in , ,

Απο αλλού το περιμέναμε και απο αλλού μας ήρθε.

Ανατροπή είχαμε ως προς την ταυτότητα του προσφεύγοντος κατά του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου, αφού τη Δευτέρα το βράδυ, που έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των ενστάσεων,

 αντί των συνδυασμών «Σύγχρονος Δήμος» και «Δημοτική Συνεργασία» που αναμενόταν, ένσταση κατέθεσε ο νικητής συνδυασμός των δημοτικών εκλογών «Δικαίωμα στην πόλη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών Δημήτρης Κουνενάκης και Πανίκος Καρατσής βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είχαν σχεδόν καταλήξει συμφωνώντας την Κυριακή για την υποβολή ένστασης, αλλά τη Δευτέρα κατόπιν επιφυλάξεων που διατύπωσε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», τελικά η ένσταση δεν κατατέθηκε.


Ένσταση, αντιθέτως, κατέθεσε η πλευρά του εκλεγμένου Δημάρχου Αντώνη Ζερβού, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Υπογράφεται από τον ίδιο τον κ. Ζερβό και από τον κ. Γεώργιο Μπρόκο, υποψήφιο στην Τοπική Κοινότητα Έξω Ποτάμων, ο οποίος κηρύχθηκε πρώτος αναπληρωματικός, στις εκλογές.
Η ένσταση στρέφεται κατά:


1. Της απόφασης με αριθ. 54/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου σε συνδυασμό με τις διορθωτικές αποφάσεις με αριθμούς 60 και 61/2014 και ειδικά σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου, όπου διέθεσε στο συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» 3 έδρες, στη «Δημοτική Συνεργασία» 1 έδρα και στη «Λαϊκή Συσπείρωση» 1 έδρα.
Στο σκεπτικό της ένστασης, οι ενιστάμενοι αναφέρουν αναλυτικά: «Στη Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου ο επιτυχών συνδυασμός «Δικαίωμα στην πόλη» που εδικαιούτο τα 3/5 των εδρών σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 32,33 και 41 του Ν. 3852/2010 δεν είχε υποψήφιους, άρα δεν λαμβάνει καμία έδρα και επομένως το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Διαμερίσματος καταλαμβάνεται από τους επιλαχόντες συνδυασμούς σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 32,33 και 41 του Ν. 3852/2010.

Ειδικότερα στη δημοτική κοινότητα Βραχασίου οι συνδυασμοί έλαβαν: «Δικαίωμα στην πόλη» 73 ψήφους, «Σύγχρονος Δήμος» 374 ψήφους, «Δημοτική Συνεργασία» 346 ψήφους, «Λαϊκή Συσπείρωση» 32 ψήφους, σύνολο έγκυρων 825 ψήφοι. Ο αριθμός των εδρών είναι 5, άρα το εκλογικό μέτρο είναι 825/(5+1)=137. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο συνδυασμός «Σύγχρονος Δήμος» πρέπει να λάβει 3 έδρες (2 έδρες από την πρώτη κατανομή και 1 έδρα από την δεύτερη) και η «Δημοτική Συνεργασία» 2 έδρες (και τις 2 από την πρώτη κατανομή) ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν δικαιούται έδρα. Μετά ταύτα θα πρέπει να γίνει δεκτός ο λόγος αυτός και να ακυρωθεί –τροποποιηθεί η ανωτέρω απόφαση ώστε να γίνει ορθή κατανομή των εδρών», αναφέρεται στην ένσταση.

2. Του Κων/νου Κοκολάκη του Γεωργίου, κατοίκου Έξω Ποτάμων του Δήμου Αγίου Νικολάου, υποψηφίου εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας Ποτάμων με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος», ανακηρυχθέντος με την αριθμό 54/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, τακτικού εκπροσώπου στην τοπική κοινότητα Ποτάμων.

Ο συνδυασμός «Σύγχρονος Δήμος» έλαβε 51 ψηφοδέλτια και ο συνδυασμός «Δικαίωμα στην πόλη» 50. Με την ένσταση του δεύτερου ζητείται να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος», που, όπως αναφέρεται «εσφαλμένα και κατά παράβαση της εκλογ
ικής νομοθεσίας κρίθηκε από την εφορευτική επιτροπή του 22ου εκλογικού τμήματος της τοπικής κοινότητας Ποτάμων Δήμου Αγίου Νικολάου έγκυρο ενώ θα έπρεπε να κριθεί άκυρο, καθώς έφερε σαφή και συγκεκριμένα διακριτικά γνωρίσματα που παραβίαζαν καταφανώς τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. 

Πρόκειται για ψηφοδέλτιο με έντονα διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν προδήλως τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, οδηγώντας σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές και συνακόλουθα στην παραποίηση, άλλως στη χειραγώγηση της βούλησης του εκλογικού σώματος», αναφέρεται στην ένσταση.

Εφόσον ακυρωθεί και κηρυχθεί ισοψηφία 50 – 50 μεταξύ των δύο συνδυασμών, θα γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ