Ξεκινάμε, για το Φραρό, για τη Νεάπολη, για το Επάνω Μεραμπέλλο.

Ξεκινάμε, για το Φραρό, για τη Νεάπολη, για το Επάνω Μεραμπέλλο.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Στην ιδέα ότι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε σε κάτι καλό και κοινό για τον τόπο μας η συμμετοχή ενός δημοσιογράφου σε αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την προβολή της όποιας προσπάθειας και του συνεχούς αγώνα έως ότου αυτή πάρει σάρκα και οστά. 

Καθήκον ακόμα ενός δημοσιογράφου είναι να παρακολουθεί τα γεγονότα, τις αιτίες, τις εξελίξεις παντού και βέβαια περισσότερο   στον τόπο του. Στις συνειδήσεις του κόσμου άλλωστε, των αρχών και των φορέων είναι γνωστοί όλοι όσοι προσπαθούν από το δικό τους μετερίζι στο κοινό καλό. Τον τελευταίο καιρό με ικανοποίηση παρατηρούμε διάφορες ζυμώσεις, ανακατατάξεις κι ανανεώσεις στο Δήμο μας. 


Περιμένουμε όλοι με δίψα νέες ιδέες ή επιτέλους την υλοποίηση παλιών που η έλλειψη δυνατοτήτων, απόφασης ή και οράματος δεν επέτρεψαν ως τώρα.  Κάθε λίμνασμα είναι επικίνδυνο, καταδικαστικό. Κάθε στάσιμο μυαλό, όταν μάλιστα αντιδράει, τρέφει και γιγαντώνει καταστροφές.  Αποφασιστικότητα, έμπνευση, σωστή ανάπτυξη, πρέπει να είναι οι πυξίδες της νέας εποχής.

 Να δούμε τις φιλοδοξίες μας; 

Όπως μας τις θέτουν οι εθνικοί αρμόδιοι; Πάνω απ’ όλα να σταματήσει το κατρακύλισμα. Όπως μας τις θέτουν οι τοπικοί αρμόδιοι, οι “δικοί μας άνθρωποι” δηλαδή; Κυρίως να μην μας αφαιρέσουν. Υγεία, σχολές, υπηρεσίες. 

Τη δουλειά μας. 

Τα υπόλοιπα, ένας δρόμος, ένας χώρος στάθμευσης, μια συντήρηση φωτισμού, δεν είναι ανάπτυξη, είναι διευκόλυνση. Φτάνουν όμως αυτά χωρίς κάτι πιο φιλόδοξο; Διότι ο τόπος μας για να αναπτυχθεί πρέπει να αποκτήσει “παραγωγή”. Προϊόντων ή τεχνολογίας. Ή…;Με αυτό το «ή …”  πρέπει και επιβάλλεται ασχοληθούμε σήμερα, τη σημαντική τρίτη δυνατότητα. Που έχει αποδειχθεί η πιο εύκολη και η πιο περίπλοκη.  

Τι έχουμε “άφθονο και τζάμπα”; Τον ήλιο, τη θάλασσα και τον αρχαίο πολιτισμό και την παράδοσή μας. Δεν δουλέψαμε γι αυτά. Είναι κατανοητό από όλους εδώ και δεκάδες χρόνια ότι απαιτείται η κατάλληλη εκμετάλλευση, συνδυάζοντάς τα.  

Από εκεί ο τουρισμός, η απασχόληση υπαλλήλων, τα καταστήματα, τα καφέ και εστιατόρια, τα φρούτα και τα τρόφιμα, τα ταξί και λεωφορεία, τα γραφεία και οι υπηρεσίες. Χρειάζεται βέβαια και κοινό αγοραστικό, καταναλωτικό. Πως θα το προσελκύσουμε ειδικά στο Επάνω Μεραμπέλλο και στην κοιλάδα της Νεάπολης; 

Είδαμε να ανακινείται το θέμα του καθολικού μοναστηριού του Φραρό. Τεράστιο κεφάλαιο, αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο. Το ξέρετε ότι σε παλιότερη προσπάθεια, φανατισμένο στέλεχος έσκισε αίτημα αξιοποίησης κραυγάζοντας “δεν θα κάνουμε την περιοχή μας άντρο των Καθολικών”! Σκοταδισμός.


Καταλαβαίνουμε τις προτάσεις για ενέργειες στο εξωτερικό. Τα χρήματα μίας αναστήλωσης θα μπορούσαν ίσως να βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια και προγράμματα. Δεν θα προσφέρουν όμως την τεράστια διαφήμιση από μία διεθνή γαλλοϊταλοελληνική συνεργασία, με δημοσιεύσεις τους, αντιπροσωπείες, μελέτες, συνέδρια, ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης. 

Ο Πάπας της Νεάπολης! Για φανταστείτε το στα αυτιά σας και στα μάτια σας; Να ευχηθούμε γρήγορα και έναν Πατριάρχη από τον τόπο μας. Ασυναγώνιστοι πια θα είμαστε… Δεν είναι  βέβαια μόνο το Φραρό για το θρησκευτικό τουρισμό. Να δημιουργηθεί όπως έχει ήδη προταθεί σε πρόσφατη επίσκεψη του φίλου της περιοχής στη Νεάπολη Στέλιου Αδαμάκη εβδομάδες πριν της εκλογές της αυτοδιοίκησης στη Νεάπολη η κεντρική  “Πλατεία Θαυμάτων του Ιησού” με υπαίθρια ανάγλυφα ή πίνακες και από δίπλα μία έκθεση με μοναδικά εκθέματα.


 Στη φθηνή εκδοχή, των πινάκων, θα κοστίσει το σύνολο μόλις 20 χιλιάδες ευρώ! Να κυνηγήσουμε και μετά την ανάπλαση της παλιάς συνοικίας, πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρή. Αν όμως «πάρουμε φόρα», ποιός μας σταματάει; Να βάλουμε και ξύλινες καλαίσθητες ταμπέλες στα καταστήματα (έχετε δει τις Αρχάνες στο Ηράκλειο), λουλούδια και φυτά παντού, καθαριότητα, να πως αλλάζει η όψη μας.

Ούτε είναι μόνο η Νεάπολη. Εδώ και χρόνια ξέρουμε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο όπου έχει παρουσιαστεί, έχουν όλοι υποκλιθεί. Ευρώβουλευτές, Επίτροποι, υπουργείο Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης έχουμε στα χέρια μας διθυραμβική μαγνητοφώνηση συνέντευξής τους σε εκπομπή μας στο ραδιόφωνο και στο Λατώ 103,3. Αφορά τον Άγιο Νικόλαο και κοινότητές του, την Κριτσά, την Ελούντα, τη Νεάπολη για να κάνει το Δήμο μας μοναδικό στην Ελλάδα ολόκληρη.  Ώρα είναι να κινηθούμε. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη. 

Γιατί όχι μία επιτροπή με μέλη από όλες τις παρατάξεις του Δήμου που θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση ιδεών και την ανάπτυξή μας, σοβαρά και υπεύθυνα; Όχι μέλη που θα παρκάρουν εκεί οι παρατάξεις για να βολέψουν ανθρώπους τους αλλά γνώστες και δραστήριους. Το μέλλον μας σ’ εκείνους θα βασιστεί. Κάθε ιδέα πολίτη, είναι ευπρόσδεκτη. Όλοι μαζί να χτίσουμε ακόμη καλύτερο τον όμορφο τόπο μας. Και δεν πρόκειται για καμία χάρη σε κανένα που έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κατά νου, είναι απλά μια έμπρακτη στήριξη σε κάτι που μπορεί αν θέλουνε τελικά όλοι να γίνει πράξη. 

Αν όλοι μαζί, που είναι και της μόδας ενώσουμε δυνάμεις τότε δεν θα μας φτάνει κανείς, να τις ενώσουμε όλοι σε ένα κοινό σκοπό ώστε να μην διαμερίζονται από εδώ και από εκεί. 

Ξεκινάμε λοιπόν…
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 
29-8-fpa-400-ban