in , , , ,

Δυστυχώς κράτησε μόνο μια βραδιά…. [VIDEO – PICS]

Ήταν από τις εκδηλώσεις που πραγματικά δεν ήθελες ποτέ να τελειώσουν, ήταν η επιλογή των τραγουδιών, από τα πιο αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια  για την θάλασσα, ήταν η  απόδοση των χορωδών της μεικτής πολυφωνικής χορωδίας του ΠΑΟΔΑΝ, ήταν η πλοκή της μουσικής με το θέατρο και όλα τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν από τα μέλη της ΕΘΟΑΝ για να τονώσουν τα ίδια τα τραγούδια που ακολουθούσαν, ήταν ο ήχος από το σαντούρι του π. Γιώργη Τζάβλα ήταν η φωνή της Ξανθούλας Πορφυράκη ήταν ίσως και ο σκοπός των εσόδων η ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Αγίου Νικολάου. Ήταν σίγουρα όλα αυτά μαζί και μαζί με τους εκατοντάδες των θεατών που κατέκλυσαν το ΡΕΞ το βράδυ της Κυριακής έδωσαν το μήνυμα ότι καταρχήν η τοπική πολιτιστική δημιουργία, παραγωγή και εθελοντική προσφορά  είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και εν συνεχεία ότι η κοινωνία για μια ακόμα αφορά δίνει το χέρι εκεί που χρειάζεται βοήθεια.
Τους χορωδούς του βράδυ της Κυριακός καλωσόρισε στο ΡΕΞ ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Χάρης Αλεξάκης μιλώντας για την σπουδαία δουλειά που γίνεται από τον μαέστρο Μανόλη Κανακάκη και όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενώ η εκδήλωση της Κυριακής ανάγκασε τον Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό μετά το τέλος να ανέβει στην σκηνή και με το χέρι στην καρδιά να πει και ο ίδιος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους ενώ τόνισε ξανά ότι η τοπική κοινωνία δείχνει τόσο την σχέση της με τον πολιτισμό όσο και την διάθεση να προσφέρει και να δίνει το χέρι εκεί που χρειάζεται βοήθεια. Η πρόεδρος του συνόλου των χορωδών Πόπη Μαλλιαρόζη ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν, τον μαέστρο, τον ΠΑΟΔΑΝ, τον Δήμαρχο και τα τοπικά μμε που συνέδραμαν.
Θα δείτε πολλά αποσπάσματα στις φωτογραφίες και στα βίντεο που ακολουθούν ενώ ακολουθούν στοιχεία για τους συντελεστές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αγ. Νικολάου) ιδρύθηκε το 2011. Αριθμεί περί τα 40-45 μέλη και έχει έδρα τον Αγ. Νικόλαο. Αποτελείται από ερασιτέχνες χορωδούς, τους οποίους διακρίνει η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι, αλλά και η εργατικότητα, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη και πρόοδό τους. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της, έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές συναυλίες, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλες χορωδίες ή τραγουδιστές. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται τραγούδια ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Χρ. Λεοντή, Γ. Μαρκόπουλου, Στ. Ξαρχάκου, κ.α.), πάντοτε διασκευασμένα για πολυφωνική χορωδία, όπως και τραγούδια από τον ελληνικό και τον ξένο κινηματογράφο, τραγούδια από παραδόσεις διαφόρων χωρών ενώ στα μακροπρόθεσμα σχέδιά της είναι η επέκταση και σε άλλα ρεπερτόρια, όπως σπουδαία χορωδιακά έργα της κλασικής μουσικής κα. Από το 2013 λειτουργεί και Παιδικό-Νεανικό τμήμα, με 30 περίπου μέλη και ρεπερτόριο αντίστοιχο με τις ηλικίες αυτές. Τα Χορωδιακά Σύνολα του Δήμου Αγ.Νικολάου, από της ιδρύσεώς τους, διευθύνει ο Μανώλης Κανακάκης.
Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου (ΕΘΟΑΝ) ιδρύθηκε το 1981 από μία μικρή ομάδα νέων και διανύοντας αυτά τα 35 χρόνια θεατρικής πορείας, έφτασε να αρίθμεί στις μέρες μας περίπου 50 μέλη. Έχοντας στο ενεργητικό συνολικά 32 θεατρικές παραστάσεις συνεχίζει με σεβασμό, αγάπη και μεράκι να υπηρετεί τον μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Ο Μανώλης Κανακάκης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, και έζησε όλη την παιδική και εφηβική του ηλικία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε πιάνο με τον Χάρη Βενέρη, αρχικά στο  «Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου», κι έπειτα στο  «Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου», απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου ’’Άριστα παμψηφεί μετά διακρίσεως’’. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ερμηνείας και διδασκαλίας του πιάνου, αλλά και σε σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία, σχετιζόμενα με την ερμηνεία της Μπαρόκ μουσικής, την αρμονία της Jazz, τη διδασκαλία των θεωρητικών, το φωνητικό αυτοσχεδιασμό κ.α.
Το 1995 ξεκίνησε η επαφή του με το χορωδιακό τραγούδι μέσω της  «Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου», στην οποία παρέμεινε ως χορωδός για πολλά χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια χορωδιακού τραγουδιού και διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας, με σπουδαίους καθηγητές όπως οι Péter Erdei, Αντώνης Κοντογεωργίου και Μίλτος Λογιάδης. Τη χρονιά  2007-08 διηύθυνε το φωνητικό σύνολο «Μέλισμα», ενώ από το 2008 έως το 2013 είχε αναλάβει, μαζί με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη, τη διεύθυνση της «Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης». Το 2011 κλήθηκε από το δήμο Αγ. Νικολάου Κρήτης, και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώρων, για να συστήσει χορωδίες, τις οποίες κι έκτοτε διευθύνει.
Παράλληλα, από το 2002 ασχολείται ενεργά με την ανατολική μουσική παράδοση. Σπούδασε Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική με τον Γεώργιο Ρεμούνδο στη Αθήνα και τον Ανδρέα Γιακουμάκη στο Ηράκλειο Κρήτης, από την τάξη του οποίου πήρε το πτυχίο του με βαθμό ’’Άριστα παμψηφεί’’. Επίσης, μελέτησε κανονάκι διαδοχικά, με τους Μανώλη Καρπάθιο, Halil Karaduman και Goksel Baktagir. Είναι απόφοιτος της «Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης», μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Βυζαντινής Μουσικολογίας του «Ιονίου Πανεπιστημίου» και μέλος της  «Βυζαντινής Ορχήστρας Κρήτης».
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές παραγωγές και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 





[AFG_gallery id=’54’]
Πρόγραμμα
«Η Μεγάλη χίμαιρα» (απόσπασμα) του Μ. Καραγάτση
Μανόλης Απιδιανάκης
 
«Θαλασσάκι μου»
Παραδοσιακό τραγούδι
σαντούρι: π. Γεώργιος Τζάβλας
 
«Το εγκώμιο της θαλάσσης» (απόσπασμα) του Κ. Καρυωτάκη
Στέλιος Σιγανός
 
«Θαλασσογραφία»
Στίχοι – Μουσική: Δ. Σαββόπουλος
 
«Ο γέρος και η θάλασσα» του Ε. Χέμινγουέι
Μαριάνθη Μενεγάκη – Βρεττός Μυλωνάς
 
«Μοιάζεις κι εσύ σαν θάλασσα»
Στίχοι – Μουσική: Μ. Χιώτης
 
«Ο ψαράς και η κυρία» της Φ. Γωνιωτάκη
Άντη Αργυράκη, Μανόλης Αποστολάκης
 
«Εις τον αφρό της θάλασσας»
Παραδοσιακή καντάδα
 
«Το θαλασσινό τριφύλλι»
Ποίηση: Οδ. Ελλύτης – Μουσική: Λ.Κόκοτος
 
«Η θάλασσα» (απόσπασμα από τα «Λόγια της πλώρης»)  του Α. Καρκαβίτσα
Χάρης Δησερής, Στέλιος Σιγανός, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Μαρία Αποστολάκη, Δανάη Σιγανού
 
«Άσπρο καΐκι στη Νέα Πέραμο»
Στίχοι – Μουσική: Π. Θαλασσινός
 
«Η Μεγάλη χίμαιρα» (απόσπασμα) του Μ. Καραγάτση
ηχογραφημένη αφήγηση: Μανόλης Σγουρός,
Δανάη Σιγανού, Μαρία Αποστολάκη
 
«Θάλασσα»
Ορχηστρική μελωδία του Γ. Μαρκόπουλου
Σαντούρι: π. Γεώργιος Τζάβλας
 
«Η Μεγάλη χίμαιρα» (απόσπασμα) του Μ. Καραγάτση
Μαρία Μοίρα, Νατάσα Δολαψάκη, Μαριάνθη Μενεγάκη
 
«Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα»
Παραδοσιακό τραγούδι
 
«Η θάλασσα» του Ντ. Χριστιανόπουλου
Μανόλης Απιδιανάκης
 
«Μια θάλασσα μικρή»
Στίχοι – Μουσική: Δ. Σαββόπουυλος
 
«Απαγωγή»
Στίχοι – Μουσική: Μ. Θεοδωράκης
 
«Το νησί» (από τη συλλογή «Το βάθος του κόσμου») του Ν. Βρεττάκου
Κωστής Κεφαλούκος
 
«Ταξίδι στα Κύθηρα»
Στίχοι – Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
 
«Το εγκώμιο της θαλάσσης» (απόσπασμα) του Κ. Καρυωτάκη
Στέλιος Σιγανός
 
«Θάλασσα μάνα»
Στίχοι: Λ. Νικολακοπούλου – Μουσική: Θ. Μικρούτσικος
Ξανθούλα Πορφυράκη
 
«Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε»
Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης – Μουσική: Δ. Μούτσης
Ξανθούλα Πορφυράκη
 
Χορωδιακές προσαρμογές & διδασκαλία – διεύθυνση Χορωδίας: Κανακάκης Μανώλης
Επιλογές & προσαρμογές κειμένων – σκηνοθεσία:
Γωνιωτάκη Φωτεινή