in , , , , ,

Μοναδική παρουσία απο την χώρα, το ΛτΕ Αγίου Νικολάου, video – fotos

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με χορευτές και μουσικούς  εκπροσώπησε φέτος την χώρα μας στο «EU Street Festival».

Στις  9η Μαΐου 2014 Ημέρα της Ευρώπης οι προξενικές αποστολές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, διοργάνωσαν  κατά μήκος του πεζοδρόμου Ιστικλάλ ( την παλιά λεωφόρο του Πέρα) το 2ο «EU Street Festival». 
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν καλλιτεχνικά σχήματα από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Φέτος το ΛτΕ Αγίου Νικολαου μετά από πρόσκληση του Γεν. Προξενείου της χώρας μας στην Κων/πόλη είχε την τιμή να εκπροσωπήσει  την Ελλάδα στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. «Ήταν μεγάλη τιμή για το παράρτημα μας αλλά και ευκαιρία για την προβολή της πόλης και την περιοχής μας γενικότερα. Στην αποστολή συμμετείχαν 8 μελη της Χ.Ο. του ΛτΕ και 3 μουσικοί. Με την ευκαιρία του ταξιδιού αυτού με μεσολάβηση του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη μας κ. Νεκταρίου συνοδευόμενοι από τον εκπρόσωπο του, πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Τιτο Ταμπακακη, είχαμε την ύψιστη τιμή να επισκεφθούμε τον Πατριάρχη ο οποίος μας υποδέχθηκε στην αίθουσα του θρόνου μπροστά στον οποίο και χόρεψαν τα μέλη της χ.ο. του ΛτΕ με την συνοδεία των μουσικών μας.» είπε μεταξύ άλλων στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πρόεδρος του ΛτΕ Παρούλα Κουτσάκη η οποία μετά τον χαιρετισμό της προσέφερε  στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο δώρα συμβολικά του τόπου μας.

 Ένα χειροποίητο σεντούκι  από ξύλο ελιάς , φιλοτεχνημένο εξωτερικά με ένα κλαδί ελιάς και αμπέλου, , σύμβολα του τοπίου της Κρήτης από τα χέρια τοπικών δημιουργών. Περιείχε  βότανα των βουνών μας και ένα κλειδί, χειροτέχνημα και αυτό συντοπίτη μας λαϊκού καλλιτέχνη, για να θυμίζει την επισφράγιση της προσήλωσης και αγάπης μας. Ακόμα παραδοσιακά γλυκά φτιαγμένα από κυρίες του ΛτΕ και σουμάδα. Την Παρασκευή 9 Μαΐου  το βράδυ, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: 
«Κρήτη και Τουρκοκρητικοί – η ομορφιά της μνήμης» από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης και το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών. Εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι αυτού του νησιού, είτε Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν μέσα από μύθους, έπη και δίστιχα. Το πιο χαρακτηριστικό και πηγαίο παράδειγμα αυτής της παράδοσης είναι η αφήγηση  μαντινάδων. Ακόμα και σήμερα πολλοί μουσουλμάνοι Κρητικοί που εγκατέλειψαν το νησί λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών και ήρθαν στην Τουρκία, συνεχίζουν αυτή την παράδοση. 
Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης, συγκεντρώνοντας τις μαντινάδες ανθρώπων με κρητικές ρίζες που ζουν στην Τουρκία, το 2007  εξέδωσε το βιβλίο  «Η Ομορφιά των Αναμνήσεων: Κρητικές Μαντινάδες» όπως προφέρονταν αυθεντικά, γραμμένες σε λατινικό αλφάβητο και μεταφρασμένες στα τουρκικά. 

Τώρα, οι μαντινάδες που τραγουδιούνται στην Τουρκία μετά από 5 χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το βιβλίο, που συγκεντρώνει αυθεντικά παραδείγματα μαντινάδων συνοδεύεται από ένα dvd με φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Έρεισμα» και παρουσιάστηκε αυτό το βράδυ στο Σισμανόγειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου. 
Οι ομιλίες ήταν στα τουρκικά και τα ελληνικά, με διαθέσιμη ταυτόχρονη μετάφραση.  Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε με πρόσκληση επίσης του Γεν. Προξενείου μας και η Χ.Ο. του ΛτΕ παρουσιάζοντας στο τέλος της εκδήλωσης παραδοσιακούς κρητικούς χορούς με τη συνοδεία των μουσικών οι οποίοι ξεκίνησαν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης με αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο. Στους παρευρισκόμενους προσφέραμε παραδοσιακά κεράσματα και σουμάδα που είχαμε φέρει μαζί μας. Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα συγκινησιακή τόσο από την πλευρά των Τουρκοκρητικών, όσο και από την πλευρά των Ελλήνων.   
«Εξερχόμενοι από το Σισμανόγλειο Μεγαρο είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ακόμα  συγκλονιστική εμπειρία. Εντελώς αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα τα μέλη της ομάδας με τη συνοδεία των μουσικών μας,  ξεκίνησαν να χορεύουν ακριβώς στην είσοδο του Μεγάρου, έξω στον πεζόδρομο δημιουργώντας το αδιαχώρητο με το πλήθος κόσμου που για πάρα πολλή ώρα καμάρωνε τους χορούς και τα τραγούδια που γέμισαν  με Κρήτη τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της  Πόλης. Ένα πολυπρόσωπο πλήθος ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου που βρέθηκαν εκεί  εκδήλωσαν το θαυμασμό τους και  συμμετείχαν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια και απαθανάτιζαν τις φανταστικές αυτές στιγμές.
 Όλες αυτές τις ημέρες ζήσαμε στιγμές και εμπειρίες μοναδικές που μας έκαναν να νοιώσουμε περήφανοι για την καταγωγή μας, για ότι εκπροσωπούμε, αλλά και να διατρανώσουμε ότι εμείς, αντιπαραθέτουμε τον πολιτισμό απέναντι σε σκοπιμότητες στο βωμό των οποίων θυσιάζονται λαοί και ανθρώπινα δικαιώματα.» δήλωσε τέλος η κα Κουτσάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ εμφανώς ικανοποιημένη από την συμμετοχή αυτή του ΛτΕ του Αγίου Νικολάου όπου για ακόμα μια φορά είχαν τον καλύτερο ρόλο της προβολής τόσο της παράδοσης μας όσο και του τόπου μας σε μια δράση με Ευρωπαϊκή προβολή.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ