in , , , , ,

Ποτέ μην τα παρατάς!

 

Με το σύνθημα «Ποτέ μην τα παρατάς!» ξεκίνησε η Παρασκευή 2 12 2016 στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νεάπολης μια μέρα διαφορετική για μαθητές και εκπαιδευτικούς . Μια μέρα γεμάτη έντονα συναισθήματα, γεμάτα νοήματα, δυνατές εμπειρίες και πανανθρώπινες αξίες. Ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ.Νίκος Παπαδούλης ανέλαβε, συντόνισε και υλοποίησε την ολοήμερη δράση που στόχο είχε τη βιωματική προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα αναπηρίας Οι νέοι άνθρωποι που επισκέφθηκαν το σχολείο είχαν να πουν και να μοιραστούν πολλά. Πολλά όμως ήταν και τα ερωτήματα των μαθητών που άλλοτε με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους και άλλοτε με περίσσια σκέψη, ρωτούσαν για να μάθουν, να καταλάβουν, να νιώσουν.

Ο Μιχάλης Λεμονής, φίλος του σχολείου από παλιά και ο Ανδρέας Νεραντζούλης,  αθλητές και οι δύο του Σωματείου «Λάτιος» με τον προπονητή Σπύρο Δαβράδο πέρασαν το πρωινό τους ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, συζητώντας και μεταδίδοντας μηνύματα ανθρωπιάς μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και τους δύσκολους αγώνες που δίνουν καθημερινά. Αφορμή γι΄αυτή την επίσκεψη η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη.  Όλα τα παιδιά από κάθε τάξη είχαν την ευκαιρία αυτής της τόσο ξεχωριστής συνάντησης και τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους αθλητές οι οποίοι με ιδιαίτερα θετική διάθεση κάθισαν ανάμεσά μας.

Στιγμές της ζωής, της καθημερινότητας, των προπονήσεων, των αγώνων, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων, δυνατές στιγμές, γεμάτες συγκίνηση πλημμύρισαν πολλές φορές και γέμισαν κάθε χαραμάδα στο σχολικό χώρο και στις καρδιές όλων μας. Το μάθημα μέσα στις τάξεις πήρε άλλες διαστάσεις. Κι έγινε πιο ανθρώπινο και αληθινό.  Η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η προστασία , η φροντίδα και το ενδιαφέρον που πρέπει να διακρίνουν τις σκέψεις, τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας καθημερινά και όχι ευκαιριακά, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας άτυπης διδασκαλίας, ουσιαστικής και παραγωγικής ωστόσο για την προσωπική εμπειρία και το βίωμα το καθενός. Η διαρκής προσπάθεια, η επιμονή και η υπομονή, η αγωνιστικότητα και η ιεράρχηση στόχων κυριάρχησαν στις αφηγήσεις των αθλητών και αποτέλεσαν μηνύματα ουσιαστικά για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Με την ευχή οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες να μην εξαντλούνται σε μια μέρα, αλλά να γίνουν η καθημερινότητά μας, ολοκληρώσαμε τις προγραμματισμένες δράσεις της ημέρας. Αποχαιρετήσαμε τους επισκέπτες μας, προσφέροντάς τους την αγάπη μας, λίγα δώρα εκτίμησης και αναγνώρισης, μα και τον ειλικρινή θαυμασμό μας για όσα έχουν πετύχει, αλλά και για όσα ακόμη προσπαθούν με πίστη και απαράμιλλη δύναμη ψυχής.

Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης

Μαρία Πρατσίνη