in

Θρίαμος του «όχι» στην Ιταλία – Bαριά ήττα για Ρέντσι

Με μεγάλη διαφορά χάνει το δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που δίνουν στο «όχι», ποσοστό πολύ κοντά στο 60% και στο «ναι», λίγο πάνω από 40%. Πρόκειται για ήττα ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεψαν τα exit polls.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις Βρυξέλλες ούτε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η ΕΕ αναμένεται να τοποθετηθεί το πρωί της Δευτέρας.

Με ενσωματωμένο το 86% των εκλογικών τμημάτων το «όχι» βρίσκεται μπροστά με 59,6% έναντι του 40,4% του «ναι».

Ο εκλογικός χάρτης της Ιταλίας διαμορφώνεται ως εξής μετά την ψηφοφορία (πράσινο=ναι, κόκκινο=όχι):

«Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της ήττας», δήλωσε νωρίτερα ο Ματτέο Ρέντσι στο διάγγελμά του τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ παραδέχθηκε πως το «όχι» στο δημοψήφισμα υπερισχύει με μεγάλη διαφορά. “Εχασα και το λέω δυνατά”, είπε επί λέξει ο Ρέντσι.

Μετά τα πρώτα exit polls, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την επιλογή του «όχι», είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος της Λίγκας του Βορρά και ευρωβουλευτής Ματέο Σαλβίνι, είπε πανηγυρίζοντας ότι αναμένει την παραίτηση Ρέντσι, προσθέτοντας ότι αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.
Από τη πλευρά του ο Ρενάτο Μπρουνέτα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς Forza Italia, τόνισε ότι είναι μια μεγάλη νίκη του «όχι» και ότι ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο επικεφαλής του αντι-ευρωπαϊκού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», έγραψε με πανηγυρικό τόνο στην ιστοσελίδα του: «Ζήτω! Νίκησε η Δημοκρατία». Στο κείμενο ο κ. .Γκρίλο ζητεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση της ενισχυμένης αναλογικής.

«Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής. Η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα», έγραψε ο Γκρίλο.

«Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά. Η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες: 1. Αντίο Ρέντσι 2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο», σημείωσε. «Ένα μάθημα για όλους: Δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες πάντα χωρίς να υφίστασαι τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr