in , , ,

Με την δύναμη της… ΨΥΧΗΣ

Την Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι και είχε συνάντηση με τους σπουδαστές της ο χρυσός παραολυμπιονίκης Γιώργος Καπελάκης.

Ο ίδιος έχοντας σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα πριν από το ατύχημα του ένοιωσε ιδιαίτερα οικεία που βρίσκονταν στην ΑΣΤΕΑΝ για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς και το γεγονός ότι με τους σπουδαστές είχε να μοιραστεί κοινά θέματα και να συζητήσουν κοινά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, αλλά και γιατί την πρόσκληση του την έκαναν οι φοιτητές μαζί με την διεύθυνση και την συμμετοχή του Μιχάλη λεμονή που εργάζεται στην ΑΣΤΕΑΝ. 
Η διευθύντρια της σχολής, κα. Συμαντιράκη καλωσόρισε τον Γιώργο Καπελάκη συγχαίροντας τον για όλα όσα έχει κάνει και την δύναμη της ψυχής του που αποτελεί παράδειγμα θέλησης και πίστης για το κάθε άνθρωπο. 
Ο ίδιος αφού περιέγραψε στους φοιτητές την περιπέτεια του και το πώς από την μια μέρα στην άλλη άλλαξε η ζωή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επαφή των  ανθρώπων του τουρισμού με τα άτομα που είναι ΑμΕΑ λέγοντας τους πως θα τους χρειαστεί στον πορεία της εξάσκησης του επαγγέλματος τους να εξυπηρετήσουν ανθρώπους σε καροτσάκι ή ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν . «Στα άτομα που είναι σε καροτσάκι ή έχουν μια αναπηρία που διακρίνεται δεν είναι ανάγκη αμέσως να τους ρωτήσετε αν θέλουν βοήθεια. 

Όλοι εμείς έχουμε μάθει πια να εξυπηρετούμε τους εαυτούς μας, και πιστέψτε με αν κάποιος θέλει την βοήθεια σας σίγουρα θα σας την ζητήσει. Πάνω από όλα χρειάζεται με τους ανθρώπους αυτούς να λειτουργείται φυσιολογικά όπως με όλους τους άλλους, σεβασμός όπως με όλους τους άλλους, εξυπηρέτηση όπως με όλους τους άλλους δηλαδή μια φυσιολογική συμπεριφορά.» 
Ακόμα μίλησε στους φοιτητές για τις παγίδες που υπάρχουν στα επαγγέλματα του τουρισμού και αφορούν τα ΑΜΕΑ όπως είναι η προσβασιμότητα σε ξενοδοχεία ή σε μεταφορικά μέσα ενώ έκανε λόγω για παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρήσεις. Με βάση την δική του εμπειρία προσπάθησε εκ νέου σε ακόμα μια ομάδα νέων ανθρώπων,  διακριτικά και ζώντας ο ίδιος, τα όσα τους μετέφερε να δείξει στους φοιτητές ότι η ανθρώπινη δύναμη που όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έχει τεράστια αποθέματα. 
Στην συζήτηση που ακολούθησε και ο Μιχάλης λεμονής που καθημερινά έρχεται σε επαφή με τους φοιτητές αντάλλαξε απόψεις που αφορούν τον νεότερο σεβασμό των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και του σεβασμού που όλοι μας έχουμε χρέος να δείχνουμε, ενώ σε συνεργασία με την διεύθυνση της ΑΣΤΕΑΝ προσέφεραν στον Γιώργο Καπελάκη μια αναμνηστική πλακέτα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ