“ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ…” ΚΑΙ Η “ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ”. ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΙΔΟΥ.

“ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ…” ΚΑΙ Η “ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ”. ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΙΔΟΥ.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

 Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα στις στήλες σας το γεμάτο πάθος, διαπιστώσεις και παροτρύνσεις άρθρο “Νισάφι πιά…”

 Θεωρούσα ότι μερικές αντιδραστικές αντιλήψεις δεν είχαν πλέον θέση να εκφράζονται από σύγχρονα άτομα όπως τον συντάκτη του άρθρου που αναμφισβήτητα αγαπάει τον τόπο του αλλά καταλήγει επικίνδυνος γι αυτόν, διότι αναβιώνει δύο “πιστεύω” άλλων εποχών, αντικοινωνικά και φανατισμένα.
 “Μαθαίνουμε” έτσι ότι ο θεός ευνοεί μικροπολιτικάντικα μερικούς από εμάς για να γεννηθούμε σε ευλογημένους τόπους ενώ φαίνεται άλλους τους παραπετάει σε μειονεκτικούς και στερημένους. 
 
Μας επιτρέπει δηλαδή ο θεούλης ο καλός να κλέβουμε στην εκκίνηση. 
 Προνομιούχοι μεν εμείς αλλά “κοιμηθήκαμε, ολιγωρήσαμε”, αγνοήσαμε τα δικά μας “άξια παιδιά”, διότι δεν είμαστε όσο “τοπικιστές” χρειάζεται, δεν αγαπάμε τον τόπο μας όσο άλλοι, φαίνεται από ακόμη πιό ευλογημένους τόπους.
 
 Εδώ βλέπουμε ότι γλιστράει έντεχνα στο γραπτό του έναν επίσης ασυγχώρητο ρατσισμό-τοπικισμό, το δεύτερο θανάσιμο αμάρτημά του, μετά τη θεόσταλτη εύνοια που υποστηρίζει. “Το τοπικό είναι το ωραίο και ικανό, αυτό θα μπορούσε να μας έχει σώσει”. Και οι πολυάριθμοι Κρητικοί τότε που βρίσκονται εκτός νησιού, διαπρέπουν και βοηθούν άλλη γη με αξιοπρέπεια, ήθος και πολιτισμό;
 Πόσα σαθρά και ανεπίτρεπτα μπορούν να βρίσκονται πίσω από, ας πούμε, αγαθές προθέσεις και σαλπίσματα.
 
 Γοητευθήκαμε λοιπόν από τις ξένες Σειρήνες με υποσχέσεις, βολευθήκαμε, κοιτάζαμε τον εαυτούλη μας.
 
 Ξυπνήσαμε όμως επειδή στέρεψε το χρήμα και μπήκαν έτσι, συμπεραίνει, μπαταρίες στο ξυπνητήρι μας.
 
 Βέβαια, υπαίτιοι οι “άλλοι”, οι “ξενομπάτηδες”, αν και εμείς, παραδέχεται, είμαστε που ψηφίζαμε αυτούς τους “παρείσακτους”. Δηλαδή είμαστε οι καλύτεροι. Υπέροχη κολακευτική θωπεία για τον ντόπιο.
 
 ΟΧΙ, προσωπικά το αρνούμαι, είμαι σαν όλους τους άλλους συνανθρώπους μας, μερικές φορές καλύτερος αλλά και μερικές χειρότερος.
 
 Εξαρτάται από την ηθική μου, τη μόρφωσή μου, την αντίληψή μου, την τιμιότητά μου.
 
 Ξαφνικά ο συντάκτης του “Νισάφι…” ανακαλύπτει το “χρυσάφι”, το Μεραμπελιώτη που ξυπνάει από το λήθαργο ή μάλλον αναγεννιέται από τις στάχτες του και ξαναποκτά ή ξαναδιεκδικεί την υπερηφάνεια, τη λεβεντιά, την ελευθερία. Ανεπηρέαστα, ξεφεύγει από την υψηλή κηδεμονία. Ενηλικιώνεται και επιλέγει.
 
 Μα βέβαια θα επιλέξουμε ελεύθερα. Αν και εγώ στο παρόν δημοσίευμα δεν θα κρίνω γενικά για το έργο τους, τους δύο υποψήφιους, εκείνον που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ωρίμασε, ανένηψε, αφού διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος για τα οποία αποδοκιμάσθηκε και δεν θα τα επαναλάβει, υποστηρίζει. Τώρα ξέρει λέει τι θα κάνει…
 
 Ούτε εκείνον που θεωρεί ότι η δημαρχία χρειάζεται μακρές συνεχείς περιόδους εργολαβικής ανάληψης, πάνω από δεκαετία, διότι φαίνεται οι υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις είναι σαφώς λιγότερο ικανές να αναλάβουν και να ασκήσουν εξουσία.
 
 Θα αναφερθώ όμως σε κάτι πραγματικά ασυγχώρητο, λόγω προσωπικής ενασχόλησης μου από τριετία και εμπεριστατωμένης γνώσης του αντικειμένου.
 Κανείς από τους δύο δε μίλησε δημόσια για το μοναδικό εδώ και πενήντα χρόνια και για τα πενήντα επόμενα χρόνια πολιτιστικό-αναπτυξιακό σχέδιο ΑΡΤΙΣ που θα καταστήσει το Δήμο Αγίου Νικολάου ξεχωριστό στην Ελλάδα. Με τρομερές δυνατότητες προβολής, εσόδων, ανάκαμψης για τον τόπο.
 
 Ο ένας τους το γνωρίζει από ένα έτος και ασφαλώς συμφωνεί, εφόσον μου είπε ότι “κάτι παρόμοιο” είχε σκεφθεί και εκείνος πάνω από δέκα χρόνια πριν, αλλά έχει, υποστηρίζει, προτεραιότητα η Σπιναλόγκα, σαν να μην μπορούμε να δουλέψουμε και για τα δύο ταυτόχρονα και χωριστά αφού δεν είναι σοφό τέτοιες εποχές να χάνουμε πολύτιμο χρόνο!
 
 Ο δεύτερος, έχει ενημερωθεί από τριετίας, συμφωνεί επίσης, το “στηρίζει”, μας έχει δώσει μάλιστα και χαρτί με την υπογραφή του αλλά συστηματικά δεν κινητοποιείται όπως πρέπει για μία πλατιά, πανδημοτική “σταυροφορία” για την επιτυχία του.  
 
 Εδώ και μερικά χρόνια μας χαρακτηρίζει μία αδιαφορία, από φόβο, δισταγμό ή απογοήτευση. Παραμένουμε κυρτωμένοι, πασχίζοντας για την ατομική μας επιβίωση,προσδοκώντας παθητικά μία βελτίωση.

 Κι όμως, να το επαναλάβουμε. Σχέδιο ανάκαμψης υπάρχει, και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο, το οποίο είναι ελπιδοφόρο, με βάσιμες προοπτικές και κυρίως κερδοφόρο.

 Όχι απλώς υπάρχει, αλλά και έχει υποβληθεί ένα μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης, επαναστατικό, που είναι σε θέση να αλλάξει την τύχη του τόπου για τα επόμενα χρόνια και να καταστήσει τον Δήμο Αγίου Νικολάου πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα. Με μεγάλη αύξηση επισκεπτών και συνεπώς και εσόδων. 
 

 Τα περί σχεδίου και τρομερών δυνατοτήτων του, τα δημοσιεύσαμε στην Ανατολή, τα ανακοινώσαμε σε ραδιοφωνική εκπομπή και τα εμφανίσαμε σε σελίδες ηλεκτρονικής ενημέρωσης. 

 Η βάση του σχεδίου είναι απλή: ο Δήμος διηγείται στους δρόμους και τις πλατείες του την τοπική ιστορία και μυθολογία. Με ποικίλες πολιτιστικές εκφράσεις και δρώμενα αναδεικνύει ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα και γεγονότα που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας, με στόχο να αυξηθεί θεαματικά το ενδιαφέρον, η ποιότητα και ο αριθμός των τουριστών-επισκεπτών μας, ελλήνων και ξένων.

 Δεν είναι λίγοι αυτοί που το πιστεύουν και το επιδοκιμάζουν. Διαβάστε απόσπασμα από μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού:

 “Από την προσεκτική μελέτη της ενδιαφέρουσας  πρότασης διαπιστώνουμε ότι -με τα μέχρι τώρα στοιχεία- θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014 – 2020. Με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων, η πρότασή σας μπορεί να υποβληθεί στο ΠΕΠ Κρήτης, Περιφέρεια στην οποία χωροθετείται η δράση. Φυσικά, λόγω του ενδιαφέροντος της πρότασης, θα συνηγορήσουμε στην ένταξη της δράσης, αν ζητηθεί η συνδρομή μας.

 Διαβάστε και την απάντηση από το προσωπικό γραφείο της Κύπριας Επιτρόπου στις Βρυξέλλες κας Βασιλείου, αρμόδιας σε θέματα πολιτισμού:

 “Σας ευχαριστούμε για το ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο αποστείλατε και με το οποίο παρουσιάζετε ένα σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης για το Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης. 
 Αναγνωρίζουμε πλήρως τις προσπάθειές σας για την προώθηση ελπίδας και ανάπτυξης μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τέχνης. Η Επιτροπή δείχνει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη πολιτιστικών σχεδίων. Ιδού τρόποι: κ.λ.π. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία με τις πρωτοβουλίες σας”.

 Μάθετε για τις δηλώσεις κλιμακίου καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που μετά και από επί τόπου επίσκεψή τους εκφράσθηκαν με ενθουσιασμό για τις απεριόριστες δυνατότητες του σχεδίου και τη συμβολή που θα έχει στην ανάπτυξη του τόπου.

 Ακούστε και τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη: “Καλό, να δούμε πώς θα μπορέσει να ενταχθεί στα προγράμματα”

 Από την Αντιπεριφερειάρχη κα Πετράκη, σε προσωπική μας συνάντηση αλλά και σε από ραδιοφώνου δήλωσή της: “Το έχουμε υπόψη μας και περιμένουμε τις λεπτομέρειες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων”.
 
 Από το δήμαρχο κο Κουνενάκη, έγγραφο με την υπογραφή του: “Συμφωνώ, προχωρήστε, υπό την εποπτεία μας”.
 
 Από τον κο Καρατσή: “Άριστη ιδέα, δεν πρέπει να χαθεί, θα ήθελα να προωθηθεί άμεσα”. 

 Από τον κο Χατζηδάκη: “Καλό, είναι προς όφελος όλου του Δήμου και όχι ομάδας προνομιούχων”. 

 Από τον κο Ζερβό: “Παρόμοια ιδέα είχα και εγώ πριν δέκα χρόνια”.

 Από τους ευρωβουλευτές κο Δανέλλη και κο Χατζημαρκάκη: “Είναι αξιόλογο και συμφωνούμε”.
 
 Παρόμοια θετικά σχόλια ακούστηκαν από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κο Χαριτάκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, την Εκκλησία, την Αρχαιολογία, το Φιλιστορικό Σύλλογο, το διευθυντή Πρωτοβάθμιας και τον πρώην Δευτεροβάθμιας, την πρώην διευθύντρια ΤΕΙ, από εκπρόσωπο της Οικολογικής κίνησης και καθηγητές, δασκάλους, επαγγελματίες, νοικοκυρές, συνδικαλιστές, φοιτητές, δημοσιογράφους, 
καλλιτέχνες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες.

 Μην σας κουράσω και με τις άπειρες σε πλήθος επαφές μου με φορείς, ιδρύματα και εταιρείες για χορηγίες.

 Το σχέδιο δεν προχωράει και εδώ είναι που μπαίνουν τα μεγάλα ερωτήματα:

 Δεν θα ήταν φυσικό ΟΛΟΙ όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας, να ενωθούν σε μία επιτροπή καθολικής στήριξης για την επιτυχία της πρότασης; Ενώ κόπτονται και ομνύουν άπαντες υπέρ της ανάκαμψης

 Γιατί, αντί να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το προωθήσουμε, αρκεστήκαμε σε
ένα “ωραίο, εύγε, συμφωνώ” χωρίς καμία κινητοποίηση και ενέργεια για να υλοποιηθεί;

 Γιατί υπήρξε αδράνεια, σχεδόν αδιαφορία ακόμη και για οργάνωση ημερίδας προβολής του σχεδίου όπως ζητήσαμε, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, της Περιφέρειας, των μέσων ενημέρωσης, ενδεχομένως και χορηγών;

 Γιατί υπήρξε άρνηση για τη δαπάνη μόλις 6.000 Ε, για την ανάθεση προμελέτης που θα τεκμηρίωνε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα προτεινόταν η προένταξη του έργου, για χρηματοδότηση και υλοποίηση στο ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) 2014-2020;

 Θυμάται κάποιος μας ένα τόσο ρεαλιστικά φιλόδοξο έργο τις τελευταίες δεκάδες χρόνια ή ονειρεύεται ένα τόσο μεγαλόπνοο για τα επόμενα; Θα είμαστε μοναδικοί, σε ολόκληρη την Ελλάδα! Αντιπροτείνετέ μου κάτι άλλο που να δημιουργεί ενδιαφέρον και να “βγάζει χρήματα” με ομορφιά και απεριόριστη αισθητική βελτίωση του τόπου, αν διαθέτετε!

 Σκεφθείτε. Όλα τα παραπάνω γίνονται με προσπάθεια από ΕΝΑ άτομο. Φαντασθείτε αν ριχνόταν ένας ολόκληρος Δήμος στη μάχη.

 Ίσως οι προτεραιότητες είναι άλλες. Φανερή η προτίμηση στην εξεύρεση κονδυλίων εκατομμυρίων για κυκλικούς κόμβους, σκαψίματα, διαπλατύνσεις και πλακοστρώσεις.  

 Χρήσιμα μεν αλλά δεν φύεται μόνο κάτω από την πίσσα και το τσιμέντο η ανάπτυξη.

 Πού είναι το όραμα; Πού είναι η διορατικότητα, η μαχητικότητα, η αποφασιστικότητα, το τσαγανό; Η οργάνωση, η εφευρετικότητα και η επιδεξιότητα, ώστε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, να αποφύγουμε περαιτέρω μεταναστεύσεις, χρεοκοπίες ή αυτοκτονίες, να δώσουμε το παράδειγμα, να εμπνεύσουμε, να συμβαδίσουμε, να προσφέρουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στη μελλοντική γενιά; 

Από την ανάπτυξη μέσω του σχεδίου θα βρει δουλειά ο σύζυγός μας, το παιδί μας, ο συγγενής μας, οι φίλοι μας. Το αντιλαμβανόμαστε;
 Οι αρμόδιοι οφείλουν να καταλάβουν ότι επιτέλους υπάρχει σοβαρή ιδέα, σχέδιο. 

ΛΥΣΗ.

 Προτείνουμε. Να γίνει τάχιστα μετά τις εκλογές συνάντηση Δήμου, αρμοδίων παραγόντων, προσωπικοτήτων και ενδιαφερομένων πολιτών, για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τάχιστα πρωτοβουλίες για την προώθηση, την υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη-ΑΝΑΣΤΑΣΗ του τόπου.

 Θα προχωρήσουμε ή θα συναντηθούμε σε λίγο και πάλι στην πλατεία μας των “Θρήνων”, πάλι με δάκρυα για κάτι που μας αφαιρούν; Θα λουφάξουμε με το κλασικό “δεν ξέρω, δε με ενδιαφέρει, μη με ανακατεύετε” ή θα κινητοποιηθούμε, θα πιέσουμε, θα στείλουμε μία επιστολή επιδοκιμασίας και παρότρυνσης, θα προσπαθήσουμε;

 Θα αγαπήσουμε και θα στηρίξουμε μια ανοιχτή, με ευρεία συμμετοχή των πολιτών, αντάξια των ιδανικών μας, των πόθων και των προσδοκιών μας, Δημοκρατία;

 Φιλικά,

  Στέλιος Αδαμάκης.  Άγιος Νικόλαος.

anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban