in , , , ,

Ζερβός κατά Κουνενάκη για ΒΟΑΚ και Καλο Χωριό

Η απερχόμενη δημοτική αρχή με το δελτίο τύπου της 6/6/2014 δείχνει ότι μάλλον βρίσκεται ακόμα σε προεκλογική περίοδο . Και ως προς το ύφος, και ως προς την ουσία του θέματος που καταπιάστηκε . Δυστυχώς. Ούτε τώρα θα ακολουθήσουμε την λογική τους.


            Με εγκαλεί ( !!! ) γιατί βρέθηκα στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης της 5/6/2014 !!!

            Είναι δυνατόν, ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα το διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή και εγώ, ως εκλεγμένος δήμαρχος, να είμαι απών;
            Αλήθεια, γιατί δεν μας κάλεσαν ως όφειλαν, να μας συνεννοηθούν περί του πρακτέου; Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι δημοτική αρχή μέχρι 31/8/2014. Γνωρίζουν όμως ότι πρέπει να διαχειρίζονται μόνο τα τρέχοντα και να μην δεσμεύουν την επόμενη δημοτική αρχή με τις αποφάσεις τους; Αυτό προβλέπει ο Καλλικράτης .

            Τώρα επί της ουσίας.
            Παραβρέθηκα στην επιτροπή για να είμαι ενήμερος για το σοβαρό αυτό θέμα. Τόνισα στην τοποθέτηση μου ότι εκφράζω την προσωπική μου άποψη, ως πολίτης της περιοχής. Που φυσικά είχα διαμορφώσει, αφ’ ενός μεν από τις θέσεις που έχω πάρει από το 1999 μέχρι σήμερα, ως δημοτ. σύμβουλος ή Δήμαρχος, αλλά και σε συνεννόηση με τον εκλεγέντα πρόεδρο του Καλού Χωριού και αρκετούς κατοίκους. Την θέση μου αυτή μάλιστα ανέλυσα, όταν επισκέφτηκα τον Πύργο προεκλογικά, και είπα ότι θα το ξανασυζητήσουμε μετεκλογικά.

            Το θέμα του ΒΟΑΚ δεν είναι χτεσινό. Έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1980, όταν δεν υπήρχε καν ο οικισμός ‘’ΙΣΤΡΟΝ’’ . Τότε καθορίστηκε και η ζώνη διέλευσης, δηλ. από πού θα περάσει ο δρόμος. Και άρχισε να υλοποιείται τμηματικά. 

Ένα τέτοιο έργο υπερτοπικής σημασίας που υλοποιείται τμηματικά, δεν είναι δυνατόν να ξανασυζητείται επί της αρχής κάθε φορά που υλοποιείται ένα τμήμα του. Άρα οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις υπάρχουν έπρεπε να έχουν εκφραστεί έγκαιρα και μην έχει υλοποιηθεί κανένα τμήμα ώστε να μην δημιουργείται τετελεσμένο. 

Και ο πολίτης να ενημερώνεται σωστά για να παίρνει θέση υπεύθυνα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο οικισμός ‘’ΙΣΤΡΟΝ’’ εγκρίθηκε το 1987 !!! Δηλ. αφού είχε εγκριθεί η ζώνη διέλευσης του ΒΟΑΚ από την περιοχή . Προφανώς χωρίς να ληφθεί το στοιχείο αυτό υπ’ όψιν !!!

            Για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα της διέλευσης του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Καλού Χωριού, στο δημοτ. Συμβούλιο Αγ. Νικολάου το 1999 (αρ. απόφ.572/15-9-1999). Ομόφωνατότε – ο κ.Κουνενάκης ήταν ελλάσων μειοψηφία – έγινε δεκτή η χάραξη και ζητήθηκε η υλοποίηση κοιλαδογέφυρας σε όλο το μήκος του κάμπου. Η θέση μάλιστα αυτή έγινε δεκτή από το τότε Νομαρχ. Συμβούλιο και καταγράφηκε στους τότε περιβαλλοντικούς όρους.
            Στην συνέχεια, το 2003 η μελέτη ανασυντάσσεται, με άλλον μελετητή και από το Νομ. Συμβούλιο εγκρίνεται άλλη περιβαλ. μελέτη. Δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει.

            Η επόμενη φορά που επανέρχεται το θέμα ήταν το 2004 (αρ. αποφ.144/12-5-2004) . Στην συνεδρίαση αυτή, ως δημ. Σύμβουλος, επιμένω στην προηγούμενη θέση όπως προκύπτει από το πρακτικό, αλλά δέχομαι να επανεξετασθεί η μελέτη στο σύνολό της.

            Τελευταία φορά, πριν την δημοπράτηση του τμήματος Αγ. Νικολάου – Καλού Χωριού που τελειώνει σύντομα, ξανασυζητήθηκε το 2005 ( αρ. αποφ.109/12-4-2005) όπου για να μελετηθεί σοβαρότερα το θέμα ζήτησα : ‘’… α) Αναστολή δημοπράτησης β) Αύξηση πίστωσης γ) ανασύνταξη της μελέτης και έλεγχο της πορείας μέσα από τον κάμπο ή πάνω από τους οικισμούς, αν ήταν δυνατόν.’’

            Το έργο όμως δημοπρατήθηκε όπως ακριβώς προβλεπόταν.

Τόσο καιρό λοιπόν δεν ξέραμε ότι με όλα τα παραπάνω αν υλοποιηθεί το σημερινό έργο η εξέλιξη του είναι προδιαγεγραμμένη; Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση; Γιατί φωνάζουμε τώρα; Για να είμαστε αρεστοί στους θιγόμενους; Οι λαϊκισμοί κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Την αδυναμία μας να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου δεν πρέπει να την δικαιολογούμε βάζοντας τον ανενημέρωτο κόσμο μπροστά για ασπίδα .

            Όμως τα προβλήματα του ΒΟΑΚ στο Καλό Χωριό δεν λύνονται μόνο με την αλλαγή της πορείας. Υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα του τεράστιου κόμβου εισόδου εξόδου στο χωριό που καταστρέφει όλο τον κάμπο, ανεξάρτητα από την χάραξη. Είτε μείνει η σημερινή χάραξη είτε επιλεγεί άλλη !!!

            Η άποψη που κατέθεσα λοιπόν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφ, Συμβουλίου είναι η εξής : Η χάραξη να παραμείνει στην σημερινή θέση με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

            1.         Υλοποίηση κοιλαδογέφυ
ρας σε όλο τον κάμπο, μήκους 600 μ. περίπου .
            2.         Η γέφυρα να θεμελιωθεί επί πασσάλων και όχι επί ‘’σκάφης’’ από σκυρόδεμα που θα καταστρέψει ότι πάμε να σώσουμε.
            3.         Να επιλεγεί ως τρόπος κατασκευής η προένταση ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ενδιάμεσων βάθρων.
            4.         Έκανα συγκεκριμένη πρόταση, επί σχεδίου το οποίο και κατέθεσα για την αλλαγή του κόμβου εισόδου- εξόδου, για να περιορισθεί θεαματικά η επιβάρυνση.
            5.         Ζήτησα να εξετασθεί, εναλλακτικά, η διαμόρφωση κόμβου ή ημικόμβου στην περιοχή της γέφυρας στον Άγιο Σύλλα τον Καλοχωριανό για περαιτέρω περιορισμό της παρέμβασης στον κάμπο.
            6.         Μετά την κοιλαδογέφυρα να εξετασθεί η μετάθεση του άξονα όσο νοτιότερα είναι εφικτό για να αποφευχθεί η απαλλοτρίωση κατοικιών.

            Μίλησα τελευταίος, αφού είχαν εκφραστεί όλοι οι παριστάμενοι ενδιαφερόμενοι. Είχα ‘’εισπράξει’’ το κλίμα του συμβουλίου και δεν ήθελα να ψηφισθεί μια πρόταση που θα ήταν καταφανώς αρνητική για την περιοχή. Ήθελα να υπάρχει και εναλλακτική λύση την οποία να μπορούμε να διεκδικήσουμε με σοβαρές πιθανότητες χωρίς φωνασκίες και παλικαρισμούς.

            Να υπενθυμίσω δεν στην απερχόμενη δημοτική αρχή ότι στην ανάλογη περίπτωση, του κόμβου Κριτσάς – ζήτημα πάλι με τον ΒΟΑΚ, και την ίδια εργολαβία – αγνόησε τους κατοίκους της περιοχής και δέχτηκε την υλοποίηση της μελέτης. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μήπως γιατί εκεί οι κάτοικοι ήταν λίγοι και λιγότερο φωνακλάδες; Ή μήπως αντιλαμβανόταν ότι δεν θα τους ψήφιζαν στις επερχόμενες δημοτ. εκλογές και τους αγνόησαν;
            Τα συμπεράσματα δικά σας.
                                                                                                                       
ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΜΜ. ΖΕΡΒΟΣ
     Πολιτ. Μηχ/κός ΕΜΠ.
      Εκλεγμένος Δήμαρχος Αγ. Νικολάου
    &nbs
p;      

Υ.Γ.      Στις συναντήσεις που κάνει η επιτροπή αγώνα δεν έχω κληθεί ποτέ . Διερωτώμαι γιατί άραγε ;