“Δεν κάνουμε επιχείρηση, προσφέρουμε αγάπη.” fotos

“Δεν κάνουμε επιχείρηση, προσφέρουμε αγάπη.” fotos
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Πραγματοποιήθηκε χθες σε κλίμα πάνδημης χαράς και ικανοποίησης με την παρουσία των τοπικών αρχών, φορέων, σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών  η εκδήλωση της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στο έργο της άνεργης του  έργου της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία».

Έργο που βρίσκεται στην περιοχή της Λατσίδας και ήταν όραμα ετών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου και εντάθηκε εξ ολοκλήρου στο πρόγραμμα  του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4,5 εκ ευρώ.  «Θεμελιώνουμε σήμερα ένα κοινωφελές έργο της τοπικής Εκκλησίας, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Επικαλούμαστε τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας και προσευχόμαστε όλα να συντελεσθούν με την ευλογία και την προστασία Του. Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι η θεμελίωση αυτή σήμερα, δεν ενέχει πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Επίσκοπός σας ούτε πολιτεύεται πολύ δε περισσότερο δεν αντιπολιτεύεται. Γίνεται τώρα, γιατί πριν από λίγο, όπως βλέπετε, ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και πρέπει να προχωρήσει άμεσα το έργο, αφού έχει προδιαγεγραμμένο χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.» 
είπε στην έναρξη του χαιρετισμού του ο Σεβασμιότατος τονίζοντας ότι η Εκκλησία λειτουργεί το χάρισμα της διακονίας της ενοριακά, μητροπολιτικά, μέσα και έξω από τα όρια των Ιερών Ναών και έχει κύρια αποστολή της να εκκλησιάζει τη ζωή και όλα τα προβλήματα των ανθρώπων. «Η Εκκλησία, βέβαια, δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελέσει αποκλειστικά χώρο κοινωνικής πρόνοιας, ούτε να δραστηριοποιείται σε αντίστοιχους τομείς, που έχουν εμπορικό χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενη τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι ανιδιοτελές, συνεχές και γίνεται με ευαγγελικό τρόπο. Αυτή είναι η πίστη μας για τούτο το έργο, την Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία». Και το όραμά μας ποιο είναι; Θέλουμε να λειτουργήσει ως προέκταση της ευχαριστιακής λειτουργικής μας διακονίας, ως έκφραση αγάπης προς το λαό μας, ως συνέχεια του Γηροκομείου του Οροπεδίου, που λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, που λειτουργεί τελευταία.» είπε ακόμα. Διευκρίνισε ότι θα φιλοξενούνται στην μονάδα αυτή οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και δεν έχουν τα μέσα να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 
«Δεν θέλουμε εδώ να κάνουμε οίκο ευγηρίας, να πάρουμε γέροντες από τη ζεστή αγκαλιά της οικογένειάς τους. Εδώ δεν κάνουμε επιχείρηση. Εδώ θα προστατεύσουμε ανθρώπους που δεν έχουν βοήθεια, που είναι κατάκοιτοι, που είναι εγκαταλελειμμένοι, που δεν έχουν οικονομικούς πόρους, που είναι κυριολεκτικά πεταμένοι στους δρόμους, που κτυπούν την πόρτα της Εκκλησίας.» είπε και πρόσθεσε Ο σεβασμός και η τιμή στα γηρατειά είναι το πρώτο χρυσό νόμισμα των ηθικών αξιών. Μη λησμονούμε ότι η νεότητα και τα γηρατειά δεν είναι κυρίως περίοδοι της ζωής, αλλά καταστάσεις της ψυχής. Τα χρόνια μπορεί να ρυτιδώνουν το δέρμα, η εγκατάλειψη όμως ρυτιδώνει την ψυχή… Η Εκκλησία τιμά, αγαπά, σέβεται τα γηρατειά, κατά την εντολή του Κυρίου. Για την Εκκλησία, τα γηρατειά είναι το Μεγάλο Σάββατο της ζωής, με την προσμονή μίας ενδόξου Αναστάσεως… Θέλουμε το έργο αυτό να λειτουργήσει κυρίως με τις προσφορές των ανθρώπων, στηριζόμενο στην εθελοντική διακονία. Ο κόσμος είναι καλός και θα μας βοηθήσει. Όλα όσα γίνονται στην Μητρόπολή μας προέρχονται από το περίσσευμα της αγάπης του λαού.» 

είπε ακόμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη λέγοντας «Είμαστε ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την ποικίλη στήριξή του, για το ενδιαφέρον του, για τον αγώνα που έκανε να γίνει αυτό το έργο. Χωρίς αυτόν δεν θα κατορθώναμε τίποτε. Του οφείλουμε εξ ολοκλήρου την προσφορά αυτή στον τόπο μας. Τον ευχαριστούμε θερμότατα. Προσευχόμαστε, για το καλό που μας κάνει, να τον έχει ο Θεός πάντοτε καλά.» ενώ ακόμα ευχαρίστησε Νικόλαο Καστρινάκη, τέως Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, για την βοήθειά του. 
Συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση του έργου. Τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη για την συμπαράσταση του, όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στην Υπηρεσία Δημοσίων Έργων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, τους ευγνωμονούμε. «Ευχαριστούμε την Πολεοδομία Αγίου Νικολάου Είχαμε δε και τη μεγάλη ευλογία να το αναλάβει ένας εκλεκτός εργολάβος, ο κ. Ιωάννης Βαμβάτσικος, ευφήμως γνωστός για τη συνέπεια και την τιμιότητά του και μαζί με αυτόν ο συνεργάτης του κ. Ιωάννης Λουλουδάκης. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη, αρχιτέκτονα και στην κ. Ελισάβετ Μαργιούλα, τοπογράφο μηχανικό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, οι οποίες εβάστασαν την ευθύνη της ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου.  Ευχαριστίες και στον κ. Νικόλαο Κουράκη, πολιτικό μηχανικό, την κ. Μαρία Καρύδη, τέως προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, τον κ. Δημήτριο Καμαράτο νυν Προϊστάμενο, την κ. Σόνια Αλέξη τέως Προϊσταμένη της Πολεοδομίας Αγίου Νικολάου και τον κ. Μιχαήλ Πέτκα, πολιτικό μηχανικό. Ευχαριστούμε τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου κ. Γεώργιο Πάγκαλο και κ. Ελένη Καρυδιανάκη, τους συνεργάτες μου, στην Ιερά Μητρόπολη και ιδιαίτερα τον π. Τίτο Ταμπακάκη, που κοπίασε πολύ. Είμαι ευγνώμων για τον αγώνα τους.» είπε εμφανώς συγκινημένος.

 Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον δικό του σύντονο χαιρετισμό είπε μεταξύ άλλων «σήμερα Περιφέρεια Κρήτης και Εκκλησία Κρήτης ξεκινάνε άλλο ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, ένα έργο αλληλεγγύης που σύντομα θα «αγκαλιάσει» τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προστασίας και περίθαλψης. Όταν κατασκευάζονται τέτοια έργα καλύτερα είναι να μιλάμε λιγότερο, και να δείχνουμε αποτελέσματα. Το 2015 θα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο αυτό έργο κοινωνικής προσφοράς» και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία να συνεργαζόμαστε και να συμπορευόμαστε για την υλοποίηση ενεργειών και πράξεων που δείχνουν την αλληλεγγύη μας στους αδύναμους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 


Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στα θεμέλια του οικήματος, ο Περιφερειάρχης πήρε μυστρί, σκόρπισε το τσιμέντο και τοποθέτησε την πλάκα πάνω του ενώ δίπλα ακριβώς τοποθετήθηκε από τον μια εικόνα με την Βρεφοκρατούσα Παναγιά. Ο Πέτρας και Χερρονήσου έρανε με αγιασμό και το πολυπληθές κοινό που βρίσκονταν από πάνω χειροκρότησε με ευχές για να είναι το έργο καλοστερέωτο.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban