in , , ,

Έστω εδώ σεβασμός…

Οι κοινόχρηστοι χώροι του τόπου μας και της κάθε περιοχής είναι χρέος όλων μας ώστε στην χρήση τους, που κάθε δικαίωμα έχουμε, παράλληλα να σκεπτόμαστε και να είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις που αντίστοιχα έχουμε οι εμείς ίδιοι  οι χρήστες προς αυτούς.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται στην περιοχή της Νεάπολης μια συζήτηση για το θέμα της καθαριότητας του κοιμητηρίου της πόλης με πολλά παράπονα να εκφράζονται για την καθαριότητα του. 
Όπως φαίνεται στην φωτογραφία η εικόνα πραγματικά δεν τιμά κανένα ενώ προσβάλλεται κάθε σεβασμός στην μνήμη τόσο των νεκρών όσο και των οικείων τους. Όμως τα σκουπίδια αυτά και την εικόνα αυτή ποιος την δημιουργεί; Μας σαφώς οι ίδιοι οι συγγενείς των νεκρών και όσοι φροντίζουν τους τάφους τους. Υπάρχει μέσα στον χώρο του κοιμητηρίου μια ταμπέλλα με την οποία οι υπηρεσίες της Δημοτικής κοινότητας της Νεάπολης παρακαλούν ώστε τα σκουπίδια να τα αφήνουν στους κάδους που υπάρχουν έξω από το κοιμητήριο.   

Παρόλα αυτά όμως πολλοί επιλέγουν αφήνουν όσα καθαρίζουν από τα μνήματα κάτω από το δέντρο στο οποίο βρίσκεται και η ενημερωτική πινακίδα από τον Δήμο. Σαφώς και θα έπρεπε να υπήρχε εργαζόμενος που να φροντίζει σε καθημερινή βάση τα κοιμητήρια και την καθαριότητα τους, όμως όλοι γνωρίζουμε την αδυναμία του προσωπικού πλέον στην αυτοδιοίκηση και είναι παράλογο σε καιρό μνημονίων και διαθεσιμότητας εμείς να τα θέλουμε όλα. 
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Νεάπολης Δημοσθένης Μεθυμάκης σχολιάζει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τον θόρυβο που έχει προκληθεί «Υπάρχουν κάδοι έξω από κοιμητήριο για τον σκοπό αυτό, για πιο λόγο οι συμπολίτες αφήνουν εντός του χώρου τα απορρίμματα και μετά τα φωτογραφίζουν και το κάνουν θέμα. Στα σπίτια μας δεν ανοίγουμε την πόρτα να πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο απ έξω, τα πηγαίνουμε όλοι στους κάδους και αυτό είναι το λογικό και το πολιτισμένο. Την λύση μπορούμε μόνοι μας να την δώσουμε αν προσπαθήσουμε λιγάκι, άλλωστε όλοι περνούν από την έξοδο φεύγοντας ας πάρουν μαζί τους όσα καθάρισαν από τα μνήματα των ανθρώπων τους. Άλλωστε με τον τρόπο αυτό δείχνουμε όλοι μας το σεβασμό μας και στους δικούς μας ανθρώπους που βρίσκονται εκεί αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους.» 
Η περίοδος δε που περνάμε λίγο πριν τις εκλογές είναι βούτυρο στο ψωμί των πικρόχολων ώστε να δημιουργούν τις εντυπώσεις που θέλουν για πρόσωπα και καταστάσεις που δεν επιθυμούν. Σαν τοπικές κοινωνίες όμως χρέος έχουμε να είμαστε συμμετοχικοί όχι μόνο προεκλογικά επειδή τότε όλα λαμβάνουν πιο πολύ μεγάλο μέγεθος αλλά πάντα.
 Άλλωστε όλοι σαν πολίτες μπορούμε  μόνοι μας να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο για μας και τα παιδιά μας.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ