Να καθαρίσει ο …τόπος.

Να καθαρίσει ο …τόπος.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 10-6-xylaki155x49 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Στόχο, να καθαρίσουν την πόλη του Αγίου Νικολάου από τα συνθήματα και τις βωμολοχίες που είναι γραμμένα με σπρέι στους τοίχους, από τα αυτοκόλλητα και τις αφίσες που είναι επικολλημένα σε πινακίδες πληροφόρησης και σήμανσης τροχαίας κυκλοφορίας,

 μέχρι 31 Ιουλίου, έθεσαν από κοινού η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και οι εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Ξενοδόχων, του Ερυθρού Σταυρού και των φιλάθλων της ΑΕΚ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία έγινε την Παρασκευή το πρωί, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περάκης απηύθυνε την πρόσκληση στους τοπικούς φορείς, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση μιας «μάστιγας» που υποβαθμίζει την εικόνα του Αγίου Νικολάου ως τουριστικού προορισμού και παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης αυτής, την οποία μια μικρή μειοψηφία ρυπαίνει «καθ’ έξιν», αδιαφορώντας για τη ζημιά και την αγανάκτηση που προκαλούν οι αντικοινωνικές αυτές πράξεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το ζήτημα της υπαίθριας διαφήμισης προϊόντων και επιχειρήσεων, με τοποθέτηση πινακίδων, η αφισοκόλληση ή διανομή φυλλαδίων, όπου επίσης επισημάνθηκε η μεγάλη παραβατικότητα που υπάρχει από τους διαφημιζόμενους, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν λαμβάνει άδεια γι’ αυτό.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε όλοι αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος και την αδυναμία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν την πρόταση του Αστυνομικού Διευθυντή, ο οποίος υπερβαίνοντας τις απλές διαπιστώσεις και περιγραφές του προβλήματος, πρότεινε την ανάληψη άμεσης δράσης, με απτό, πρακτικό αποτέλεσμα. Πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, τη συγκρότηση ομάδας υπό το συντονισμό των Υποδιευθυντών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ.κ. Εμμ. Πετάση και Εμμ. Παπαδάκη καθώς και του Αντιδημάρχου Νίκου Αφορδακού, με ευθύνη για καταγραφή της έκτασης και των σημείων που απαιτούν παρέμβαση και αποκατάσταση (καθαρισμό, απομάκρυνση αυτοκόλλητων και επικολλημένων αφισών, σβήσιμο αναγραφέντων συνθημάτων σε τοίχους με βαφή των επιφανειών κλπ.), από 14 – 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια, όπως επισημάνθηκε θα γίνει προμήθεια των απαραίτητων εργαλείων και χρωμάτων για να γίνουν οι εργασίες. Συνεργείο από τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας μαζί και εθελοντές θα προβούν στη συνέχεια και μέχρι τέλος Ιουλίου στον καθαρισμό και αποκατάσταση της όψεως της πόλης, όπου έχει υποστεί την επίθεση των «βανδάλων». Από κει και μετά «καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» και η Αστυνομία θα προβεί στην αυστηρή εφαρμογή του νόμου, τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής.
Η πρόταση

Περιγράφοντας το πρόβλημα, ο κ. Περάκης είπε:

«Η παραβατικότητα που διαπιστώνεται στα θέματα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αντιθέτως διογκώνεται συνεχώς, συντελώντας όλο και περισσότερο στην υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην υπονόμευση της οδικής ασφάλειας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι πολίτες να σκύψομε πάνω από το πρόβλημα, να συνεργαστούμε στενά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για την επίλυσή του».

Τόνισε ότι γύρω από το πρόβλημα υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που απειλεί τους παραβάτες με φυλάκιση και χρηματικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα. Υπογράμμισε δε ότι το αδίκημα της τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων είναι διαρκές και, συνεπώς, πάντοτε αυτόφωρο, είτε σε βάρος του διαφημιστή είτε σε βάρος του διαφημιζόμενου. Διαρκές, επίσης, είναι το αδίκημα της αναγραφής λέξεων, εικόνων ή συμβόλων που αποτελούν ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Περάκης πρότεινε:

α) Συστηματικό έλεγχο και καταγραφή της κατάστασης.

β) Άμεση αποξήλωση κάθε επικίνδυνης διαφημιστικής κατασκευής. Προσπάθεια αφαίρεσης κάθε παράνομης διαφημιστικής πινακίδας ή επιγραφής, επιβάλλοντας σε όλους τους παρανομούντες τις προβλεπόμενες κυρώσεις (διοικητικές και ποινικές).

γ) Καθαρισμό της πόλης με συστράτευση όλων. Αγορά των απαραίτητων υλικών με χορηγίες.

δ) Αυστηρή επιτήρηση από την Αστυνομία και εφαρμογή των νόμιμων σε κάθε περίπτωση. Πλήρη έρευνα των προβλημάτων που παρουσιάζονται, με αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση του υλικού της παράνομης διαφήμισης έως και συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων αυτών που το αναρτούν στους δημόσιους χώρους.

ε) Ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, φροντίζοντας η πόλη τους να διατηρείται καθαρή. Ενημέρωση του κόσμου από τους συλλογικούς φορείς.

Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Αφορδακός δήλωσε σύμφωνος με την πρωτοβουλία του Αστυνομικού Διευθυντή, διαβεβαιώνοντας για τη συμμετοχή του και τη συνδρομή με προσωπικό στην εκστρατεία καθαρισμού που θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο 21– 31 Ιουλίου. Πρότεινε να γίνει επαφή με επαγγελματίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και ενώσεις φιλάθλων ώστε να συμβάλουν και να συμμετάσχουν ενεργά κι εκείνοι στην όλη προσπάθεια. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος της επόμενης δημοτικής αρχής ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χαριτάκης ο οποίος επίσης συμφώνησε με την επιχείρηση καθαρισμού που θα γίνει, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του για την ανάγκη αυστηρού ελέγχου και εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του Δήμου, για την προστασία του δημόσιου χώρου από την ανομία και υποβάθμιση από ενέργειες ιδιωτών.
Ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο των τοπικών συνδέσμων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των ρυπαρογραφημάτων με σπρέι στους τοίχους της πόλης φέρουν την «υπογραφή» των αντίστοιχων ΠΑΕ…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ


anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban