in , ,

Ενωμένα τα εργατικά κέντρα της Κρήτης για το μεταναστευτικό και για δηλώσεις Κατρούγκαλου

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Εργατικών Κέντρων Κρήτης την Παρασκευή 26-8-2016, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου , με κύριο θέμα το προσφυγικό και την πρόθεση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2.000 πρόσφυγες στην Κρήτη .
 
Τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, κατέληξαν στην παρακάτω κοινή ανακοίνωση :
 
“Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα μείζον εθνικό ζήτημα για το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του . Σίγουρα το προϊόν που λέγεται « τουρισμός » πρέπει να προστατευθεί , ωστόσο όμως το παραπάνω θέμα, δεν αφορά μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Μακεδονία , αλλά όλη την επικράτεια . Η Κρήτη σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της σ΄ αυτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, δείχνοντας είναι πρόσωπο ξενοφοβικό ή ακόμα και ρατσιστικό . Κατόπιν τούτου και αν η Κυβέρνηση αποφασίσει την εγκατάσταση προσφύγων στο Νησί μας , θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους για όσο διάστημα φιλοξενηθούν στο νησί μας . Η παραπάνω χρηματοδότηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήξει σε Μ.Κ.Ο. αλλά στους φορείς που θα διαχειριστούν το ζήτημα . Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και υγιεινής και ασφάλειας, τόσο των προσφύγων όσο και των ελλήνων πολιτών .
 
Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης καλούν την Κυβέρνηση να πιέσει τη Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις λανθασμένες και υποκριτικές πολιτικές της και αντί να κλείνει τα σύνορα, να προχωρήσει σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις , έτσι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να δοθεί δυνατότητα για επαναπατρισμό αυτών των προσφύγων.
 
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ στις ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Για μια ακόμη φορά επιχειρείται μετά από δήλωση του Υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου, η προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού σε ότι αφορά χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους . Ο έλληνας εργαζόμενος πληρώνει πολύ περισσότερα σε κρατήσεις (ασφαλιστικές εισφορές , Φ.Μ.Υ. , επίδομα αλληλεγγύης , υπέρ ΟΕΚ , εργατικής εστίας κ.λ.π. ), από κάθε άλλο εργαζόμενο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, χωρίς να έχει τις ανάλογες απολαβές .
 
΄Ετσι πληρώνει επίδομα αλληλεγγύης χωρίς αυτά τα χρήματα να καταλήγουν στον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών . Πληρώνει για τον οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας οι οποίοι έχουν καταργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια , από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα χρήματα καταλήγουν στην μαύρη τρύπα των δανειστών . Τώρα έρχεται ο κ. υπουργός να δηλώσει ότι για αυτά τα λίγα χρήματα που δίνονται για τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των εργαζομένων των Εργατικών Κέντρων , δεν θα ξαναϋπογράψει , λες και αυτά τα χρήματα του ανήκουν.
 
Ο κ. Υπουργός καλά θα κάνει να μας εξηγήσει που καταλήγουν τα εκατομμύρια ευρώ της εργατικής εστίας, της εργατικής κατοικίας, του επιδόματος αλληλεγγύης κ.λ.π. .
 
Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης καλούν τον Υπουργό αντί να φέρνει στο τραπέζι τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις εργαζομένων , λόκ άουτ, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου κ.λ.π. , να υλοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις που έχει δώσει στους έλληνες εργαζόμενους , για υποχρεωτικότητα των Σ.Σ.Ε. , στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο χώρο εργασίας και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών .