“”Μαχόμαστε, λοιπόν, για ένα καλύτερο αύριο…” μοναδική η εμπειρία των μαθητών απο τη Νεάπολη.

“”Μαχόμαστε, λοιπόν, για ένα καλύτερο αύριο…” μοναδική η εμπειρία των μαθητών απο τη Νεάπολη.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim
Είχαμε γράψει ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 24 μαθητές από όλη την περιφέρεια Κρήτης και μεταξύ τους δύο μαθητές από το Γενικό Λύκειο της Νεάπολης οι  Κωνσταντίνος Φρουδάς και η Χαρούλα Παπαστεφανάκη είχαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο συμμετέχοντας στην ημερίδα EUROSCOLA λίγες μέρες πριν.


 Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. 
Οργανώνονται 10-12 φορές ετησίως με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές μετέχουν και  μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη. 
Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι ήδη, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο 500 περίπου έφηβοι με στόχο να εξοικειωθούν με την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν για τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά. 
Η ημερίδα διήρκεσε από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα και ήταν γεμάτη με δραστηριότητες και γνωριμίες με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε με τους δύο μαθητές από τη Νεάπολη οι οποίοι και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους «Αρχικά, το πρόγραμμα περιελάμβανε την παρουσίαση των χωρών που συμμετείχαν στην ημερίδα από τους μαθητές αλλά και ομιλία από τους υπεύθυνους του προγράμματος Euroscola. Μας μίλησαν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον τρόπο που λειτουργεί, το ρόλο του ως θεσμικό όργανο και τις αρμοδιότητές του. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τρόπο που θεσπίζονται οι νόμοι, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε κράτους-μέλους. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του κοινοβουλίου καθώς και παιχνίδι γνώσεων για την Ευρώπη με, κατά το οποίο έπρεπε να συγκροτήσουμε ομάδες και να συνεργαστούμε με παιδιά από άλλες χώρες για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οργανώθηκαν ομάδες οι οποίες συνέταξαν μια αναφορά σχετικά με έξι θέματα που απασχολούν έντονα την Ευρώπη (το Περιβάλλον και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ελευθερία Ενημέρωσης και η Αγωγή του πολίτη, η Σπατάλη των Τροφίμων, το Μέλλον της Ευρώπης, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2014 και η Ανεργία των νέων). 
Όταν και οι έξι ομάδες ετοίμασαν τις αναφορές τους, συγκεντρωθήκαμε ξανά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου για να τις παρουσιάσουμε και να αξιολογηθούν από τα υπόλοιπα παιδιά.
 Ήταν πολύ σημαντικό και όμορφο για εμάς όχι μόνο να ασχοληθούμε, να προβληματιστούμε και να δουλέψουμε πάνω σε τόσο σπουδαία θέματα αλλά και να γνωρίσουμε συνομήλικούς μας από όλη την Ευρώπη, να μάθουμε για αυτούς, για τις χώρες τους, για τον πολιτισμό τους και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι. Επικοινωνώντας, λοιπόν, άμεσα με τόσους Ευρωπαίους αντιληφθήκαμε τι συμβαίνει στη σύγχρονη Ευρώπη, ανταλλάξαμε απόψεις και φυσικά, δημιουργήσαμε φιλικές σχέσεις μεταξύ μας. 
Δε θα πρέπει να παραλείψουμε, βέβαια, πως η ελληνική συμμετοχή και κάθε έφηβος από την Κρήτη επέδειξε πρότυπη συμπεριφορά Ευρωπαίου πολίτη που συμμετέχει ενεργά στα κοινά, έχει ορθό πολιτικό λόγο και νοιάζεται για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.» είπαν οι μαθητές και τόνισαν πως οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ελληνικής αποστολής ήταν εξαιρετικές και οι συνοδοί ήταν άκρως φιλικοί προς όλους. 
«Αναπτύχθηκε ανάμεσα μας μια ιδιαίτερη και μοναδική φιλία και αν και στην αρχή του ταξιδιού μας επικρατούσε  αμηχανία, γυρνώντας πίσω επικρατούσε ένα κλίμα πραγματικής ομόνοιας και αγάπης. 
Το συγκεκριμένο ταξίδι δεν ήταν μια απλή διεκπεραιωτή εργασία αλλά μια εμπειρία ζωής. Στη διάρκειά της, κατέστη εφικτό να γνωρίσουμε είκοσι δύο μοναδικές και πανέμορφες προσωπικότητες, τρείς υπέροχους συνοδούς-καθηγητές αλλά και άλλους 500 περίπου συμμαθητές και συνταξιδιώτες μας. 
Με τη λήξη αυτού του ταξιδιού καταλάβαμε τώρα πια ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ένωσή μας. Το τέλος όμως ενός ταξιδιού είναι πάντα η αρχή ενός άλλου.» είπαν ενώ σε ότι αφορά το μήνυμα που θα θελαν να στείλουν προς όλους τους μαθητές και όχι μόνο, είναι, 

«Το μήνυμα που θα θέλαμε να μεταδώσουμε, εν τέλει, είναι πως είναι σπουδαίο και προσοδοφόρο για κάθε μαθητή να συμμετέχει σε σχετικές εκδηλώσεις γιατί το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου βρίσκεται στα χέρια μας και θα διαμορφωθεί από εμάς. Μαχόμαστε, λοιπόν, για ένα καλύτερο αύριο και το όραμά μας είναι ένας κόσμος που θα διέπεται από αξίες, όπως η δημοκρατία, η καθολική τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα και η ελευθερία. 
Συμφωνούμε όλοι ότι ήταν μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία και προτρέπουμε κάθε μαθητή να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει στο μέλλον μια ανάλογη ευκαιρία.»
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ 


anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban