in , , , ,

Ο ΒΟΑΚ απειλή για το Καλό Χωριό

Να πιέσει με αποτελεσματικότερους τρόπους ο Δήμος Αγίου Νικολάου ώστε να μην προχωρήσει η προτεινόμενη λύση, να περάσει δηλαδή ο ΒΟΑΚ μέσα από τον κάμπο του
Καλού Χωριού, αλλά να γίνει νέα χάραξη που θα παρακάμπτει περιφερειακά τους οικισμούς, διατηρώντας αδιάσπαστη την οικιστική ενότητα της Τοπικής Κοινότητας και με τις λιγότερες, κατά δυνατόν, συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και την προοπτική για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής στο μέλλον. 

Σ’ αυτό κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της προτεινόμενης περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, την οποία απέρριψε, διεκδικώντας νέα χάραξη για το δρόμο που θα ενώσει το τμήμα του ΒΟΑΚ από Άγιο Νικόλαο το οποίο ολοκληρώνεται με τη γέφυρα Φρουζή.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιχάλης Κουρίνος και κάτοικοι της περιοχής, ζήτησαν κατά τη συζήτηση, να μην περάσει το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου – Καλού Χωριού μέσα από τον κάμπο του Καλού Χωριού, καταστρέφοντας μεγάλη έκταση αγροτικής και καλλιεργούμενης γης.


Όπως ανέφερε ο κ. Κουρίνος, υπάρχουν 600 υπογραφές κατοίκων που διαφωνούν με την προτεινόμενη χάραξη του δρόμου και οι οποίες θα κατατεθούν στο Δήμο.


Ο Δήμαρχος Δ. Κουνενάκης πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να υποβάλει ένσταση επί της ΜΠΕ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, να υποβάλλουν επίσης οι κάτοικοι σχετική ένσταση και παράλληλα ο Δήμος με εκπροσώπους του να επισκεφτούν και να ενημερώσουν τον Περιφερειάρχη και να κάνουν παράσταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και να είναι παρόντες όταν το θέμα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Νομού Λασιθίου θα πρέπει επίσης να λάβουν θέση και να την καταθέσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν για το ζήτημα όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και να λάβουν θέση.

Τέλος, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις, θα ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα κάνει και όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις. 

Πρόεδρος της ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Μ. Σγουρός, επίσης συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Γουναλάκης και Μ. Φιλιππάκης, Μαρία Καφετζάκη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Χωριού Μ. Κουρίνος, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Ελούντας Β. Μαυρικάκης, ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος κάτοικος Καλού Χωριού Γ. Μαργιολάκης και ο Αρχιτέκτονας Μ. Αβραμάκης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com