“Δεν είναι… παράγκα του Καραγκιόζη”, η ΑΣΤΕΑΝ

“Δεν είναι… παράγκα του Καραγκιόζη”, η ΑΣΤΕΑΝ
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim 2-12-glamour-anim-124x53

Με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των συνθηκών στέγασης και λειτουργίας της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης, επανέρχεται τη Δευτέρα ο Δήμος Αγίου Νικολάου. 
Έτσι επιχειρεί με υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο να συμβάλει θετικά στην απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να μεταρρυθμίσει και αναβαθμίσει την παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δημ. Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος Μιχ. Σγουρός, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αντ. Ζερβός, οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων της μειοψηφίας στο νέο δημοτικό συμβούλιο Παν. Καρατσής και Γεωργ. Πάγκαλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Εμμ. Πεπόνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Εμμ. Βαρκαράκης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γεωργ. Πελεκανάκης.


Εκφράστηκε η ανησυχία που προκαλούν οι αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού και αφορούν τη μετονομασία της ΑΣΤΕΑΝ σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα ορισμού της έδρας της Σχολής, την οποία θα μπορεί να καθορίσει ο υπουργός Τουρισμού με απόφασή του…


Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, «η μετονομασία της ΑΣΤΕΑΝ σε ΑΣΤΕΚ, όχι μόνο δεν θα ενοχλούσε, αλλά θα την επικροτούσαμε, αν παράλληλα και ρητώς στο νομοσχέδιο ως έδρα της οριζόταν ο Άγιος Νικόλαος. Ο τρόπος, όμως, που διατυπώνονται οι αλλαγές αυτές στο νομοσχέδιο από την τοπική κοινωνία εκλαμβάνεται ως έμμεση, αλλά σαφή απειλή απομάκρυνσης της Σχολής από τον Άγιο Νικόλαο.


Επιπλέον απορία και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι προτεινόμενες, επίμαχες ρυθμίσεις που αφορούν την ΑΣΤΕΑΝ, κατετέθησαν αιφνιδιάζοντας το Δήμο Αγίου Νικολάου, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης και των λοιπών συλλογικών φορέων του τόπου. Μάλιστα είχαν συναντηθεί με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ενημερώνοντάς την για το όλο θέμα, εισπράττοντας τη δέσμευσή της ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από στελέχη του υπουργείου και εκπροσώπους του Δήμου, αναζητώντας τρόπους και μέσα για την καλύτερη λειτουργία και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης της ΑΣΤΕΑΝ.


 Η μη τήρηση της δέσμευσης της κ. Κεφαλογιάννη προκαλεί απορία και εντείνει την ανησυχία στους τοπικούς παράγοντες για τις πραγματικές προθέσεις της.

Όπως τονίστηκε, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η σταθερή επιδίωξή της για μεταστέγαση της Σχολής στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του υπουργείου, στου Κοκκίνη το Χάνι, με μοναδικό σκοπό την αποσόβηση της εκποίησης της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας από το ΤΑΙΠΕΔ! Και αυτό παρά την επισήμανση ότι η μεταστέγαση της Σχολής στις εγκαταστάσεις αυτές δε συμβάλει καθόλου στην εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων για το υπουργείο, αντίθετα θα απαιτήσει συγκριτικά περισσότερα χρήματα, ενώ αμφισβητείται βάσιμα η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων αυτών, αφού η πτέρυγα του ξενοδοχείου είναι επί χρόνια εγκαταλειμμένη και καταρρέει.

Η πρόταση

Η θέση και πρόταση που διατυπώθηκε χθες είναι να πωληθεί το ακίνητο στου Κοκκίνη το Χάνι και τα χρήματα να διατεθούν για την πραγματική στήριξη της ΑΣΤΕΑΝ, που 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της αποτελεί αναγνωρισμένη δομή παροχής τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μας, λειτουργεί σε μια από τις περιοχές της Ελλάδας, που ταυτίστηκαν με την απαρχή της τουριστικής ανάπτυξης της και συνεχίζει να πρωτοπορεί, έχοντας στην περιφέρειά της τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες και συνιστούν άριστο πεδίο εξάσκησης των σπουδαστών.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο Δημαρχείο, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος να αποστείλει στην Υπουργό Τουρισμού νέα επιστολή, στην οποία θα παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του στεγαστικού και λειτουργικού πλαισίου της ΑΣΤΕΑΝ, συνοδεύοντάς την με κοστολογημένα στοιχεία για κάθε εναλλακτική λύση. Την επιστολή θα κοινοποιήσει και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Για τη σύσκεψη της Παρασκευής είχε ενημερωθεί και προσκληθεί ο Υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος όμως κωλυόταν λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, αλλά ζήτησε να ενημερωθεί για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αλλά και ο βουλευτής Κων. Δερμιτζάκης, ο οποίος επικαλέστηκε αδυναμία λόγω προβλήματος υγείας, όμως δήλωσε ότι κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δεν είναι… παράγκα του Καραγκιόζη!

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Δημ. Κουνενάκης δήλωσε: «Εμείς επιμένουμε στην αρχική μας πρόταση, δηλαδή θα πρέπει να συγκροτηθεί η ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Τουρισμού που θα έλθει στον Άγιο Νικόλαο για να εξετάσουμε επί τόπου τις προτάσεις που κάνουμε. Επιμένουμε ότι στο νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά του Αγίου Νικολάου ως έδρα της Σχολής και να μην επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του όποιου υπουργού να την ορίζει, γιατί η Σχολή δεν είναι… “παράγκα του Καραγκιόζη”!

Υπάρχουν αρκετές προτάσεις. Θα μπορούσαμε να δούμε τη βελτίωση των υποδομών της ΑΣΤΕΑΝ στο κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος, όπου στεγάζεται σήμερα η Σχολή. Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί εναλλακτικά η μεταστέγασή της στο συγκρότημα των Λακωνίων.

 Ή ακόμη η μεταφορά της ΑΣΤΕΑΝ στο κτίριο της Επαγγελματικής Σχολής Νεαπόλεως- κτίριο που δημιουργήθηκε εξ αρχής για επαγγελματική κατάρτιση και προσφέρει δυνατότητα διαμόρφωσης και στέγης για τους φοιτητές, αφού ανακαινιστεί κατάλληλα. Ως άλλη λύση προτείνεται η ενοικίαση κάποιου από τα διαθέσιμα ξενοδοχεία της περιοχής, τέτοιου μεγέθους ώστε να στεγάσει υποδομές εκπαίδευσης και παράλληλα εστία διαμονής των φοιτητών. Επίσης προτείνουμε την αγορά ξενοδοχείου, όχι μεγάλου κόστους από χρήματα που το υπουργείο θα εξασφαλίσει με την πώληση του ακινήτου του στου Κοκκίνη το Χάνι. 

Τέλος, μπορεί το υπουργείο να αξιοποιήσει το ακίνητο 15 στρεμμάτων, που έχει προσφέρει ο Δήμος στα Λακώνια, για να ανεγείρει τις εγκαταστάσεις μιας σύγχρονης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης δίπλα στο εκπαιδευτικό συγκρότημα του ΤΕΙ.

Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε, η δική μας επιτροπή, μαζί με το κλιμάκιο που ζητούμε να έλθει από το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί λύση μπορεί να βρεθεί. Αρκεί να συντρέχει η πολιτική βούληση να παραμείνει η Σχολή στον Άγιο Νικόλαο και να αναβαθμιστεί. Από ‘κει και πέρα, τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βρούμε, με τη βοήθεια και του Δήμου -όχι οικονομική γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή, αλλά κοινωνική και επιχειρησιακή».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ


anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban