Ο προγραμματισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου για την περίοδο 2014-2020

Ο προγραμματισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου για την περίοδο 2014-2020
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στάυρου Αρναουτάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης παρέδωσε και παρουσίασε τις παρακάτω προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου ενόψει του νέου Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Πλαισίου.

Παρακαλούμε όλους όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τα σχόλια τους ή παρατηρήσεις τους να επικοινωνήσουν μαζί μας στο mail: [email protected]

«Η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου στηρίζει την οικονομία της κυρίως στον τουρισμό και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ο Δήμος ως αρωγός κάθε προσπάθειας ανάδειξης της περιοχής και στήριξης της τοπικής οικονομίας σχεδιάζει την ανάπτυξή του στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 (ΝΕΟ ΕΣΠΑ).

Οι προτεραιότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου στρέφονται:

Α) Στη βελτίωση των αστικών υποδομών

Β) Στους παρακάτω αναπτυξιακούς άξονες:
1. Τουρισμός με έμφαση στην ποιότητα και τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
2. Αγροτική Ανάπτυξη-Πρωτογενής τομέας με έμφαση στη διαφοροποίηση και την επεξεργασία και προώθηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων καθώς και νέων καλλιεργειών.
3. Δευτερογενής τομέας-Μεταποίηση με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων και στη σύνδεση με τον τουρισμό.
4. Πολιτισμός-Παιδεία-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Διοικητική Οργάνωση με έμφαση στην ανάδειξη μνημείων ιδιαιτέρου τουριστικού ενδιαφέροντος, στην κατασκευή εκπαιδευτικών συγκροτημάτων και διασύνδεση της παιδείας με την έρευνα και καινοτομία, καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και εσωτερικής οργάνωσης του Δήμου.
5. Περιβάλλον με έμφαση στην προστασία και την αειφορία.
6. Υγεία-Απασχόληση-Κοινωνική Ένταξη με έμφαση στους ανέργους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για την ανάπτυξη του Δήμου απαραίτητη είναι η οδική διασύνδεση όλων των περιοχών του Δήμου τόσο μεταξύ τους όσο και με το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Κρήτη.

• Ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ στα τμήματα Τάρμαρος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος όπως και των άλλων τμημάτων στο Νομό Λασιθίου
• Ολοκλήρωση των μελετών και κατασκευή των οδικών δικτύων: Καλό Χωριό-Πρίνα-Μάλλες, Πρόσβαση προς Μίλατο, Μίλατος-Κουνάλι-Σκινιάς-Ελούντα, Παράκαμψη Πλάκας, Παράκαμψη Κριτσάς και Παράκαμψη Βρουχά
• Βελτίωση-διαμόρφωση των οδικών δικτύων: Νεάπολη-Δρήρος-Φουρνή-Ελούντα, Νεάπολη-Βρύσες-Ποτάμοι, Λίμνες-Αγία Πελαγία-Οξά-Ελούντα, Νεάπολη-Λατσίδα-Άγ. Αντώνιος, Παράκαμψη Ελούντας, Αποπεράτωση δρόμου Ταπών, Ασφαλτόστρωση δρόμου Ελούντας-Πλάκας και κατασκευή πεζοδρομίου
Πιο αναλυτικά οι προτεραιότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου:
Α) Βελτίωση των αστικών υποδομών
• Αναπλάσεις κεντρικού ιστού πόλης Αγίου Νικολάου και διαμόρφωση υπολοίπων οδών Νέου Σχεδίου Πόλης
• Αναπλάσεις κεντρικού ιστού Νεάπολης
• Αναπλάσεις οικισμών του Δήμου: Ελούντα, Καλό Χωριό, Κριτσά, Κρούστας, Μέσα Λακώνια, Έξω Λακώνια, Ποτάμοι, Ζένια, Βουλισμένη, Μίλατος, Λούμας, Σκινιάς, Νικηθιανό, Βρύσες, Λίμνες
• Αναπλάσεις στα παραλιακά μέτωπα Αγίου Νικολάου, Ελούντας και Σισίου-Μιλάτου
• Ανάπλαση πλατείας Ελούντας και υπογείωση καλωδίων
• Βελτίωση αστικού εξοπλισμού πόλης Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και οικισμών του Δήμου
• Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων στον Άγιο Νικόλαο (Λάκκος, Νοσοκομείο)
• Ανέγερση Δημοτικού Καταστήματος και αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων
• Κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στον Άγιο Νικόλαο
• Ολοκλήρωση και επέκταση Σχεδίων πόλεων και οικισμών. Οικιστικές-πολεοδομικές μελέτες για τους οικισμούς: Πλάκα, Σίσι, Μίλατος, περιαστικοί οικισμοί Αγίου Νικολάου, Αμμουδάρα, Ίστρον.
• Ολοκλήρωση και υλοποίηση κυκλοφοριακών μελετών
• Χρηματοδότηση και ολοκλήρωση Προγραμματικών Συμβάσεων

Β) Αναπτυξιακοί Άξονες

1. Στον άξονα του τουρισμού ο Δήμος στοχεύει στη διατήρηση της ποιότητας με εκσυγχρονισμό των τουριστικών μονάδων και στήριξη όλων των σχετικών υποδομών που θα προάγουν τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του.
Η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου προσφέρεται για επέκταση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που μπορεί να εκφρασθεί με πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζεται από τους παραγωγικούς φορείς και την κυβέρνηση και θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και απασχόληση.

Επίσης μπορούν να στηριχθούν οι παρακάτω μορφές εναλλακτικού τουρισμού:
α)Θρησκευτικός καθώς η περιοχή έχει να επιδείξει εκκλησίες και μονές με μακραίωνη ιστορία και ανεκτίμητα κειμήλια
β)Φυσιολατρικός-περιπατητικός-αγροτουρισμός καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν. Ολόκληρη η περιοχή του Δήμου έχει να επιδείξει έναν ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο ζωής και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους για τη διατήρησή του και την ανάδειξη των λαογραφικών στοιχείων.
Στόχος είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου αναψυχής στα Λακώνια και λαογραφικού μουσείου στη Νεάπολη.
γ)Θαλάσσιος, καθώς ο κόλπος του Μεραμβέλλου προσφέρεται για τις σχετικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθεί στις κρουαζιέρες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού είναι:
• Η βελτίωση-επέκταση του λιμανιού Αγίου Νικολάου, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές που θα εξυπηρετούν την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν
• Η βελτίωση-ανακατασκευή του λιμανιού Σισίου
• Η κατασκευή μαρίνας στην Ελούντα
• Η κατασκευή λιμενοβραχίονα στη νήσο Σπιναλόγκα
• Η κατασκευή καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα
• Η λειτουργία υδατοδρομίου στον Άγιο Νικόλαο και
• Η κατασκευή έργων με σκοπό την προστασία των ακτών από διάβρωση στην ακτογραμμή Σίσι-Μίλατος-Πλάκα, στον Άγιο Νικόλαο και στο Καλό Χωριό (Βούλισμα).
• Αλιευτικά καταφύγια σε Καλό Χωριό και Σκινιά
δ)Συνεδριακός, ο οποίος εξυπηρετείται από τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα της περιοχής
ε)Αθλητικός, όπου θα πρέπει να βελτιωθούν και να επεκταθούν οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές, όπως το γήπεδο Αγίου Νικολάου. Επίσης να δημιουργηθούν γήπεδα τένις και μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις σε Ελούντα, Καλό Χωριό και Άγιο Νικόλαο, να κατασκευασθεί γήπεδο στο Σίσι και νέο εθνικό γυμναστήριο, να αναβαθμιστεί το Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου και να ολοκληρωθούν οι υποδομές της Αμμούδας
στ)Διατροφικός-υγείας καθώς η περιοχή μας έχει να προτείνει έναν ιδιαίτερο τρόπο διατροφής με διεθνώς αναγνωρισμένη αξία καθώς και ένα εξαιρετικά καθαρό ατμοσφαιρικό περιβάλλον

2. Στον άξονα της αγροτικής ανάπτυξης η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αφού είναι μια από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές της χώρας μας. Στερείται βασικών υποδομών όπως είναι τα φράγματα και τα δίκτυα άρδευσης ώστε να γίνεται συλλογή του νερού κατά τη χειμερινή περίοδο και σωστή διαχείριση και χρήση του στη γεωργία κατά την θερινή περίοδο. Για το λόγο αυτό πρέπει να κατασκευασθούν φράγματα στον Κρούστα και στον Τσιμπιστή (Οροπέδιο Καθαρού), καθώς και λιμνοδεξαμενή στη Φουρνή. Σχετικές προμελέτες έχουν εκπονηθεί από τη Δ.Ε.Η. και την ευθύνη προώθησής τους έχει ο Ο.Α.Κ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην στήριξη της παραγωγής, της επεξεργασίας-τυποποίησης, πιστοποίησης και της προώθησης μέσα από δίκτυα προβολής και διάθεσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων: λάδι, τυροκομικά, μέλι, αμύγδαλα, αρωματικά βότανα και μάλιστα ενισχύοντας συλλογικές προσπάθειες. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν και να εκπαιδευθούν οι παραγωγοί σε νέες πιο αποδοτικές καλλιέργειες που θα συνάδουν με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες.
Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα και ο αναδασμός θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Στον κλάδο της αλιείας, απαραίτητη είναι η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στις περιοχές του Σκινιά και του Καλού Χωριού.

3. Στον άξονα του δευτερογενή τομέα-μεταποίησης πρέπει να στηριχθεί το ΒΙΟ.ΠΑ. Αγίου Νικολάου και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν και να εκσυγχρονισθούν οι παραγωγικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα όρια του Δήμου. Οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να γίνουν ανταγωνιστικές ως προς την ποιότητα των προϊόντων τους και να υπάρξει σύνδεση με την έρευνα, τη γεωργική παραγωγή και τον τουρισμό.

4. Στον άξονα παιδείας-πολιτισμού-αθλητισμού-ηλεκτρονικής διακυβέρνησης-διοικητικής οργάνωσης
Α)Στον τομέα της Παιδείας απαιτείται η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων καθώς και η στήριξη του ΤΕΙ, το οποίο αποδεικνύεται αρωγός στην έρευνα-τεχνολογία και καινοτομία και μπορεί να βοηθήσει με καινοτόμες ιδέες την αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Σταθερός στόχος του Δήμου μας παραμένει η ισόρροπη κατανομή των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε επίπεδο Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε, και χρειάζεται να έχουμε τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, νέες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουμε το κρίσιμο μέγεθος.
Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται:
• Η επέκταση των εγκαταστάσεων στο συγκρότημα των Λακωνίων, όπου διατίθεται χώρος για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου campus.
• Η κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων για τη στέγαση του 2ου Λυκείου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Δημοτικού, του 6ου Νηπιαγωγείου, και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στον Άγιο Νικόλαο καθώς επίσης των Δημοτικών Σχολείων Σισίου, Ελούντας και Καλού Χωριού.
• Η συντήρηση παλαιών μη ενεργών Δημοτικών Σχολείων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι πολιτισμού ή άλλων δραστηριοτήτων των τοπικών κοινωνιών
Β)Στον τομέα του πολιτισμού ο Δήμος στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη μνημείων, ευρημάτων, διαδρομών και στη δημιουργία των απαραίτητων πολιτιστικών υποδομών. Πιο συγκεκριμένα προτείνονται τα παρακάτω:
• Δημιουργία υποδομών πολιτισμού
• Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στη Σπιναλόγκα
• Συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών
• Ανάδειξη και προστασία βυζαντινών μνημείων
• Ανάδειξη και προστασία τοπίων και διαδρομών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
• Ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Κολοκύθας
• Δημιουργία μουσείου παλαιοντολογικών ευρημάτων στην περιοχή Καθαρού Κριτσάς
• Δημιουργία μουσείου αλατιού και ακονιού στην Ελούντα
• Ανάδειξη διάφορων λαογραφικών συλλογών. Δημιουργία Λαογραφικού μουσείου Νεάπολης
• Εμπλουτισμός πόλης Αγίου Νικολάου με πολιτισμικά στοιχεία
Γ)Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Οργάνωσης ο Δήμος στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του, στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας, της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και της εσωτερικής οργάνωσης, στη βελτίωση των οικονομικών του, στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και στην καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Επίσης στη δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στην αναβάθμιση των υπαρχουσών ώστε να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επισκέπτες.

5. Στον άξονα του περιβάλλοντος για την προστασία και την αειφορία του στοχεύουμε:
Α) Στο νέο σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων-Ανακύκλωση
Β) Στην εξοικονόμηση ενέργειας με βιοκλιματικές αναπλάσεις και εγκατάσταση Α.Π.Ε. μετά από εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο Κρήτης ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση τους δεν θα αντιστρατεύεται την ανάπτυξη του τουρισμού, τη γεωργία και γενικότερα το περιβάλλον.
Γ) Στην κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και ΒΙΟ.ΚΑ.
Τα απαραίτητα έργα είναι:
• Αγωγοί προσαγωγής νερού στις τουριστικές περιοχές Σίσι, Μίλατος, Ελούντα στη Νεάπολη και στους οικισμούς Βραχάσι, Νικηθιανός, Λίμνες, Χουμεριάκος, Μέσα κ’ Έξω Λακώνια, Κριτσά
• Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίου Νικολάου
• Αντικατάσταση παλαιών δικτύων από αμίαντο στον Δήμο Αγ. Νικολάου
• Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Νεάπολης
• Σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. Αγ. Νικολάου
• Βελτίωση δικτύων ύδρευσης οικισμών ΔΕ Νεαπόλεως και Βραχασίου
• Σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. Νεάπολης-Βραχασίου
• Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγ. Νικολάου
• Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την εξυπηρέτηση της Δ.Ε. Νεαπόλεως
• Έργα Επαναχρησιμοποίησης εκροής Ε.Ε.Λ. Αγίου Νικολάου
• Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Σισίου
• Ανακατασκευή-Επέκταση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Βραχασίου
• Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης οικισμών Τοπ. Κοιν. Έξω και Μέσα Λακκωνίων
• Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης περιοχής Αμμουδάρας
• Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Τ.Κ. Φουρνής και Καστελλίου
• Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Μιλάτου
• Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας αφυδατωμένης ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. του Δήμου Αγ.Νικολάου & λοιπών εγκαταστάσεων
• Έργα Επαναχρησιμοποίησης εκροής Ε.Ε.Λ. Νεάπολης-Βουλισμένης-Λατσίδας
• Αντικατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού εκβολής Ε.Ε.Λ. Αγ. Νικολάου
• Κατασκευή σηπτικής δεξαμενής και αντικατάσταση αντλιοστασίων λυμάτων Ελούντας
• Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων οικισμού Ταπών
• Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων στο ΝΣΠ Νεαπόλεως.

Δ) Στην ανάδειξη και προστασία περιοχών (νησί Αγίων Πάντων), υγροτόπων (Αλμυρός) και διαδρομών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Ε) Στην ενίσχυση δράσεων πολιτικής προστασίας

6. Στον άξονα της Υγείας-Απασχόλησης-Κοινωνικής Ένταξης, ο Δήμος στοχεύει στην προώθηση δράσεων για τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και την ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται:
• Εκσυγχρονισμός –αναβάθμιση Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και σύνδεσή του με τον τουρισμό
• Κατασκευή αγροτικών ιατρείων στο Σίσι, στην Ελούντα και στην Κριτσά.
• Δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας Νεάπολης
• Προγράμματα για τοπικά σχέδια απασχόλησης, επανακατάρτισης, εξειδίκευσης, εκπαίδευσης μέσω της δια βίου μάθησης, καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης δεξιοτήτων, στήριξης ειδικών ομάδων όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένων, εργαζόμενων μητέρων, κ.α.
• Κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο θα είναι στελεχωμένο και θα λειτουργεί σε σταθερό χώρο
• Κοινωνικός ξενώνας
• Συνέχιση του προγράμματος: «Βοήθεια στο σπίτι»
• Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών στον Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Σίσι.
• Λειτουργία ΚΔΑΠ για παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12 ετών και ΚΔΑΠ για ΑμεΑ.
• Λειτουργία βρεφικού τμήματος στη Νεάπολη
• Ενίσχυση της προσβασιμότητας και εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Κουνενάκης

anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 
29-8-fpa-400-ban