in , , ,

Ομιλίες για τα ..παιδιά μας και εμάς!!!

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα βοηθήσουν τις σχέσεις γονέων και παιδιών εγκαινίασε ο Σύλλογος των γονέων των παιδικών σταθμών του Δήμου Αγίου Νικολάου, ομιλίες που θα γίνουν και στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στη Νεάπολη.

Η παιδοψυχολόγος Κατερίνα Τζανοπούλου σε εκδήλωση – κουβέντα που έγινε στον παιδικό της Αμμούδας με συμμετοχή αρκετών γονέων έθιξε το θέμα της ανυπακοής, της γκρίνιας και του κλάματος στις μικρές ηλικίες. 
Η ίδια είπε πως 
Οι πέντε διαφορετικές περίοδοι της ανάπτυξης του ατόμου είναι η βρεφική, η νηπιακή, η πρώτη παιδική η μέση παιδική και η εφηβική. 
Το τι θεωρείται φυσιολογικό στην κάθε περίοδο αποτελεί ένα μεγάλο άγχος του κάθε γονέα με αποτέλεσμα μια ίσως φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού να διαταραχθεί όχι από το ίδιο το παιδί αλλά από τους φόβους και το άγχος των γονιών και αναφέρθηκε στις δύο πρώτες φάσεις που απασχολούν τους γονείς των παιδιών αυτών των ηλικιών. 
«Η συναισθηματική σχέση του βρέφους με τους γονείς στην βρεφική ηλικια(3-12 μηνών) ξεκινάει από μερικούς όταν το παιδί βρίσκεται στην μήτρα και από άλλους από την ημέρα της γέννησης του. Το σημαντικό όμως είναι ότι το ενδιαφέρον και η απόλαυση με το μωρό μας αρχίζει στον πρώτο μήνα που το παιδί δείχνει ενδιαφέρον για τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Ένα βρέφος τριών μηνών ξεκινάει ήδη την παρατήρηση και την μίμηση. Οι μορφασμοί, η μωρουδίστικη γλώσσα φέρνει αποτελέσματα στην συναισθηματική κατάσταση του βρέφους για τον απλούστατο λόγο ότι αισθάνεται ότι οι γονείς του το προσέχουν και ανταποκρίνονται στα συναισθήματα του» είπε αναφορικά με την πρώτη φάση και ανέλυσε τις περιπτώσεις που κατά κύριο λόγο συμβαίνουν τονίζοντας μεταξύ άλλων πως βασική αρχή λοιπόν είναι οι γονείς να δίνουν προσοχή στις εκάστοτε διαθέσεις των παιδιών τους. 
 Στην φάση την νηπιακή 1ος εως 3ωνετών  είπε πως είναι μια πολύ διασκεδαστική ηλικία στην διάρκεια της οποίας τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτογνωσία τους και εξερευνούν την αυτονομία τους.σε αυτή τη περίοδο αποκτούν αυτοπεποίθηση και για πρώτη φορά δείχνουν ανυπακοή
«Οι βασικοί παράγοντες της ανυπακοής είναι: Η έντονη πίεση και η κόντρα που δείχνει ο γονέας πολλές φορές ενισχύουν την ανυπάκουη συμπεριφορά των παιδιών. Κάποιες φορές το παιδί αντιδράει μόνο για να τραβήξει την προσοχή μας. Μήπως του ‘λείπει’ ο γονιός του; Οι μεγάλες απαιτήσεις από το παιδί. Κάτι τέτοιο οδηγεί στη διαμόρφωση ισχυρών ‘πρέπει’ στο παιδί, κι αυτό οδηγεί σε έντονο άγχος, φόβο αποτυχίας, εύκολη απογοήτευση και αμφιβολία για ικανότητές του. Οι γονείς συχνά ‘υποκύπτουν’ στα πείσματα των παιδιών για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες του. Κάτι τέτοιο τροφοδοτεί την ανυπακοή. 
Σε ότι δε αφορά το κλάμα των παιδιών η κ. Τζανοπούλου είπε πως είναι αποτέλεσμα της εκδήλωσης του συναισθήματος ως ευκαιρία για οικειότητα και καθοδήγηση , είναι η ενσυναισθητική ακρόαση, η βοήθεια στο να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματα του παιδιού, ο καθορισμός ορίων και βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων αλλά και η συμπεριφορά  των ίδιων των γονέων που λειτουργεί ως πρότυπο. 
Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ένας πραγματικά  παραγωγικός διάλογος με πολλούς γονείς αν παρουσι
άζουν δικές τους περιπτώσεις και παραδείγματα στα οποία η κ. Τζανοπουλου με ενδιαφέρον απάντησε και έδωσε κατευθύνσεις. 
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει και στον παιδικό σταθμό της Νεάπολης την νέα εβδομάδα.            
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ