in , ,

Ξεκινά απόψε το τριήμερο λόγου και τέχνης.

Ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς, που έχει πλέον καθιερωθεί από το Δήμο Αγίου Νικολάου, αναγνωρίζει και η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου, το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης. Αυτό τόνισε στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Χάρης Αλεξάκης, σημειώνοντας ότι «είναι ένας θεσμός, ο οποίος αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, γενικά τον πολιτισμό, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου μπορεί να διοργανώσει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου».
Αν και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα διοίκηση του ΠΑΟΔΑΝ να διοργανώσει το φετινό Τριήμερο Λόγου και Τέχνης ήταν ασφυκτικά μικρός, ήταν συνειδητή επιλογή να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή με επιτυχία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ. Όπως εξήγησε, το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ αποφάσισε το φετινό Τριήμερο να είναι αφιερωμένο στον Ελ Γκρέκο, μιας και επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014 έχει χαρακτηριστεί «Έτος Ελ Γκρέκο». Έτσι και ο Άγιος Νικόλαος θα τιμήσει το μεγάλο Κρητικό καλλιτέχνη, αφιερώνοντάς του τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 30 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου. Το αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο αποτελεί μια σύνθεση από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις «που αποτελούν αναφορά στο έργο του, το αξιολογούν και το αναδεικνύουν», είπε ο κ. Αλεξάκης.
 
 
Το πρόγραμμα
Οι φετινές εκδηλώσεις του Τριημέρου περιλαμβάνουν εικαστικά, κινηματογράφο και μουσική.
• Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ξεκινά το αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο με το άνοιγμα εικαστικής έκθεσης υπό τον τίτλο «Τιμή στον Έλληνα»,η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη, συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, σε επιμέλεια του ιδρυτή του μουσείου κ. Κων. Σχιζάκη. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος με έργα τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εμπνεύστηκαν από το έργο του Ελ Γκρέκο και δημιούργησαν πίνακες και «λάβαρα», αποτυπώνοντας επάνω τους «με όποιο τρόπο εκείνοι έκριναν την ευλάβεια και το θαυμασμό για το έργο του ζωγράφου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ.
Η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.
• Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου θα προβληθεί στο Ρεξ στις 7 μ.μ. η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή «Ελ Γκρέκο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, που βασίστηκε στο βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου «Ελ Γκρέκο- Ο ζωγράφος του Θεού». Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ίδιος ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος μετά την προβολή της ταινίας θα μιλήσει για το πώς δημιουργήθηκε η ταινία αυτή, που σημείωσε και μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες προβολής, αλλά και για τη μελέτη της ζωής και του έργου του ζωγράφου, την οποία μετέφερε στον κινηματογράφο. Για το έργο και την προσφορά του στον κινηματογράφο, ο ΠΑΟΔΑΝ θα βραβεύσει τον Έλληνα σκηνοθέτη.
• Το τριήμερο Λόγου και Τέχνης θα κλείσει με τη συναυλία «Φως και σκιές στην Ισπανία του Eλ Γκρέκο». Περιλαμβάνει οργανική και φωνητική μουσική από την Ισπανία του 16ου και 17ου αιώνα. Θα παρουσιαστεί στο Ρεξ στις 7 μ.μ. το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com