in , , , ,

Πλακιωτάκης ρωτά για το βαλτομένο έργο των φυλακών στις Κουρούνες Νεάπολης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο και τον
Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης για την αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης  ΚΡΗΤΗ 2 στην περιοχή Κουρούνες Νεάπολης.
Αναφέρει:
Κύριοι υπουργοί,
Οι εργασίες κατασκευής του Γενικού Καταστήματος Κράτησης ΚΡΉΤΗ 2 στη περιοχή Κουρούνες Νεάπολης του Νομού Λασιθίου έχουν ανασταλεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει περατωθεί μόνο το 50% του έργου, λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων και το έργο παραμένει βαλτωμένο.
Υπάρχουν αναφορές για φθορές στο υπό κατασκευή έργο, λόγω παύσης των εργασιών που θα δημιουργήσουν επιπλέον κόστος εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Το 2013, τόσο με προσωπικές μου πρωτοβουλίες όσο και με ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίσθηκε και εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1.346.000 ευρώ, καίριας σημασίας για τη συνέχιση του έργου.
Πάρα την έγκριση του κονδυλίου αυτού, σήμερα πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ, οι επαγγελματίες και οι υπεργολάβοι του έργου, βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση, διότι εδώ και πολύ καιρό αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τοπικής Εφημερίδας ¨Ανατολή¨ της 22-7-2016, οι τοπικοί υπεργολάβοι εμφανίζονται απελπισμένοι και όπως αναφέρει η εφημερίδα: ¨κινδυνεύουν να βρεθούν τρόφιμοι των φυλακών που ετοιμάζουν!
 
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι εν λόγω φυλακές:
– Αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης, μετά τις φυλακές Χανίων, ότι
– Θα δώσουν λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα καταστήματα της Νέας Αλικαρνασσού και της Νεάπολης, λόγω των υπεράριθμων κρατούμενων και των αντίξοων συνθηκών εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
– Ότι πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα σύγχρονο, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν 600 κρατούμενοι, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Ερωτώνται οι Υπουργοί;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου;
Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης και της αποπεράτωσης του έργου;
Πως θα ικανοποιήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις των τοπικών υπεργολάβων και των επαγγελματιών που πλήττονται άμεσα και κινδυνεύουν με πτώχευση;
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Γιάννης Πλακιωτάκης
Βουλευτής Ν. Λασιθίου