in , , ,

 Προσοχή: Συνεχίζονται οι εξαπατήσεις από επιτήδειους!

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να πέσουμε θύματα σε κάποια απάτη είναι μακρυνός. Όμως κάνουμε μεγάλο λάθος. Το τελευταίο διάστημα στη περιοχή μας δρουν πολλοί απατεώνες κάνοντας διάφορα ΄΄κόλπα΄΄ για να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους ανθρώπους.

Κάποιες φορές χρησιμοποιούν ως μέσο και το Διαδίκτυο θέλοντας να αποσπάσουν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά

Σύμφωνα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία,   1.802.330.457 άνθρωποι χρησιμοποιούν στην εποχή μας το Διαδίκτυο, ανάμεσα στους οποίους  αναμένεται να συγκαταλέγονται εκατοντάδες χρήστες με ιδιοτελείς προθέσεις και  ανήθικους σκοπούς. Αυτοί, πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και εξαπατούν. Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστούν στους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταγγέλνουν όλους αυτούς που κρυμμένοι στην ανωνυμία δρουν ανενόχλητοι.

Σε κάθε  βήμα  μας στο Διαδίκτυο προσφέρουμε προσωπικές  πληροφορίες. Κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και MySpace επιτρέπουν την αποστολή φωτογραφιών και την αποθήκευση προσωπικών σημειώσεων.

Μερικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση συστημάτων ιστοσελίδων και κοινωνικής δικτύωσης :

  • Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
  • Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε). Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στο φυσικό κόσμο.
  • Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
  • Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
  • Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Προσοχή λοιπόν στην πλοήγηση σας στο κόσμο του Διαδικτύου! Προσοχή στην ενασχόληση σας με το Facebook! Προσοχή στις οικονομικές σας συναλλαγές μέσω Διαδικτύου! Αν δείτε κάτι που σας προκαλεί ανησυχία καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη