in , , ,

Βραδιά γευσιγνωσίας Κρασιού την Παρασκευή (9/12) στο BUENO!

Οι εκπλήξεις στο καφέ-μπαρ BUENO δε λένε να σταματήσουν… Αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό θα λάβει μέρος αύριο Παρασκευή (9/12) και ώρα 19.00! Βραδιά γευσιγνωσίας Κρασιού συντροφιά με την διάσημη ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο εταιρία Μπουτάρη.

Η είσοδος για όλους είναι δωρεάν! Οι τυχεροί που θα παραβρεθούν εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασί και από τα τρία είδη της  εταιρίας Μπουτάρη, το κόκκινο “Σκαλάνι”, το λευκό “Φανταξομέτοχο” και το ροζέ “Rose’ Boutari”. Για όσους το επιθυμούν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας γευστικότατων συνοδευτικών όπως ποικιλίες τυριών ή αλλαντικών καθώς και διάφορα κρύα ή ζεστα πιάτα του καταλόγου.

Αν λοιπόν είστε λάτρεις του καλού κρασιού ελάτε στο BUENO και δεν θα χάσετε…

 

*Τα πρώτα Βήματα της Γευσιγνωσίας
Η γευσιγνωσία ενός κρασιού είναι αναμφισβήτητα μια πολύ γοητευτική διαδικασία η οποία είναι εύκολη αλλά και δύσκολη. Σημαντικό ρόλο παίζει η διάθεση. Για να επιτύχει και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα δεν υπάρχει άλλη συνταγή από το να αφεθεί κανείς στην απόλαυση και να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο έρχεται αμέσως μετά όταν πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τις αποχρώσεις, τ’ αρώματα  και τις γεύσεις. Πράγματα που πολλαπλασιάζουν την απόλαυση κατά τη διαδικασία και ταυτόχρονα μας δίνουν πληροφορίες για το κρασί που έχουμε στο ποτήρι μας. Το παραγωγό του, το αμπελοτόπι, τη ποικιλία, τη καλλιέργεια, την οινοποίηση, τη συντήρηση. ¨Όσοι καταφέρουν ν’ ανακαλύψουν όλα τα στάδια της γευσιγνωσίας θα μπορούν να ξεχωρίζουν τα αμπελοτόπια και τις χρονιές. ¨όπως για το αν μια χρονιά είχε πολλές βροχές ή όχι και πολλά ακόμα.

Θα μάθει κανείς να εκτιμά ένα κρασί ακόμα κι αν δε του αρέσει. Αρχικά όμως θα πρέπει να μάθει ν’ ανακαλύπτει τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο ποτήρι του, να τα αναλύει και να τα ορίζει με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο.
Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η μνήμη των αρωμάτων και των γεύσεων που κατέχει καθένας από εμάς.

Οι αισθήσεις μας είναι ο μόνος σύμμαχος μας στη γευσιγνωσία. Η όραση, η μύτη και η γεύση έχουν κυρίαρχο ρόλο. Την αφή και την ακοή τις χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε την απόλαυση.

Η Γευσιγνωσία είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία αλλά χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Η Εκπαίδευση είναι σημαντική ώστε ν’ ανακαλύπτει κανείς ενεργοποιώντας το νευρικό του σύστημα τα στοιχεία που ερεθίζουν τις αισθήσεις του και να τα αποκρυπτογραφεί.

Αν θέλαμε λοιπόν να ορίσουμε άτυπα τη γευσιγνωσία θα λέγαμε ότι  είναι η διαδικασία με την οποία αφού γεμίσουμε τον εγκέφαλο μας με ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών τον εκπαιδεύουμε έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις ανακαλεί τη στιγμή που του ζητάμε να το πράξει.
Μέχρι στιγμής αναφερθήκαμε στον εμπλουτισμό του νευρικού μας συστήματος με αρώματα και γεύσεις που μπορούμε ν’ ανακαλύπτουμε παντού μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου , την απομνημόνευσης τους και την έκφραση μέσω ενός κατάλληλου ειδικού λεξιλογίου. Η συγκέντρωση είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί αυτή είναι που θα μας βοηθήσει στο να πειθαρχήσουμε και να εκφράσουμε τη προσωπική μας άποψη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά άτομα με ένα ποτήρι ίδιο κρασί θα μπορούν να δώσουν πολύ διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα.
Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και περίεργοι αλλά να παραμένουμε αντικειμενικοί απέναντι σε στοιχεία που αντίκεινται στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Η γευσιγνωσία είναι λοιπόν κυρίως μια εσωτερική διαδικασία.(*womenofwine.gr)