in , ,

Επεισόδια στα Εξάρχεια στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου [video - pics]

Τα πρώτα επεισόδια έγιναν στα Εξάρχεια λίγο πριν ολοκληρωθούν οι πορείες αντιεξουσιαστών για την επέτειο των 8 ετών από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στην συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος ενώ έχει ξεκινήσει πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ στη Στουρνάρη και τα γύρω στενά. Οι αντιεξουσιαστές επιτίθενται κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, μολότοφ και τα ΜΑΤ απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Αντιεξουσιαστές, χρησιμοποιούν και… πιστόλια (!) με τα οποία εκτοξεύουν προς την πλευρά των αστυνομικών εκρηκτικά ενώ χρησιμοποιούν και «εξελιγμένες» βόμβες μολότοφ που κάνουν τρομακτικό θόρυβο πέραν της φλόγας που προκαλούν. Μάλιστα, ένας αστυνομικός κινδύνευσε να τυλιχθεί στις φλόγες, αλλά τον έσωσε η ειδική στολή που φορούσε.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 18 προσαγωγές υπόπτων ενώ ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται στα στενά των Εξαρχείων.

 

Φωτογραφίες: intimenews

Παράλληλα, ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια.

Λίγο μετά τις 7 το βράυ ολοκληρώθηκε η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.

Η διαδήλωση στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίστηκε στα δύο, καθώς συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Νωρίτερα, σχηματίστηκαν προσυγκεντρώσεις και η πορεία περίπου 1.500-2.000 ατόμων προς το Σύνταγμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:30.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από την Βουλή.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό “Πανεπιστήμιο” και “Σύνταγμα”, που είχαν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Οι αναρχικοί με τρικάκια έχουν προειδοποιήσεις τους κατοίκους των Εξαρχείων να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους γιατί θα «καούν».

Πέτρες και φωτιές σε κάδους

Στις 12:30 περίπου δημιουργήθηκε μία ένταση στην οδό Ακαδημίας όταν ομάδα αναρχικών έριξε πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών. Μάλιστα οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά και σε ένα κάδο σκουπιδιών.

Παράλληλα διακόπηκε και η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έκλεισαν η Πανεπιστημίου, η λεωφόρος Αμαλίας και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

Τα μέτρα ασφαλείας πάντως παραμένουν πολύ αυστηρά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αφού η αστυνομία να θέλει να προλάβει πιθανές εστίες επεισοδίων.

Πορείες το απόγευμα και τοπ βράδυ
Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια. Επιπλέον, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

3.000 αστυνομικοί στο κέντρο


Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τάξης, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, από τη ΓΑΔΑ θα διατεθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί, ενώ το σύνολο της αστυνομίας στην Αττική είναι σε ετοιμότητα από σήμερα το πρωί. Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου αλλά και περιφερειακά, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται επιθέσεις, ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια.


Οι εντολές που έχουν δοθεί στις αστυνομικές δυνάμεις είναι να έχουν διακριτική παρουσία στην συγκέντρωση και πορεία των μαθητών, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καθώς και στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα, αλλά παράλληλα να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μετά τις 3 το απόγευμα μπροστά από την Καμάρα, συμμετείχαν πολιτικά κόμματα της αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, κ.α. και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω της οδού Εγνατία και με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία και παρακολουθούν από απόσταση την εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Να σημειωθεί, ότι στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μελών του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, επίσης μπροστά από την Καμάρα.


Συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου οργανώνονται και σε:

  • Θεσσαλονίκη (18.00, Καμάρα),
  • Πάτρα (12.00, Παράρτημα),
  • Βόλο (18.00, Θόλο),
  • Κομοτηνή (18.00, Παλιά Νομική),
  • Αγρίνιο (18.00, πλ. Δημάδη),
  • Τρίκαλα (18.00, πλ. Ρήγα Φεραίου)
  • Αλεξανδρούπολη (17.30, αναγνωστήριο ΔΠΘ).

Πηγή: iefimerida.gr