in ,

Ξεκινάει η περικοπή στο μέρισμα του ΕΚΑΣ -Πόσο θα χάσουν 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου

Αύριο αναμένεται να δουν τις πρώτες περικοπές στο μέρισμα που θα λάβουν 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που θα λάβουν θα είναι μειωμένο από 11% έως και 63% κάτι που μεταφράζεται σε 66 έως 88 ευρώ τον μήνα. Βέβαια οι περικοπές δεν σταματούν εκεί, αφού θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στα μερίσματα των ερχόμενων μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια ακολουθούν οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα. Συγκεκριμένα:
ΕΚΑΣ:Η αναδρομική επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ που δόθηκαν τον Ιούνιο μένει να καθοριστεί πώς θα προκύψει, πιθανότατα σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2016.
Επικουρικές συντάξεις: Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή θα εφαρμοστεί από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου.
Εφάπαξ: Η «διαδικασία καταβολής των κουρεμένων εφάπαξ θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που θα χορηγηθούν, θα έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος.
Πηγή: iefimerida.gr