in , , , ,

"Η περίοδος θα είναι δύσκολη, θέλουμε βοήθεια από όλους"

Στα Χανιά σταθμεύει ήδη το ένα από τα δύο ελικόπτερα που έχουν νοικιαστεί φέτος για αν ενισχύσουν την δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Το δεύτερο, πιο μεγάλο από το πρώτο, θα σταθμεύσει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από τις 15 του επόμενου μήνα ώστε να επιμηκυνθεί κατά ένας σχεδόν μήνα η παρουσία πτητικών πυροσβεστικών μέσων στο νησί. 

«Τα δύο ελικόπτερα εντάσσονται στο γενικό σχεδιασμό πρόληψης για την Κρήτη και είναι πολύ θετικό ότι θα έχουμε δύο και μάλιστα από νωρίς έως και πιο αργά. Τα ελικόπτερα αυτά δεν έχουν διοικητικά όρια οπότε όπου χρειαστεί η συμβολή τους θα επιχειρήσουν ανεξάρτητα με την απόσταση. » είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αγίου Νικολάου αντιπύραρχος Μιχάλης Βασιλάκης. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι από την πρώτη του Μάη έχουμε μπει στη νέα αντιπυρική περίοδο κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία χρήση φωτιάς και για κανένα λόγο στην ύπαιθρο. 

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν την κάθε δυνατή ενασχόληση με την φωτιά στην ύπαιθρο, άλλωστε οι κυρώσεις και οι τιμωρίες είναι αυστηρές. Η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη περίοδος και πρέπει όλοι να συνδράμουν στο επίπεδο της συνεργασίας ώστε να αποφεύγουμε τα χειρότερα. Η κατάσταση στους επαρχιακούς δρόμους είναι τραγική από πυκνή βλάστηση και άρα ξερά χόρτα. Με το να μην έχει φέτος ελιές ο κόσμος δεν πήγε στα χωράφια του και ούτε καν είναι πατημένα ενώ δεν έχουν καθαριστεί και φροντιστεί και έτσι τα ξερά χόρτα που είναι ο καλύτερος σύμμαχος της όποιας σπίθας και φλόγας βρίσκονται παντού.» είπε. 

Σε ότι αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών στην περιοχή είπε ότι ήδη υπάρχει ένα περιπολικό της υπηρεσίας στην περιοχή βαθύ που χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της ευρύτερης περιοχής ενώ ένα δεύτερο όχημα θα κινηθεί στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, από την Δευτέρα, όπου είναι περιοχή που έχει στατιστικά συχνά πυρκαγιές σε όλη την διάρκεια του θέρους, κυρίως το Β.Α Μεραμπέλλο και η έδρα του θα είναι στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης σε καθημερινή βάση, είπε ενώ αναμένονται και οι καθημερινοί χάρτες της επικινδυνότητας ώστε να γίνεται από την προηγούμενη μέρα ο ανάλογος προγραμματισμό. 

Όταν δε ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 4 τότε ακόμα ένα περιπολικό θα κινείται από την μεριά του Βρουχά Σκοινιά κλπ ώστε να καλυφθεί και εκείνη η περιοχή. Όλα αυτά πάντα με δεδομένα τόσο την λειψανδρία, την παλαιότητα των οχημάτων των ελαστικών και του εξοπλισμού. 

Σε ένα άλλο σημείο όπου ο κ. Βασιλάκης δίνει ιδιαίτερο βάρος είναι η συμμετοχή των εθελοντών στην προσπάθεια της ενίσχυσης της προστασίας και της πιο άμεσης επέμβασης σε μια πυρκαγιά.  

«Πραγματικά στην περιοχή μας η βοήθεια που έχουμε από τους εθελοντές δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, τους οφείλουμε πολλά. Τόσο στους εθελοντές πυροσβέστες που έχουμε σαν υπηρεσία όσο και στις ομάδες των πολιτών και των συλλόγων που με δικά τους μέσα και άτομα μας βοηθούν καθοριστικά χρωστάμε πάρα πολλά. Όταν υπάρχουν σύλλογοι που προμηθεύονται ακόμα και Ι.Χ με ένα μικρό ντεπόζιτο και μια μηχανή προωθητική και όλο το καλοκαίρι εθελοντικά συμμετέχουν στην πυροπροστασία και μας βοηθούν τότε πραγματικά καταλαμβάνουμε ότι ο εθελοντισμός στην περιοχή μας είναι πρωταθλητής.» είπε. 

Τόνισε τέλος ότι η πυροσβεστική υπηρεσία είναι στο πλευρό όλων των φορέων ώστε να προκληθεί μια συνάντηση ομάδων συλλόγων και ανθρώπων για να συντονιστεί ακόμα πιο καλά το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών στην τρέχουσα θερινή περίοδο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ