in , , ,

Μαθητές της Νεάπολης στον όμορφο τόπο της Σητείας

Τον όμορφο και φιλόξενο τόπο της Σητείας επισκέφθηκαν με τους δασκάλους τους την Τρίτη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και Στ τάξης  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης στο πλαίσιο ημερήσιας διδακτικής εκδρομής.


Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιόλογα μνημεία, σημαντικούς προορισμούς,  μοναδικά τοπία και πρόσχαρους ανθρώπους.
Η Σητεία μάς υποδέχτηκε γεμάτη φως και χρώματα, απολαμβάνοντας την ανοιξιάτικη μέρα νωχελικά παραδομένη στη δροσερή αγκαλιά του κρητικού πελάγους. Ξεκινώντας από την Ι.Μονή Τοπλού,  ταξιδέψαμε στο χρόνο και στην ιστορία του μοναστηριού και της ευρύτερης περιοχής, περιδιαβαίνοντας τους επιβλητικούς χώρους του μοναστηριού και θαυμάζοντας τα μοναδικά θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια που φυλάσσονται στις μυστηριακές αίθουσες του μουσείου.
Στο Βάι, ο υπεύθυνος του Φυσικού Πάρκου Σητείας Βαγγέλης Περάκης ξενάγησε εκπαιδευτικούς και μαθητές στα εξωτικά μονοπάτια του φοινικόδασους, συνομίλησε μαζί τους για την αξία του μοναδικού στην Κρήτη και στην Ευρώπη οικοσυστήματος, για τη βιοποικιλότητα που το χαρακτηρίζει αλλά και για τους κινδύνους που το απειλούν. Τα παιδιά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συζήτησαν με τον κ. Περάκη για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το φοινικόδασος και να παραμείνει ένα μοναδικό σε αξία αισθητικό δάσος που θα το απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές.

Κρατώντας στη σκέψη μας θαυμάσιες εικόνες από την επίσκεψή μας σ΄ αυτή τη μαγευτική γωνιά της ανατολικής Κρήτης, αναχωρήσαμε για την πόλη της Σητείας.  Η γνωριμία μας με την πόλη του Μύσωνα ενός από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας και του  Βιτσέντζου Κορνάρου του ποιητή του Ερωτόκριτου, ξεκίνησε από το επιβλητικό κάστρο της Καζάρμας. 
Συνοδοιπόρος μας ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Ζαμπετάκης που με μεγάλη προθυμία και πολλή υπομονή μας εξηγούσε κάθε τι και μας έκανε όλο και περισσότερο να νιώθουμε την θετική αύρα ενός τόπου ξεχωριστού. Περπατώντας μέσα στο κάστρο, αγναντεύοντας από τις πολεμίστρες το πέλαγος, ψηλαφίζοντας τις βαριές πέτρες ταξιδέψαμε στη Μεσαιωνική πόλη και απολαύσαμε τη μοναδική θεά στην πόλη και τον κόλπο της Σητείας. Ύστερα ακούσαμε Ερωτόκριτο, μιλήσαμε για το μεγάλο ποιητή και το έργο του και σιγοτραγουδήσαμε αγαπημένους στίχους.
Κατηφορίσαμε μετά μέσα από τα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης και αφού κάναμε ένα μικρό διάλλειμα για φαγητό συνεχίσαμε το απόγευμα την περιήγησή μας στο παραλιακό μέτωπο της Σητείας απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη ζεστασιά του τοπίου. Όμως η ώρα της επιστροφής πλησίαζε. Αποχαιρετήσαμε με ευγνωμοσύνη και αγάπη  τον κ. Δημήτρη και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας.

Επιστρέφοντας το βραδάκι, διαπιστώναμε για ακόμη μια φορά πόσο όμορφος είναι ο τόπος μας και πόσες πολλές ευκαιρίες μας προσφέρει μέσα από την μακρόχρονη ιστορία του, τις φυσικές ομορφιές και τους ξεχωριστούς ανθρώπους του, να γνωρίσουμε το παρελθόν μας, να συνειδητοποιήσουμε το παρόν μας και να ονειρευτούμε το μέλλον μας.
Στο Δημήτρη Ζαμπετάκη και το Βαγγέλη Περάκη θερμές ευχαριστίες για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσαν και τις εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας.
Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης
Μαρία Πρατσίνη, Παπαστεφανάκης Γιώργος, Παπαμιτσάκη Αριστέα, Παπαδούλης Νικόλαος