in , ,

Με θετικό πρόσημο τα 2,5 χρόνια

Τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για την διετία 2014-2016 παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης (7/12) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του πολύκεντρου ΡΕΞ, παρουσία των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων του δήμου, θεσμοθετημένων εκπροσώπων συλλογικών φορέων και πολιτών.

Ο Δήμαρχος προχώρησε σε μία διεξοδική αναφορά σε όλους τους τομείς της Δημοτικής διοίκησης, ανέλυσε όσα επιτεύχθηκαν κατά την πρώτη διετία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η  φράση του …”Ανασκουμπωθήκαμε συνειδητά, πήγαμε πίσω την δική μας πολιτική, για να μην εκτεθεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου”.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση του, περιέγραψε συνοπτικά τις δράσεις που αναλήφθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας: “Αναλάβαμε 1/9/2014, την διαδικαστική διεκπεραίωση του τετραμήνου αυτού, αφού θα υλοποιούσαμε το τελευταίο τμήμα του ήδη εξελισσόμενου προγραμματισμού και προϋπολογισμού που είχε ψηφισθεί και αποφασισθεί από την απελθούσα δημοτική αρχή .

Το 2015- υπενθύμισε-περιελάμβανε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, επιβλήθηκαν capital controls που προκάλεσαν ολοκληρωτική αλλαγή στο οικονομικό τοπίο της χώρας και αναστολή καταβολών πόρων στην ΤΑ, και φυσικά την μεταναστευτική έκρηξη που δεν άφησε ανέγγιχτο ούτε τον δήμο Αγίου Νικολάου,  ενώ σήμερα, αναζητούμε σε επίπεδο Κρήτης, λύση για να αντιμετωπίσουμε την παρουσία 2000 προσφύγων στο νησί .

Παρ’ όλα αυτά-πρόσθεσε- καταφέραμε να σταθούμε αξιοπρεπώς! Να διαχειριστούμε την κατάσταση που παραλάβαμε και να προσπαθήσουμε να βάλουμε το δήμο σε διαφορετική τροχιά.

Κληθήκαμε -σημείωσε- να διαχειριστούμε το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013 με την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε έργα που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία είχαν  πολλά σοβαρά νομικά ζητήματα , και των οποίων η πρόοδος ήταν πολύ μικρή όταν αναλάβαμε και κινδύνευαν με απένταξη. Είχε απορροφηθεί μόνο το 16,70% της προβλεπόμενης πίστωσης ( 900.000έναντι 5.400.000€ ) για όλα τα έργα ( 28% για τον ‘’Σταυρό’’ ) μέχρι 31/8/2014 , ενώ η μη ολοκλήρωσή τους θα σήμαινε χρηματοδότηση του εναπομένοντος τμήματος – του μεγαλύτερου δηλαδή – από ίδιους πόρους αλλά και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών.

image3

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, δηλώνοντας ότι :οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να έχουν συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που αναλήφθηκε απο την παρούσα δημοτική αρχή, ώστε να μην υπάρξουν έργα “φαντάσματα” (όπως το κλειστό γυμναστήριο Τ10 στην Αμμούδα και την Αμμουδάρα),πρακτική που δυστυχώς- όπως είπε-τηρήθηκε τις προηγούμενες περιόδους .

Την ίδια χρονικη περίοδο-έκανε γνωστό- η τεχνική υπηρεσία του Δήμου κάλυψε – στον τομέα των έργων ( επίβλεψη, προώθηση πληρωμών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, κ.λ.π. ),  και τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που δεν έχει τεχνική υπηρεσία, ενώ την 2ετία αυτή συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλους δήμους ή υπηρεσίες εκτός Δήμου, 31 υπάλληλοι, εκ των οποίων 12 από την τεχνική υπηρεσία .

Λόγω της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013, σημείωσε, οι προκηρύξεις για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεκίνησαν φέτος και χωρίς ώριμες μελέτες στο συρτάρι, ενώ καταβάλλεται ήδη “αγώνας δρόμου” προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά  τις πιστώσεις του νέου προγράμματος διαπίστωσε ότι είναι δραματικά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Ειδικά για τα σχολεία και τα οδικά έργα, ενώ για τις αστικές αναπλάσεις δεν υπάρχουν καθόλου πιστώσεις.

Επιπλέον σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, το 2016 υπήρξαν δύο νομοθετικές αλλαγές που “ποδηγέτησαν” την υλοποίηση έργων και δράσεων όλων των δήμων.

Θελήσαμε να κλείσουμε τα ανοιχτά μέτωπα του δήμου

 

Μιλώντας για τα οργανωτικά θέματα του δήμου, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφέρθηκε, στην εγκατάσταση αντιδημάχου στο Πάνω Μεραμπέλλο, προκειμένου ν΄αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής, στην καθιέρωση ημέρας κοινού, για την άμεση επαφή και εξυπηρέτηση των δημοτών, στην πρόσληψη δεύτερου δικηγόρου για την καλύτερη λειτουργία του νέου μεγάλου δήμου, στην διαμόρφωση ενιαίου αρχείου του δήμου (στον χωρο όπου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο, στην σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος (2015-2019) , στην σύνταξη τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, στην σύνταξη νέου κανονισμού άρδευσης που σύντομα θα υποβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση και εφαρμογή .

Επιπλέον σημείωσε την προσπάθεια για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και του internet σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την προσπάθεια που κατέβαλε η δημοτική  αρχή, ώστε να ξεκαθαριστούν, κάποια “αγκάθια” που ταλαιπωρούν τον Δήμο εδώ και χρόνια .

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε: “Προχωρούμε στην εκκαθάριση της Αναπτυξιακής Βραχασίου, με αργούς ρυθμούς, αλλά ξεκινήσαμε ενώ υπήρχαν σχετικά πορίσματα από τους ορκωτούς λογιστές και τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης από το 2010 που έμεναν στο συρτάρι .

–   Ολοκληρώσαμε την διαδικασία αποβολής των σφαγείων της Νεάπολης για να προχωρήσουμε στην επαναδημοπράτηση .

–   Αναζητούμε τρόπο εκκαθάρισης του Δικτύου Τουριστικών Δήμων αφού η αλλαγή του νομικού πλαισίου των ΟΤΑ με τον Καλικράτη έχει δημιουργήσει νέο τοπίο .

–   Αναζητήσαμε νόμιμο τρόπο και έτσι σήμερα έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε αναμνηστικά σε επισκέπτες μας για τουριστική προβολή για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του Δήμου.

 

Η καθημερινότητα των πολιτών

Με αφορμή τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, ο συνδυασμός “Δικαίωμα στην πόλη”, δόθηκαν σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, προτεραιότητες, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Τόσο στον τομέα της καθαριότητας, όσο και των συντηρήσεων-παρά την προφανή έλλειψη προσωπικού και των ανυπέρβλητων γραφεοκρατικών διδικασιών,  ενώ στον κοινωνικό τομέα, με την καλύτερη οργάνωση του κοινωνικού παντοπωλείου και την δημιουργία παραρτήματος στην Νεάπολη από το πρόγραμμα του Δήμου , μέσω του ΟΚΥΔΑΝ, εξυπηρετούνται 65 οικογένειες στον Άγιο Νικόλαο, την Κριτσά, το Καλό Χωριό, και την Πρίνα και 38 στην Νεάπολη, και τα γύρω χωριά.Παράλληλα μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Κρήτης, που υλοποιείται με την στήριξη του Δήμου, εξυπηρετούνται 100 οικογένειες.

Έργα

Στο επίμαχο ζήτημα υλοποίησης έργων στον ευρύτερο δήμο, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, παρουσίασε:

Την ολοκλήρωση του έργου στον Σταυρό (ΕΣΠΑ) καθώς και στα χωριά (ΟΣΑΠΥ), που με προσωπική παρέμβαση του , επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση τους.

Την διαδικάσία για την παραλαβή της μελέτης της γέφυρας Ξεροποτάμου (σε εξέλιξη).

Την διαδικασία για την σύνταξη μελέτης πλήρους μελέτης (κόμβος Ξηροκάμπου -Ευαγγελίστρια) με την σύμφωνη γνώμη του μελετητή.

Την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται με την λειτουργία του κόμβου προς ΒΙΟ.ΠΑ.

Την σύνταξη μελέτης για την περιοχής Αμμουδάρας

Την ανάληψη της εργολαβίας για το κλειστό γυμναστήριο Τ10 και την ακύρωση δανείου που είχε ληφθεί.

Την κατασκευή γηπέδου με την χρήση πλαστικού χλοοτάπητα στην Αμμούδα.

Την σύνταξη τεχνικού δελτίου και μελέτης για την τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στον Χαυγά και σε άλλα σημεία του Δήμου, ύψους 150.000€.

Την μικρή αλλά ουσιαστική κυκλοφοριακή παρέμβαση στην πλατεία της Ελούντας , την σύνταξη μελέτης τοίχου αντιστήριξης για το νεκροταφείο της Ελούντας, την σύνταξη μελέτης αξιοποίησης του κοιν χώρου βόρεια του ΕΠΑΛ για την αυξηση του αύλειου χώρου, την προμήθεια ορθοφωτοχαρτών της περιοχής ¨Καθαρού” Κριτσάς με στόχο την τακτοποίηση του δημοτικού κτήματος και τις επιτρεπόμενες χήσεις γης αλλά και την σύνταξη βασικού κτηματολογίου χρηστών και τέλος την ανάθεση μελετών λιμενικών έργων στο Σίσσι και την Μίλατο .

Οικονομία -Πολιτισμός

Σε ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου, στην εισήγηση του ο Δήμαρχος, έκανε γνωστό, ότι κατά την προηγούμενη διετία, βελτιώθηκε η εισπρακτική ικανότητα του Δήμου με τους διακανονισμούς που έγιναν, ήδη έχει μπεί τάξη. Στην ενότητα του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως δήλωσε έγιναν σοβαρά βήματα μεταξύ των οποίων η διοργάνωση (cliff diving 2016) καθώς και η προσπάθεια για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι στην κορυφή της ατζέντας της δημοτικής αρχής .

Ακολούθως ενημέρωσε για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στον τομέα της παιδείας, καθώς και στο επίμαχο ζήτημα που αφορά στην διαχείριση του δημοσίου χώρου καθώς και στην αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Επανέλαβε δε, το αίτημα της δημοτικής αρχής, για την απόκτηση δημόσιων χώρων η κτιρίων, με την αγορά των :

–       Της “Ρομάνα Πορτέλα’’ στο Χουμεριάκο, μέσω του Πράσινου Ταμείου

–       Ακίνητο στο Καλό Χωριό, για την δημιουργία πλατείας στο Αρνικού

–       Ακίνητο στο Καστέλι Φουρνής, για την βελτίωση του αύλειου χώρου της εκκλησίας Αγ. Ιωάννου στην περιοχή που έγινε η προηγούμενη παρέμβαση για την καλύτερη ανάδειξη του χώρου.

–       Οικόπεδο στο Σίσσι, για την δημιουργία γηπέδου.

-Η διαδικασία για όμορο οικόπεδο και επέκταση του Β’ Νεκροταφείου βρίσκεται στο τέλος της, ενώ υπογράμμισε τις επαφές που έχουν γίνει έως ήμερα για την απόκτηση και άλλων ακινήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα Παιδείας-Υγείας-λειτουργίας Νομικών Προσώπων.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου,ευχαρίστησε το προσωπικό του Δήμου, τους εθελοντές σωματείων αλλά και απλών ανθρώπων που στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στην διαχείριση της παρούσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης καθώς και τον επιχειρηματικό κόσμο που στηρίζει με κάθε τρόπο την κοινωνία της πόλης.

Γρ Τ.