in , , ,

Δύσκολα τα πράγματα.

Αντιμέτωπος με τις ασφυκτικές προθεσμίες, που προβλέπει ο νόμος, είναι ο Δήμος σε σχέση με τη διαμόρφωση και υποβολή του νέου Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος Έργων για το 2015.

Αυτή ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης που έγινε χθες στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών νομικών προσώπων και προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία.


Όπως επισημάνθηκε, ενώ ο νόμος «Καλλικράτης» όρισε ότι τη χρονιά των δημοτικών εκλογών υπάρχει η δυνατότητα η κατάρτιση και ψήφιση του Προϋπολογισμού να μετατεθεί χρονικά, ο Ν. 4172 ορίζει ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίζεται κάθε έτος, μη εξαιρουμένου του έτους διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών.


Παράλληλα διαπιστώνεται το οξύμωρο, η απερχόμενη δημοτική αρχή να υποχρεώνεται από το νόμο να καταρτίζει Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον επόμενο χρόνο, από μια νέα δημοτική αρχή, ενώ η απερχόμενη, που τα κατήρτισε και τα ψήφισε, θα κληθεί να ασκήσει έλεγχο, αντιπολιτευόμενη την ερχόμενη δημοτική αρχή πάνω στην υλοποίηση του Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, που ψήφισε η ίδια.


Για «παραλογισμό» του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης. Δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Έργων, Προϋπολογισμού και άλλες διαδικασίες (Πρόγραμμα Δράσης κλπ.), ζητώντας μας να ψηφίσουμε πράγματα που δε θα εφαρμόσουμε εμείς.


 Σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες του Δήμου, συζητούμε το πώς θα κάνουμε τα απαραίτητα, τα στοιχειώδη, για να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει και, βεβαίως, να υπάρξει μια “αφετηρία δεδομένων” για την επόμενη δημοτική αρχή, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να βάλει τη δική της σφραγίδα, εκφράζοντας το δικό της όραμα, τη δική της προοπτική».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

www.anatolh.com