in , ,

Η ελιά του (Αζοριά) Καβουσίου

Την Κυριακή 23 0κτωβρίου, στις 11.30 πμ, στον Αζοριά του Καβουσίου, κάτω από τη φημισμένη τριςχιλιόχρονη ελιά, θα δώσουν συνέντευξη τύπου:

Η Δημοσιογράφος-Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Ελένη Βλάση, 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης και 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου,

Με θέμα :<< Η αρχαιότερη Μινωική Ελιά του Κόσμου, στον Αζοριά Καβουσίου>>.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1.- Η συνέντευξη αυτή πρέπει να διαφημιστεί και να προβληθεί άμεσα, όσο γίνεται περισσότερο, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, για Πολιτιστικούς, Τουριστικούς και Οικονομικούς λόγους.

2.- Την εκδήλωση πρέπει να στηρίξουν, αν δεν μπορούν να παραστούν, οι Τοπικές Αρχές, οι Πολιτιστικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι, και οι Παράγοντες του Τουρισμού, που οφείλουν να συντελέσουν στην προβολή της Αρχαίας Ελιάς του Καβουσίου παντοιοτρόπως.

Στην εκδήλωση πρέπει να παραστούν  ΟΛΟΙ οι Συνεταιριστές Λαδιού και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών.

3.-Φωτογραφία της Ελιάς και σύντομο ιστορικό της πρέπει να υπάρχει σε κάθε έκθεση προβολής Κρητικών προϊόντων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

4.- Να αποκατασταθεί η αλήθεια για την Αρχαιότερη Ελιά της Κρήτης….και βλέπουμε: …του Μυκηναϊκού κόσμου …, της Ελλάδας,… της Ευρώπης, , …της γής.

Να διδαχτούμε από την προβολή των Χανιωτών, της ελιάς στο Χωριό Άνω Βούβες κοντά στο Κολυμπάρι, την οποία διαφημίζουν ως ΄΄το μεγαλύτερο και αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο΄΄, (ίσως εννοούν ελαιόδεντρο), που όμως όπως φαίνεται από τη συνεχόμενη αναφορά στο ιντερνετ, είναι μικρότερη σε διαστάσεις κορμού και κώμης από την ελιά του Καβουσίου, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που έχει κατατάξει και τις δύο στα Μνημεία της Φύσης.

Περίμετρος κορμού στο έδαφος: Βουτών: 12.55 μ.    Καβουσίου: 22.00 μ.

Διάμετρος βάσης    :                     Βουτών    4.53 μ.    Καβουσίου:   7.10 μ.

Περίμετρος κορμού στο 0.90 μ.: Βουτών:  8.10 μ.     Καβουσίου: 14.20 μ (στο 0.80μ.)

Διάμετρος κορμού   στο 0.90 μ.: Βουτών:  3.70 μ     Καβουσίου:   4.95 μ.

Υπόψη ότι η ελιά αυτή και το παρακείμενο Μουσείο Ελιάς αποτελούν αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον, και έχουν καταστεί οικονομικός παράγων των χωριών της περιοχής, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες με ΙΧ, λεωφορεία, τραινάκι και περιπατητικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 με στεφάνι από κλαδιά αυτής της ελιάς στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών.

Όμοια ενέργεια έγινε και από το Δήμο Ιεράπετρας το 2004, με στεφάνωμα της πρώτης νικήτριας του Μαραθωνίου γυναικών.

Η τακτική αυτή πρέπει να καθιερωθεί, και να αξιώσουμε την …αποκλειστικότητα.

5.-Να ζητηθεί από τους Χανιώτες να σέβονται την αυταπόδειχτη πραγματικότητα, διότι ΄΄μεγαλύτερη σε διαστάσεις και κατά συνέπεια …και σε ηλικία (περίπου 3.000 ετών) είναι η Ελιά του Καβουσίου.΄΄

Ας διαφημίζουν την Ελιά των Βουβών ως τη μεγαλύτερη… των Χανίων, διότι και σε προβολή της από την ΕΤ3 ο ξεναγός Γεωπόνος την χαρακτηρίζει η Αρχαιότερη του κόσμου. Με τα σημερινά δεδομένα είναι 2η, και σίγουρα, πάντα, μετά του Καβουσίου.

6.-Καλό είναι να γίνει υιοθεσία της Ελιάς του Καβουσίου από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, και να αναδειχτούν για τοπική τουριστική εκμετάλλευση οι μεγαλύτερες αρχαίες Ελιές που υπάρχουν σε κάθε χωριό. Το συντονισμό αυτής της καταγραφής μπορούν να κάνουν οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών.

   Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της προσπάθειας αυτής να αναδειχθεί παγκοσμίως το Ελαιόλαδο, και η ιστορική διαδρομή καλλιέργειας της Ελιάς στην Κρήτη.

Γνωρίζοντας την Ελένη Βλάσση, την επαγγελματική αποτελεσματικότητα της, και τις Διεθνείς συμμετοχές της σε Φεστιβάλ, διαβλέπω την επιτυχία του νέου  ντοκυμαντέρ της και την παγκόσμια προβολή του Λαδιού, της Διατροφής  και του Πολιτισμού της Κρήτης. Η διαφήμιση θα είναι τεράστια… και δωρεάν.

 

Φωτογραφίες Μιχάλης Σταυρακάκης.

                                                                         Άγιος Νικόλαος 20-10-2016

                                                                                  Μιχάλης ο Λάτιος