in ,

Έρευνα Πανεπιστήμιου Κρήτης: Οι Ελληνίδες δεν εμβολιάζονται κατά των κονδυλωμάτων

Έλλειμμα ενημέρωσης και οικονομική κρίση κρατούν σε χαμηλά ποσοστά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών και δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού εντύπου Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology.
Στην έρευνα που εκπόνησαν το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και η Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (και συμμετείχαν ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, διδάκτωρ Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παιδολοιμωξιολόγος Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η παιδοεντατικολόγος Χρύσα Κουτσαυτίκη, τ. επιμελήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ο Γεώργιος Μπερτσιάς, Λέκτορας Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ηρακλείου, ο Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δημήτριος Σπαντίδος, Ομότιμος Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης), αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 2008-2014 για αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 632 εφήβων κοριτσιών.
Χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμών
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων ελληνίδων την περίοδο 2008-2014 ήταν μόλις 8,9%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά, τα οποία έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε από 3,2% το 2008 σε 17,1% το 2011. Ωστόσο, μειώθηκε το 2012 σε 2,1% και έφθασε το 9,2% και 11,5% τις χρονιές 2013 και 2014, αντίστοιχα.
Φόβος
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των εφήβων κοριτσιών έναντι του ιού HPV (στελέχη του οποίου έχουν σχετιστεί άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) αποδίδονται κυρίως, στην άρνηση εμβολιασμού λόγω του φόβου των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου, οι οποίοι ωστόσο μειώθηκαν σημαντικά από το 2008 έως το 2014.
Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εύρημα ότι, η αύξηση (από 16,3% το 2008 στο 65,9% το 2014 ) της άρνησης εμβολιασμού έναντι του ιού HPV είναι απόρροια και οικονομικών λόγων. Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, η απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης σημαντικού ποσοστού των ελληνικών οικογενειών λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα από το 2009, δεν επέτρεψε σε χιλιάδες έφηβες να εμβολιαστούν έναντι του HPV, δεδομένου ότι το κόστος έκαστης δόσης μπορεί να φτάσει και τα 145 ευρώ.
Η μελέτη σημειώνει την ανάγκη της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των εμβολιασμών στην παιδική ηλικία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη ενδυνάμωσης της προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα του HPV εμβολιασμού.
Να σημειωθεί ότι, βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό.
Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Στη χώρα μας διατίθενται το διδύναμο (HPV2) και το τετραδύναμο (HPV4) εμβόλιο HPV.
Τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως <15 ετών. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ουέτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των έξι μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους έξι μήνες.
health.in.gr