in , ,

Απόψε στο ΡΕΞ

Ο συνειδητοποιημένος και πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης πολυβραβευμένων ταινιών («Γη και Ελευθερία», «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», «Ο άνεμος που χορεύει το κριθάρι», «Ιρλανδέζικος δρόμος»), επιχειρεί -μέσα από έναν ευφυή συνδυασμό- να διηγηθεί μια ιστορία για τους απόκληρους της κοινωνίας, με όχημα μια φαινομενικά ανάλαφρη ιστορία.

Κινηματογραφιστής των κοινωνικών αδιέξοδων, ο Κεν Λόουντς καταφέρνει να συναρπάσει με μια ξεκαρδιστική, κοινωνική κωμωδία, γεμάτη ρεαλισμό, ζωντανούς χαρακτήρες και βαθιά αισιοδοξία. Εκτός από διθυραμβικές κριτικές, η ταινία απέσπασε το βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ των Κανών, το βραβείο κοινού στο Σαν Σεμπαστιάν, και τα βρετανικά βραβεία Bafta (σεναρίου & ερμηνείας).
Υπόθεση: Όταν ο Ronnie, ένας νεαρός από τη Γλασκώβη, αγκαλιάζει για πρώτη φορά το νεογέννητο γιο του, ορκίζεται να του εξασφαλίσει μια καλύτερη μοίρα από τη δική του. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα καθώς ο νεαρός πατέρας είναι καταδικασμένος σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για διάφορες αξιόποινες πράξεις και εγκλωβισμένος στον κλοιό της ανεργίας και του περιθωρίου. Ο υπεύθυνος για την κοινωνική εργασία του, θα τον μυήσει στα αρώματα και τη γεύση του ουίσκι και ο Ρόμπι θα ανακαλύψει ότι έχει μια θαυμάσια όσφρηση, που εκτός από την υφή και τις λεπτές αποχρώσεις του πολύτιμου αλκοόλ, μπορεί να οσμιστεί και μια ευκαιρία για την έξοδο του ίδιου και των φίλων του από την μάλλον αδιέξοδη κατάστασή τους…
«Το μερίδιο των αγγέλων – AngelsShare» αναφέρεται στην ποσότητα του ουίσκι, το 2%, που εξατμίζεται ανεξήγητα κατά την παλαίωση. Ο τίτλος της ταινίας αποκτά μια διττή μεταφορική σημασία: το ποτό που εξατμίζεται αποτελεί το νέκταρ όχι μόνο των «αγγέλων» του ουρανού αλλά και κάποιων «αγγέλων-δαιμόνων» της γης, που δίνουν μάχη για την επιβίωση. Με αυτόν τον μαγικό τίτλο και μια ξεκάθαρη διάθεση αισιοδοξίας, ο Λόουτς καταγράφει τις περιπέτειες μιας νεανικής παρέας στη Σκωτία, που έχει μπλεξίματα με τον νόμο. Διατηρώντας το ρεαλιστικό στοιχείο που τον διακρίνει, μιλάει για την ελπίδα, τη συμπαράσταση και κυρίως τις δεύτερες ευκαιρίες, σε ένα φιλμ απόλυτα επίκαιρο, και καθόλου συγκαταβατικό
Με αστείες σκηνές, συνωμοτικό χιούμορ, στέρεο σενάριο αγκαλιάζει τους περιθωριακούς ήρωες μιας πνιγμένης στην ανεργία Γλασκόβης και μας δείχνει τις προσπάθειες του πρωταγωνιστή να ξεφύγει από το ασφυκτικό του περιβάλλον. Συνδυάζοντας την κωμωδία με την πολιτική, σε μια τρυφερή ταινία με επιδέξια πλοκή, παρατηρεί με ιλαρότητα και διείσδυση την εξέλιξη ενός νέου άνδρα από την περιθωριοποίηση στη δημιουργικότητα. Αφήνει τη συνειδητοποίηση των ηρώων του να διαγράφεται μέσα από καθημερινές καταστάσεις και φυσικούς διαλόγους, μη παραλείποντας να αγκαλιάζει με τη ματιά του τη θέση του αδικημένου από τις δομές εξουσίας.
Αισθητικά η ταινία ακροβατεί μεταξύ του στενόχωρου περίγυρου του προαστίου της Γλασκώβης και τις καταπράσινες εκτάσεις της υπαίθρου. Το κοντράστ που δημιουργείται σε αισθητικό επίπεδο συνάδει άψογα με τη μετάβαση από το αδιέξοδο στη λύση των προβλημάτων, από τη στενοχώρια στη χαρά, από το περιθώριο στην επανένταξη στην κοινωνία.
Οι εξαιρετικές ερμηνε
ίες όλων των ηθοποιών (και ιδιαίτερα του πρωταγωνιστή
Πολ Μπράνιγκαν -πρωτοεμφανιζόμενος ερασιτέχνης ηθοποιός, πρώην άνεργος), το χωρίς χάσματα σενάριο, το λεπτό χιούμορ, οι σωστοί χαρακτήρες και η στρωτή αφήγηση, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, που μένει ικανοποιημένος και από τη φωτογραφία, αλλά και τη μουσική.
Ο νέος αγγλικός κινηματογράφος συνεχίζει να συναρπάζει, με αυτή την ασυνήθιστα χαρούμενη δραματική κωμωδία, γεμάτη από αγάπη, γέλιο και …πολύ ουίσκι! Με ήρωες απόλυτα ταιριαστούς στο σύμπαν του Κεν Λόουτς κι ένα περιβάλλον που ανήκει στο κοινωνικά ευαίσθητο σινεμά του, «Το μεδίδιο των αγγέλων» είναι ένα φίλμ γεμάτο αρώματα αλήθειας, που αφήνει μια ξεκάθαρη επίγευση αισιοδοξίας στο θεατή!!!