Αποκατάσταση της αλήθειας

Αποκατάσταση της αλήθειας
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim 2-12-glamour-anim-124x53
Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να αποκαταστήσω την αλήθεια όσον αφορά την Πράα Διδασκαλία (Gentle Teaching.Η Πράα Διδασκαλία υπάρχει πάνω από 30 χρόνια στην Ευρώπη και εφαρμόζεται σε 39 χώρες επίσημα (μεταξύ των οποίων, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Δανία, κ.λπ. χώρες πολύ πιο προηγμένες από εμάς στα θέματα Πρόνοιας). Την εισαγάγαμε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου τα 3 τελευταία χρόνια, πρώτοι εμείς από όλα τα προνοιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, είμαστε σαν Λασιθιώτες πολύ περήφανοι γι’ αυτό και αποτελεί τεράστια κατάκτηση τόσο για το ίδρυμα του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας γενικότερα.
Η Πράα Διδασκαλία δεν είναι μία θεραπευτική μέθοδος, είναι περισσότερο μια φιλοσοφία, ένας άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Η Πράα Διαδασκαλία έχει κυρίως στόχο να εμπνεύσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο θεραπευόμενο. 
Στηρίζεται καθαρά στις ανθρώπινες σχέσεις και το πεδίο εφαρμογής της είναι παντού σε ότι αφορά υπηρεσίες πρόνοιας αλλά και υγείας και το κυριότερο: χωρίς να απαιτεί επιπλέον χρήματα ή προσωπικό με πολυετείς εξειδικευμένες σπουδές. Είναι εντελώς δωρεάν, ο οποιοσδήποτε μπορεί να τη διδαχθεί, όχι μόνο στέλεχος της Πρόνοιας αλλά και γονέας ή κηδεμόνας ΑμεΑ, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει δαπανηρά σεμινάρια ή συνέδρια.
Όσον αφορά τώρα το αν είναι μόνο θεωρητική προσέγγιση που δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη θα επαναλάβω ότι υπάρχει και εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια και ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο ή στην επίσημη ιστοσελίδα του παγκοσμίου οργανισμού για περαιτέρω πληροφορίες, εικόνες, βίντεο ή άλλα κείμενα. 
Επειδή όμως ως διοικητικό συμβούλιο του Θεραπευτηρίου Λασιθίου, πέραν του διαδικτύου και των συστάσεων θέλαμε να έχουμε ιδίαν γνώμη για την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου, πραγματοποιήσαμε ολιγοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δανία το 2011, τέσσερα άτομα (δύο εργαζόμενες του ΘΧΠΛ, ο εκπρόσωπος των ΑμεΑ στο Δ.Σ. Κος Καναβάκης Σταύρος και ο γράφων ως Διοικητής του Θεραπευτηρίου), όπου είδαμε και θαυμάσαμε δια ζώσης την πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
 Η επίσκεψη αυτή ήταν που μας έπεισε οριστικά για την αξία της μεθόδου αυτής και ομόφωνα σαν Δ.Σ. αποφασίσαμε να την εισαγάγουμε στο Θεραπευτήριο πιλοτικά και πάντα στα πλαίσια των οδηγιών του ειδικού στα θέματα αυτά Κου Μaurits Eijgendaal
Ο Κος Eijgendaal χωρίς ποτέ να μας ζητήσει ένα Ευρώ ήρθε και ξαναήρθε στον Άγιο Νικόλαο να μας εκπαιδεύσει και να μας διδάξει τη μέθοδο αυτή μαζί με συνεργάτιδά του (έχει κάνει εκτενή αφιερώματα και η ΑΝΑΤΟΛΗ για τις επισκέψεις αυτές). Επαναλαμβάνω, χωρίς ποτέ να μας ζητήσει το παραμικρό, μας ενέταξε στο πρόγραμμά των επισκέψεών του, το οποίο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Για όλα τα παραπάνω ήταν πάντα ενήμερη η 7η ΥΠΕ στην οποία υπαγόμασταν και η οποία είχε εγκρίνει τη συμμετοχή μας σε κάθε δραστηριότητα του οργανισμού.
Παράλληλα, η μικρή αυτή «επανάσταση» στα Προνοιακά δεδομένα που επιφέραμε εμείς ένα μικρό ίδρυμα του Νομού Λασιθίου, θέλαμε να ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση του παγκοσμίου συνεδρίου της Πράας Διδασκαλίας εδώ στον Άγιο Νικόλαο, την οποία και καταφέραμε να πάρουμε με μεγάλες προσπάθειες για το 2014 και με έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου
Θα ήταν μία απίστευτη ευκαιρία πέραν των γνώσεων που θα λαμβάναμε, να διαφημίσουμε σε όλο τον κόσμο το Νομό Λασιθίου και την Κρήτη, ενώ παράλληλα θα κάναμε γνωστό πλέον σε παγκόσμια επίπεδα το Θεραπευτήριο μας. 
Όμως, η ενωμένη Προνοιακή Διοίκηση Κρήτης (στην οποία το Θεραπευτήριο Λασιθίου υπάγεται), στη συνεδρίαση της 13/12/2013, χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΑμεΑ, αλλά και τη δικιά μου ως Α’ Αντιπροέδρου του νέου σχήματος που θα μπορούσα να ενημερώσω το Δ.Σ., αποφάσισε να μη διοργανώσει ο νέος φορέας το συνέδριο αυτό για λόγους που δεν ευσταθούν. Συγκεκριμένα αναφέρεται και στο δημοσίευμα αλλά και στα πρακτικά της αποφάσεως, ότι οι λόγοι είναι και οικονομικοί (για το αν έχει πρακτική εφαρμογή η μέθοδος αναφέρθηκα παραπάνω). 
Μα το συνέδριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, δηλαδή ο κάθε σύνεδρος πληρώνει μόνος του τα έξοδά μετάβασης και διαμονής του και μάλιστα μπαίνουν και δικλίδες ασφαλείας, αν δε δηλώσουν συμμετοχή και πληρώσουν το 70% των προϋπολογιζομένων συμμετεχόντων, το συνέδριο αναβάλεται. 
Έτσι γίνεται όλα τα χρόνια, σε όλες τις χώρες που το διοργανώνουν, έτσι θα γινόταν και τώρα και μάλιστα στην έγκριση που είχαμε πάρει από το αρμόδιο Υπουργείο για να διεκδικήσουμε το συνέδριο αυτό, αναγραφόταν ρητά ότι θα γινόταν αδαπάνως για το Δημόσιο.
Αυτήν λοιπόν τη δωρέαν διαφήμιση για τον τόπο διεξαγωγής έσπευσε να την καρπωθεί η Θεσσαλονίκη η οποία έτρεξε να αναλάβει (και μπράβο τους) το συνέδριο αυτό, μόλις το αποποιηθήκαμε εμείς. Δηλαδή κάναμε εμείς σαν Λασίθι όλη τη δουλειά, για να έρθει να εισπράξει τα οφέλη η Θεσσαλονίκη η οποία παίρνει ένα έτοιμο παγκόσμιο συνέδριο από το πουθενά. 
Λες και ο Νομός Λασιθίου και η Κρήτη δεν έχουν ανάγκη τουριστικής προβολής, έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι σφόδρα αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της Πρόνοιας στο Νομό Λασιθίου. Αντιθέτως πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί και περαιτέρω, γιατί τόσο το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων όσο και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (η παλιά Παιδόπολη), ποιούν απίστευτο κοινωνικό έργο, έργο που δυστυχώς είναι σχεδόν πάντα μακρυά από τα φώτα της επικαιρότητας και της δημοσιότητας.
Μετά Τιμής
Λευτέρης Μηλιός
Τέως Δοικητής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΘΧΠΛ.
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban