in ,

Οι τέσσερις λόγοι για τη “βουτιά” του Τουρισμού

Μπορεί ο Ιούλιος να αποτελεί τον πρώτο “καυτό” μήνα του καλοκαιριού όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις- όπως τουλάχιστον έδειχναν και τα στοιχεία των κρατήσεων (με αύξηση μάλιστα στα πακέτα της τελευταίας στιγμής)-, εντούτοις τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πορεία των εσόδων δεν ήταν τελικά τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ειδικότερα, τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,5%, φθάνοντας τα 2,85 δισ. ευρώ έναντι 2,95 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ συνολικά στο επτάμηνο, παρά τις αρχικές προσδοκίες, τα έσοδα κατέγραψαν κάμψη 4,8%, αγγίζοντας τα 6,78 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην κάμψη της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,9%, καθώς οι αφίξεις το συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν 5,8%.

Στελέχη από τον κλάδο του Τουρισμού, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, εστιάζουν τη βουτιά που σημειώνουν τα έσοδα σε τέσσερις κυρίως λόγους: πρώτον, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με την Ισπανία και τις προσπάθειας να κερδηθούν μερίδια από την πτώση της Τουρκίας, πολλοί ξενοδόχοι, ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς, προχώρησαν σε μείωση στις τιμές των προσφερόμενων πακέτων, γεγονός που είχε μεγάλο αντίκτυπο στις εισπράξεις. Δεύτερον, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, οι οποίοι έχουν περιορίσει κατά πολύ το συνολικό budget των διακοπών.

Επιπλέον, η ισοτιμία του ευρώ με τη στερλίνα μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία κατέστησε ακριβότερα τα πακέτα διακοπών για τους Άγγλους τουρίστες, οι οποίοι βέβαια, επειδή τα είχαν προπληρώσει, επέλεξαν στην πλειοψηφία τους να μην τα ακυρώσουν. Ωστόσο περιόρισαν κατά πολύ τα υπόλοιπα έξοδά τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε, όπως συμπληρώνουν φορείς της αγοράς, από το γεγονός πως οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο, λίγο μετά το δημοψήφισμα, είχαν τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με άλλες χώρες, με τη μείωση να ανέρχεται στο 35,6%. Τέλος η διαπίστωση πως παρά την αύξηση στις κρατήσεις δεν παρατηρείται αντίστοιχη άνοδος στις πληρότητες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, οδηγεί  τους επιχειρηματίες στο συμπέρασμα πως αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που επιλέγει να μένει σε ιδιωτικά ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Η αγωνία για την πορεία των εσόδων τους επόμενους δύο μήνες (Αύγουστος και Σεπτέμβριος)- που στην ουσία θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της χρονιάς- είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά, ήδη στο επτάμηνο η “τρύπα” σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ανέρχεται στα 350 εκατ. ,ποσό που όπως υποστηρίζουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του κλάδου είναι αδύνατο να καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στις εκτιμήσεις πως πιθανότατα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η χρονιά θα κλείσει με οριακή πτώση στις εισπράξεις και στην καλύτερη περίπτωση με απολογισμό κοντά στον περσινό (14,2 δισ.). Οι αρχικές προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχαν θέσει ως στόχο τα 15 δισ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, με προβλεπόμενη αύξηση 1- 2% σε σύγκριση με το 2015.

Η μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η εικόνα του Αυγούστου θα είναι καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου, προδιαθέτοντας ταυτόχρονα και για έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

capital.gr