in , ,

Απο σήμερα ο ΕΝΦΙΑ

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε η ανάρτηση στο gsis.gr της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ 2016 που θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ανάρτηση θα γίνεται σταδιακά και τις επόμενες μέρες.
 
Για να τα δουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την διεύθυνση www.gsis.gr και να κάνουν είσοδο συμπληρώνοντας τους κωδικούς τους.
 
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν ήδη εκδοθεί,  εμφανίζονται και στην επιλογή “δήλωση Ε9”. Προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr) να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2016 και εν συνεχεία θα πατήσουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού».
 
Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης, καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει. Το 35% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει υψηλότερους φόρους εξαιτίας των αλλαγών στη φορολογία όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο, η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων και η κατάργηση της έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις.
 
Ειδικότερα:
 
• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
 
• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
 
• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.
 
Το χρονοδιάγραμμα για τον ΕΝΦΙΑ Γνωστό έχει γίνει το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ κα την ανάρτηση του στο TAXIS Όπως προκύπτει από τον πίνακα, από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου ενώ από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις – η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή
 
Έκπτωση 50% ή και ακόμη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ που πληρούν τα νομοθετημένα κριτήρια και θα δουν μειωμένα ταα εκκαθαριστικά όταν ανέβουν στο TAXIS υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
 
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 
Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
 
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας  ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη. Αυξημένος ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά και ημιτελή ακίνητα Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
 
Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη του νόμου για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών που δεν εισπράττουν κανένα εισόδημα να επιβαρυνθούν με πρόσθετο ΕΝΦΙΑ.
 
Όσοι ιδιοκτήτες δε έχουν ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά τα 200.000 ευρω τότε ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα υψηλότερος σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2015.
www.dikaiologitika.gr