in ,

Ανατροπή στην Ισπανία: Ραχόι, ο μεγάλος νικητής – Χαμένοι οι Podemos

Μεγάλη νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και μεγάλη ήττα για τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, επεφύλαξαν οι εκλογές στην Ισπανία.
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων κέρδισε την πρώτη θέση αυξάνοντας μάλιστα την δύναμή του, αν και χωρίς αυτοδυναμία. Το κόμμα του Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τότε είχε συγκεντρώσει 123 έδρες και σήμερα έχει 137.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) είναι δεύτεροι και τρίτο κόμμα, στάσιμοι, παρέμειναν οι Podemos, ενώ ακολουθούν οι Ciudadanos.
Με καταμετρημένο το 99,83% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι συγκεντρώνει 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 85, οι Podemos 71 και οι Ciudadanos 32

Τα αποτελέσματα σε αριθμούς

Συγκινημένος ο Ραχόι
«Αυτή η ομιλία είναι η πιο δύσκολη της ζωής μου», είπε συγκινημένος μέσα σε χειροκροτήματα ο Μαριάνο Ραχόι.
Απευθύνομαι στο λαϊκό κόμμα και τους Ισπανούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, τόνισε και μίλησε για το ξεκίνημα του, στα 22 του χρόνια, όταν αφισοκολλούσε. Δήλωσε τεράστια υπερηφάνεια για το κόμμα, που μέχρι σήμερα έχει δωσει πολλές εκλογικές μάχες.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σάενθ Σανταμαρία, δήλωσε: «Το Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε τις εκλογές».
@elpais
Ιγκλέσιας: Χάσαμε
Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από αύριο, Δευτέρα «θα ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα». «Περιμέναμε διαφορετικά αποτελέσματα, ανησυχούμε για την άνοδο του συντηρητικού μπλοκ και του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις πρώτες δηλώσεις του.

Νωρέτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».
Σάντσεθ: Το PSOE παραμένει το κυράρχο αριστερό κόμμα
Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σάντσεθ, τόνισε πως το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο, παραμένει το κυρίαρχο αριστερό κόμμα της Ισπανίας. Τόνισε δε ότι οι σοσιαλιστές θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα υπέρ του λαού. «Πρέπει να βρούμε καινούργιες λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της διαφθοράς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σάντσεθ.

Πήρε σχεδόν όλες τις επαρχίες ο Ραχόι
Ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, θριάμβευσαν στις εκλογές, αυξάνοντας τις έδρες του στο νέο κοινοβούλιο.
Σε όλες τις επαρχίες πρώτευσε και ειδικότερα: Σε Γαλικία, Αστούριας, Καντάμπρια, Καστίλη, Καστίλη Λα Μάντσα, Αραγονία, Βαλένθια και Μούρθια, τα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες νήσους.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας ψηφίστηκε μόνο από δύο επαρχίες, τη Γέιδα και τη Χιρόνα, καθώς Βαρκελώνη και Ταρραγόνα ψήφισαν Podemos.
Από τους Ανδαλουσιάνους, όλες οι επαρχίες ψήφισαν το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, εκτός από Ουέλβα, Σεβίλλη και Χαέν που ψήφισαν τους Σοσιαλιστές.
Το Λαϊκό Κόμμα της Ναβάρας, πήρε την ομώνυμη επαρχία στη μοναδική του επιτυχία.

Το φιάσκο των exit polls
Στα exit polls που δημοσιεύτηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, εμφανίζονταν πρώτο, ως αναμένονταν, αλλά με δεύτερους τους Podemos. Τρίτο εμφανίζονταν το σοσιαλιστικό κόμμα και ακολουθούσαν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Οι διαφορές από τις εκλογές του Δεκεμβρίου
Οπως προκύπτει από το γράφημα της El Pais

  • Το Λαϊκό Κόμμα πήρε 137 έδρες ενώ τον Δεκέμβριο είχε πάρει 123.
  • Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 85 έδρες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 90 έδρες
  • Οι Podemos είχαν λάβει τον Δεκέμβριο 69 έδρες. Τώρα, που κατέβηκαν σε συμμαχία με τους Izquierda Unida (IU/Ενωμένη Αριστερά) έλαβαν 71 έδρες.
  • Οι Ciudadanos είχαν λάβει 40 έδρες τον Δεκέμβριο ενώ τώρα έπεσε στις 32.


Τα σενάρια
Οπως είναι σαφές, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία των 176 εδρών, άρα από σήμερα κιόλας, θα ξεκινήσουν διεργασίες για σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Ενα δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί ότι δύσκολα κάποιο κόμμα θα επιδιώξει να κωλυσιεργήσει, οδηγώντας το εκλογικό σώμα της Ισπανίας για τρίτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση μετά από την χθεσινή και εκείνη του Δεκεμβρίου του 2015.
Ενα σενάριο είναι να συγκυβερνήσουν το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι με τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ που συγκεντρώνουν μαζί 22 έδρες. Ωστόσο, προεκλογικά το PSOE είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδίως εάν παρέμενε πρωθυπουργός ο Ραχόι.
Το Λαϊκό Κόμμα θα απευθυνθεί μετά βεβαιότητος στους φιλελεύθερους Ciudadanos οι οποίοι υπέστησαν απώλειες μεν, αλλά όχι όσες αναμένονταν προεκλογικά, πέφτοντας στις 32 έδρες από τις 40 που είχαν πάρει τον Δεκέμβριο του 2015. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 169 έδρες και ενδεχομένως αναζητήσουν συμμαχίες και με άλλα μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.
Μικρή η συμμετοχή
Χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,1%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.
Φωτογραφία: EPA/ANGEL DIAZ
Οι δηλώσεις των αρχηγών προσερχόμενοι στις κάλπες
Ο Ραχόι
Ο ασκών ακόμη καθήκοντα πρωθυπουργού, ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος ΡΡ Μαριάνο Ραχόι κι ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψήφισαν με μικρή διαφορά ώρας, και στις δηλώσεις τους αμφότεροι κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. «Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση—πλην όμως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Φωτογραφία: EPA/ANGEL DIAZ
Οι Podemos
Ο ηγέτης των Podemos, που οι σφυγμομετρήσεις τον φέρουν στη δεύτερη θέση, είδε να τον αποδοκιμάζουν άγρια, όταν παρέκαμψε την «ουρά» για να ψηφίσει.
Ορισμένοι οπαδοί των κομμάτων UPyD και Vox, να διαμαρτυρηθούν έντονα φωνάζοντας: «Ο καθένας στη σειρά του» Οι αποδοκιμασίες στον ηγέτη των Podemos ήσαν τόσο έντονες, ώστε χρειάστηκε να επέμβει διακριτικά η αστυνομία για να πείσει τους αγριεμένους ψηφοφόρους να σταματήσουν.
Σε δηλώσεις του πάντως, επανέλαβε τη θέση που το κόμμα του έχει εκφράσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Οδεύουμε προς τη νίκη, όμως εκείνο που συμφέρει την Ισπανία είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE», δήλωσε στο εκλογικό τμήμα ο Ιγκλέσιας, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν από την Δευτέρα.
Φωτογραφία: EPA/LUCA PIERGIOVANNI
Οι σοσιαλιστές
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως αισθάνεται «ήρεμος και ελπίζει» στο καλλίτερο αποτέλεσμα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι Podemos θα τον ξεπεράσουν στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, κι αν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το ζήτημα στην παρούσα φάση, τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι η προσέλευση στις κάλπες». Άλλωστε, η στρατηγική του PSOE –όπως και στις προηγούμενες εκλογές—στηρίχθηκε στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και, όπως έχει τονίσει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προηγούμενος διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος Έδου Μαδίνα, «εκεί στηρίζει τις ελπίδες του την ύστατη ώρα», καθώς «η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί».
Φωτογραφία: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO








Φωτογραφίες: Sooc/Aris Oikonomou
Πηγή: www.iefimerida.gr