαστε σήμερα να θυμηθούμε… να μην ξεχάσουμε όχι μόνο τις χαρισματικές μορφές του τόπου μας , που σημάδεψαν ο καθένας από το δικό του μετερίζι την μακρόχρονη πνευματική διαδρομή του νησιού μας, αλλά και το χρέος μας, να διασώσουμε κάθε «σταγόνα» πολιτισμού, που κυλά αθόρυβα…δίνοντας ζωή στο μικρό ή μεγάλο  ταξίδι  της, σε ανθρώπους και τόπους…» είπε και συμπλήρωσε ότι στην ίδια αυλή του Δημοτικού σχολείου της Βουλισμένης, αφουγραζόμαστε, θυμόμαστε, καταγράφουμε, προτείνομε, και δηλώνουμε ότι με την πολυτιμη συμβολή ανθρώπων του πνεύματος, θα συνεχίσουμε σε αντίξοες συνθήκες να φυλάττουμε, να διασώσουμε την ίδια μας την ιστορία για να εξακολουθήσουμε να έχουμε παρών και μέλλον εμείς και τα παιδιά μας.
4
Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε  ο αρχιμανδρίτης της ΙΜΠΧ Νικόδημος Κατρίνης  εκπροσωπόντας  τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Γεράσιμο «Όταν η ανθρώπινη κοινωνία μας έχει απαντοχές να μαζέψει βότσαλα και να ταράζει με αυτά την λίμνη της λήθης και της λησμονιάς, υπάρχει ελπίδα ύπαρξης τιμής και δόξας   στο ιστορικό παρόν μας και στο μέλλον του τόπου μας και της κοινωνίας μας όχι μόνο στα κλειστά γεωγραφικά όρια της όμορφης Βουλισμένης, ή του νησιού μας ή και ακόμα της χώρας μας αν θέλετε αλλά στην ιστορική παγκόσμια εξέλιξη  του κόσμου μας. Εκδήλωση σαν την αποψινή που ζωντανεύουν την προσωπικότητα και την προσφορά του Εμμανουήλ Πιτυκάκη  δείχνει ότι υπάρχει ακόμα αρκετό απόθεμα από μνήμες  που καταξιώνουν το παρόν της κοινωνίας μα και καθιστούν επιτακτική την ευθύνη μας αν το αξιοποιούμε.» είπε και μετέφερε τις ευχές του σεβασμιότατου.
5
Ο αντιδήμαρχος για την περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου Κωστής Κοκκίνης τόνισε την σημαντικότητα της εκδήλωσης για το έργο ενός σπουδαίου ανθρώπου του τόπου μας   «Ο Μανόλης Πιτυκάκης ξεκίνησε από εδώ και το έργο έχει σηματοδοτήσει όλη την χώρα κάνοντας  τον ίδιο μια ιδιαίτερης  αξίας πνευματική φυσιογνωμία.» είπε και εξήρε το έργο των ανθρώπων στους συλλόγους που έχουν καταφέρει να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα δημιουργώντας εκδηλώσεις που προβάλουν   την ιστορία του τόπου τους και τους ανθρώπους και να προβάλουν κορυφαίες φυσιογνωμίες σαν και αυτή του τιμώμενου. Παρόμοιες προσπάθειες, συμπλήρωσε, πρέπει αν στηρίζονται από όλους μας και να μας δημιουργούν την ανάγκη να εμβαθύνουμε στο έργο τους γνωρίζοντας τους καλύτερα ώστε να αποκτήσουμε κάτι από όλα όσα άφησαν.
3
Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος διαβάστηκε στο κοινό που είχε κατακλύσει τον αύλοιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού που λειτουργεί πλέον σαν χώρος του συλλόγου της Βουλισμένης.
 
Μετά τις ομιλίες της Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμιλάκη και του Γιάννη Χρονάκη για το έργο του Μανόλης Πτιτυκάκη που μέρη τους θα παρουσιαστούν σε επόμενο φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ πήραν τον λόγο τα παιδιά του χωριού.
6
Δύο κοπελιές η Μαρία Τουτουδάκη και Ελένη Ζερβού μαζί με τους μικρότερους Λευτέρη Σαρρή και Μιχαέλα Ζερβού απέδωσαν ένα θεατρικό δρώμενο γραμμένο από τον Μανόλη Πιτικάκη σε Κρητική διάλεκτο. Τέλος ακολούθησε ένα κέρασμα από τον πάντα  φιλόξενο σύλλογο της Βολισμένης.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ