in ,

Μελέτη στολίδι στο Βερντέν, η αρχή των παρεμβάσεων στη Νεάπολη

Έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης η παρουσίαση της μελέτης για την ανάδειξη της πλατείας Βερντέν , ένα από τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στην γενικότερη πρόταση του Δήμου για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, των δρόμων του νερού και της εκκλησίας.
 
Στην παρουσίαση όπου έγινε με κυρίαρχο στοιχείο την απουσία της τοπικής κοινωνίας, κάτι που σχολιάστηκε από τον Δήμαρχο, έγινε το πρώτο βήμα του τρόπου με τον οποίο η Δημοτική αρχή οραματίζεται την ανάπτυξη της Νεάπολης.
20150729_190442 p
Το τρίπτυχο του σχεδιασμού αφορά, την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Βερντέν και την περιοχή στην μονή Φραρό σαν ένα κεντρικό τρίπτυχο εικαστικής και  λειτουργικής ανάπτυξης  γύρω από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.  Στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος είπε πως ξεκινά η παρουσίαση του οράματος για τον τόπο έτσι όπως τον έχει δουλέψει η νέα δημοτική αρχή, μίλησε για τις δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα στην καλή λειτουργία του Δήμου, επανάλαβε ότι και ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση και το έργο της Δημοτικής αρχής αυτό το διάστημα τονίζοντας ότι οι εμπλοκής και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην δυσλειτουργία της κεντρικής κυβερνητικής σκηνής. Επανέλαβε τις δυσκολίες με το προσωπικό και την μείωση στα έσοδα, γεγονότα που όπως είναι φυσιολογικό δημιουργούν δυσχέρεια στην ανάπτυξη μιας περιοχής αλλά ακόμα και δυσκολίες στην εργασία των καθημερινών θεμάτων που απασχολούν μια κοινωνία.  Το μεγάλο βαρύδιο είναι η κεντρική πλατεία της Νεάπολης όπου σύντομα θα ξεκινήσει ένας διαγωνισμός ιδεών στον οποίο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέσει την άποψη του και την ιδέα του ώστε η όποιο παρέμβαση γίνει στην πλατεία να έχει την αποδοχή καταρχήν της τοπικής κοινωνίας.
20150729_185504 p
 
«Η πλατεία της Νεάπολης είναι το σημείο κατατεθέν στην πόλη, έχει μεγάλο μέγεθος το οποίο όμως είναι αδιαμόρφωτο και πρέπει να δημιουργηθεί μια λογική ώστε να μην κυκλοφορείται άναρχα  από οχήματα και πεζούς και να αποκτήσει μια λογική λειτουργίας και μια όψη συγκεκριμένη.
 
Η πρόταση μας χωρίς να είναι δεσμευτική από την στιγμή που το έργο αυτό θα γίνει αφού τοποθετηθεί η τοπική κοινωνία στο πως και τι θέλει στην πλατεία, για την τοποθέτηση του σιντριβανιού εκεί που ήταν επί Αδοσίδη Πασά ώστε να συνδεθεί με τις διαδρομές του νερού που προτείνουμε ξεκινώντας από την πλατεία Βερντέν και ακολουθώντας τις κρήνες με αλλαγή του οδοστρώματος ώστε να καταδεικνύεται η μοναδικότητα του και παράλληλα να δώσουμε έμφαση στις διαδρομές της θρησκείας που πάλι μέσα από την πόλη καταλήγουν στην πλατεία.»
20150729_191024
 
είπε και διευκρίνισε ότι άμεσα θα ξεκινήσει ένας ζωντανός δίαυλος κατάθεσης προτάσεων για την πλατεία της Νεάπολης ώστε η τελική απόφαση να βγει από την ίδια την κοινωνία.
 
Το πρώτο δε βήμα αυτής της παρέμβασης έγινε με την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την πλατεία του Βερντέν. Μια ιδιαίτερα καλαίσθητη και λειτουργική ιδέα της Ίρις Περουλιού  η οποία και υποστηρίχτηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων όσων βρέθηκαν στην παρουσίαση της ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν και οι παρατηρήσεις των παρευρισκομένων σε ζητήματα τόσο τεχνικά όσο και χρηστικά. Στην πλατεία θα δοθεί με τα υλικά και τις γραμμές που θα χρησιμοποιηθούν η ροή του νερού που ήταν κυρίαρχο στοιχεί ανέκαθεν χωρίς όμως το νερό να φαίνεται. Θα δημιουργηθεί ένα πάρκο, με μικρό θέατρο έως 120 θέσεων για εκδηλώσεις,  χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά, με διαδρομές που θα έχουν την κίνηση του νερού, βοηθητικούς χώρους και με φωτισμό ανάλογο.
 
Τη σύνδεση με τον Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται δίπλα και με την κατάληξη στην βρύση και την δεξαμενή που υπάρχει.  Τα σχέδια έχουν μια αρμονία τόσο στα χρώματα όσο και στα υλικά που προτείνονται ενώ σαφώς είναι ξεκάθαρη και η δόση της προσωπικής ευαισθησίας και αγάπης από την Ίρις σε ένα χώρο που έχει μεγαλώσει και η ίδια σαν παιδί. Όλοι όσοι πήραν τον λόγο τόσο οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι αντιδήμαρχοι, οι λίγοι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της Νεάπολης και μετρημένοι στα δάχτυλα μια παλάμης τεχνικοί και πολίτες, μίλησαν με πολύ θετικό τρόπο για το σχέδιο που παρουσιάστηκε και ευχήθηκαν όλοι σύντομα να υλοποιηθεί.
 
Ο Δήμαρχος έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε πολιτικές αναταραχές και εκλογές ότι το έργο θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
 
Παράλληλα δε θα δουλεύεται και η μελέτη για την ανάδειξη της περιοχής στο Φραρό με την κατασκευή χώρου ξεκούρασης στην είσοδο δίπλα από το ΕΠΑΛ, μονοπατιού και άλλων κατασκευών που θα κάνουν πιο φιλική την επίσκεψη στον χώρο.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ