Επιτέλους βρέθηκε τρόπος και για το νομό Λασιθίου.

Επιτέλους βρέθηκε τρόπος και για το νομό Λασιθίου.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Χρόνια τώρα υπήρχαν χρήματα για την επιμέρους εκπαίδευση, κατάρτιση και την πιστοποίηση των υπηρεσιών που οι εργαζόμενοι προσέφεραν και ποτέ δεν περνούσαν τα σύνορα του νομού μας, παραμονή σε λίγες περιπτώσεις όπου κάποιες εταιρίες.

 Χρήματα από την Ευρώπη μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων σαν το ΛΑΕΚ όπου πρόσφατα δόθηκαν οι βεβαιώσεις στους εργαζόμενους που τα παρακολούθησαν. Ο ΛΑΕΚ είναι ο Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση, πρόκειται δηλαδή για λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και τα έσοδα του οποίου προέρχονται από μέρος των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, κάθε επιχείρηση καταβάλλει μηνιαίως στον ΛΑΕΚ ποσό ίσο με το 0,45% των μικτών αποδοχών των εργαζομένων της. 
Η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες , για τους ασφαλισμένους που υπάγονται έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ, συνεισπράττεται με τις υπέρ ΙΚΑ εισφορές και υπολογίζεται επί των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές του ΙΚΑ. Είναι δηλαδή χρήματα που τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις όλης της χώρας  δίνουν και που πηγαίνουν προγράμματα εκπαιδευτικά με τους εργαζόμενους που τα παρακολουθούν αλλά και τους φορείς που να συνδιοργανώνουν να εισπράττουν χρήματα. 
Έως τώρα οι εργαζόμενοι του νομού  είχαν κρατήσεις το ίδιο και οι επιχειρήσεις χωρίς όμως την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά να γυρίζουν στον τόπο μας. Βοήθησε πολύ στον προγραμματισμό και στο συντονισμό των δράσεων φέτος ώστε να έρθουν τα προγράμματα αυτά και στο νομό μας σύμφωνα με κοινή ομολογία τόσο του προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου  Θωμά Χαριτάκη όσο και του προέδρου του Εργατικού κέντρου Μανόλη Πεπόνη η υπεύθυνη του ΚΕΚ Ευρωπαϊκή προοπτική Ρένα Τυλλινάκη. 
Η ίδια στον σύντομο χαιρετισμό της είπε μεταξύ άλλων πέρα από τις δυσκολίες που χρόνια αντιμετώπιζε ώστε να έρθουν προγράμματα στο νομό, εκπαίδευση προς τους εργαζόμενους και χρηματοδοτήσεις προς τους φορείς, πως ο νομός Λασιθίου μπορεί να πάρει και να διοργανώσει πιο πολλά προγράμματα από όσα πείρε την προηγούμενη χρονιά. 

«Τα προγράμματα έχουν ήδη βγει ξανά και άμεσα θα ήταν καλό να συντονιστούμε   και μέσα σε αυτά τα προγράμματα ίσως υπάρχουν και μερικά από αυτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να παρακολουθήσουν και αφορούν δημόσιες σχέσεις, μαγειρική, ξένες γλώσσες, υπηρεσίες τουρισμού κ.α. Υπήρχαν δυσκολίες στην διεξαγωγή των μαθημάτων, πολλές φορές δεν υπήρχαν ειδικευμένοι καθηγητές στο νομό και χρειάστηκε να μετακινηθούν καθηγητές από το ηράκλειο πολλές φορές. 
Όμως με την καλή μας θέληση όλοι μαζί τα ξεπεράσαμε και καταλάβαμε ότι η εκπαίδευση είναι επένδυση και όποιος την καλλιεργεί μόνο κερδισμένος θα βγει.» είπε και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς που παρά τις όποιες δυσκολίες    και για πρώτη φορά που έγιναν προγράμματα στον Άγιο Νικόλαο όλα πήγαν πολύ καλά. 
Προκάλεσε δε τους εργαζόμενους να προτείνουν οι ίδιοι τα θέματα των επόμενων προγραμμάτων ώστε να ενταχθούν και αυτά.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban