in ,

Ξεσηκώθηκαν οι Βρετανοί vegan και δεν θέλουν το χαρτονόμισμα των 5 λιρών!

Ανθεκτικό, ασφαλές και πρωτοποριακό. Κάπως έτσι πέρασε στην κυκλοφορία το νέο πολυμερές χαρτονόμισμα των 5 βρετανικών λιρών. Φαίνεται όμως ότι η Τράπεζα της Αγγλίας υπολόγιζε χωρίς τους vegan, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν και ζητούν την απόσυρσή του.

Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα Charge.org με αίτημα να μην χρησιμοποιείται ζωικό λίπος στα συστατικά που αποτελούν το χαρτονόμισμα.

Είναι κοινό αίτημα vegan, vegetarian, ινδουιστών, σιχ κλπ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Στέφι Ροξ (στο Twitter αναφέρει ότι είναι vegan και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων) απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου να πληροφορηθεί αν ισχύουν οι σχετικές φήμες για το ζωικό λίπος.

Η Τράπεζα απάντησε ότι υπάρχουν ίχνη λίπους στο πολυμερές υλικό που αποτελεί τη βάση του νέου τραπεζογραμματίου.

Πάντως, τα πρωτοποριακά αυτά χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ήδη σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου -η αρχή έγινε στην Αυστραλία.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στόχο να φτιάξει από το ίδιο υλικό τα χαρτονομίσματα των 10 λιρών (από το καλοκαίρι του 2017) και των 20 λιρών από το 2020.

Στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών εικονίζεται ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ (στο άλλο μέρος σταθερά η Ελισάβετ Β’). Στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών θα τιμηθεί η συγγραφέας Τζέιν Όστιν.

in.gr