in , , , ,

Να καταργηθεί ο νόμος

Την κατάργηση και όχι απλά την αναστολή ή την μείωση των νέων φορολογικών μέτρων και προστίμων  που ισχύουν από 1η του Ιανουαρίου ζητούν με κοινή του θέση και στάση στο ζήτημα τα τέσσερα Εμπορικά επιμελητήρια του νησιού.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριστικής στην συνάντηση που έγινε την Δευτέρα στην κατάμεστη αίθουσα του επιμελητηρίου στον Άγιο Νικόλαο καταγράφηκε με τα πιο μελανά χρώματα η άσχημη πραγματικότητα των νέων φορολογικών μέτρων και προστίμων που έρχεται να ρίξει την ταφόπλακα πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον σκελετό της οικονομίας της χώρας μας.  
 «Επιβάλλεται άμεσα να ακυρωθεί ο νόμος αυτός που στην ουσία διαλύει την καρδιά της οικονομίας της χώρας μας. Τα επιμελητήρια της Κρήτης έχουμε ενιαία στάση σχετικά κάτι που κάνουν και άλλοι φορείς και σύλλογοι και αυτό δείχνει ότι πραγματικά όλοι μα όλοι βλέπουμε την  κατάφορη αδικία που συμβαίνει. Σε πρόσφατη δε συνάντηση των επιμελητηρίων όλης της χώρας στην Αθήνα πιέσαμε την κεντρική ένωση μας να εκδώσει ανάλογα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που να ζητούν αυτό που ακριβώς όλοι μας θέλουμε. 
Γίνονται προσπάθειες ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση, και αυτό έχουμε ως βασικό στόχο όλοι οι φορείς, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος από την αρχή με τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και όχι με τον όποιο εκπρόσωπο μιας επιτροπής.» είπε. Εν τω μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει ένας κοινός αγώνας όλων ανεξαίρετος των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και του νησιού ώστε συντεταγμένα να υπάρξει μια κινητοποίηση από όλους. 
Στα πλαίσια αυτά άλλωστε γίνονται και νέα συναντήσεις ενημερωτικές παντού αλλά και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται αν γίνει τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο. Από την συνάντηση δε των φορέων της Δευτέρας εκδόθηκε και το ψήφισμα που ακολουθεί στο οποίο καταγράφεται η αγωνία όλων όσων συμμετείχαν.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ 

Επιμελητήριο Λασιθίου

Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λασιθίου

Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου

Εμπορικός Σύλλογος Νεαπόλεως

Εμποροβιοτεχνικός Επαγγελματικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου

Σύλλογος Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Λασιθίου

 Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Νομού Λασιθίου

Ένωση Πολιτιστικών και Αναπτυξιακών Συλλόγων Δήμου Αγίου Νικολάου

                                                                                    Άγιος Νικόλαος 04-02-2014

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, δεχόμαστε ένα καταιγισμό ημιτελών φορολογικών νόμων, οι οποίοι για να γίνουν λειτουργικοί απαιτούν πλήθος υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται με σημαντική καθυστέρηση και πολλές φορές με αναδρομική ισχύ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος δανεισμού και ενέργειας, την έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες οι λογιστές – φοροτεχνικοί συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους με συνέπεια και στόχο την εφαρμογή – μετάδοση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας και την αύξηση της φορολογητέας ύλης.

Από την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας προκύπτει ραγδαία αύξηση του όγκου εργασιών που συνδυάζεται με ασφυκτικές καταλυτικές ημερομηνίες και εξαντλητικά πρόστιμα. Παράλληλα πολλές διατάξεις χρήζουν ερμηνείας (ειδικότερα το άρθρο 60 Ν.4174), δημιουργώντας σύγχυση σε επιχειρήσεις, λογιστές και φορολογούμενους. Πλέον το κράτος δεν αναγνωρίζει το ανθρώπινο λάθος και αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματία ως φοροφυγά.

Είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια απλοποίησης, εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ασφαλιστικού και φορολογικού μας συστήματος και σύμμαχοι στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε τα πρόστιμα άδικα και καταστροφικά. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε κατάργηση των σχετικών διατάξεων. Σας καλούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο με στόχο:

Τα πρόστιμα να είναι αναλογικά με την βαρύτητα της κάθε παράβασης.

Να καθοριστεί διαδικασία, που θα ελέγχεται από την φορολογική αρχή, βάσει της οποίας θα διαχωρίζεται το ανθρωπινό λάθος και η αιτιολογημένη αδυναμία, από την πρόθεση, την συνέργεια και το δόλο.

Τέλος ζητούμε την έγκαιρη έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων, στις οποίες θα υπάρχει πρόβλεψη για τον απαιτούμενο χρόνο εμπέδωσης των αλλαγών και προσαρμογή των εμπλεκομένων.

Μετά τη συνάντηση της 3ης Φεβρουαρίου, μεταξύ εκπροσώπων των ανωτέρω φορέων και τη συμμετοχή επιχειρηματιών, εμπόρων, λογιστών, οικονομολόγων, λογιστών φοροτεχνικών αποφασίστηκε κοινή δράση με στόχο τη μη εφαρμογή των άδικων αυτών μέτρων και την οριστική κατάργηση του σχετικού νόμου.