in , ,

Σαρωτικές αλλαγές στα αυθαίρετα

Την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως θα τεθεί σε διαβούλευση στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δόμηση και τα αυθαίρετα, νομοθετώντας αρκετές αλλαγές με κύριο στόχο να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία., Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, δήλωση των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατοικιών, μικρότερα πρόστιμα με αύξηση των δόσεων με στόχο την οικειοθελή δήλωση αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών, δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων είναι μερικές μόνο από τις νέες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με συνεντεύξεις και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η πολύμηνη διαβούλευση κυρίως με τοπικούς φορείς έφερε την προσθήκη των περισσότερων αιτημάτων τους μέσα στο νομοσχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε τρεις κυρίως τομείς: ρυθμίσεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης ενός νέου ακινήτου, αλλαγές στα ρυμοτομικά και πολεοδομικά σχέδια πόλεων και αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς νόμους για το τι ισχύει στα αυθαίρετα μέχρι τώρα.
Κόστος δήλωσης
Με κοινωνικό πρόσημο υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα οριστούν τα αρκετά μειωμένα πρόστιμα αυθαιρέτων οικιών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα στα όρια της φτώχειας, πολύτεκνοι, και ταυτόχρονο “τσεκούρωμα” του αναγκαίου παραβόλου δήλωσης του αυθαιρέτου στο πρόγραμμα τακτοποίησης που τώρα ξεκινά στα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τις 2.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στον Αύγουστο για ψήφιση θα ορίζεται αύξηση των δόσεων με κύριο στόχο να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα για να υπάρξει –ίσως για πρώτη φορά- αληθινή καταγραφή και αποτύπωσή τους σε “κενό” χρόνο, μιας και λόγω της κρίσης δεν υπάρχει ανέγερση νέων αυθαιρέτων. Εκτός από τη νέα δήλωση αυθαιρέτων, το υπουργείο προσπαθεί με την αύξηση των δόσεων, από 60 που είναι σήμερα, και τη μείωση των προστίμων να δώσει ώθηση στο “πάγωμα” που φαίνεται να επικρατεί στην αποπληρωμή των οφειλών όσων έχουν ήδη δηλώσει τα αυθαίρετά τους και έχουν μπει στο πρόγραμμα τακτοποίησης.
Μέσα σε αυτούς που θα δικαιούνται μείωση προστίμων είναι και όσοι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει το αυθαίρετο ακίνητό τους ως το μόνο στην κατοχή τους ακίνητο βάσει της δήλωσης του Ε9, με το υπουργείο να εξετάζει όμως σε αυτή την περίπτωση ένα πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα αυτού του οικήματος, ώστε να μη συμπεριληφθούν μεγαλοϊδιοκτήτες σε αυτή την κατηγορία.
Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας, ενώ νομιμοποιήσεις με τον υφιστάμενο νόμο γίνονται έως τις 8 Οκτωβρίου. Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας.
Βαριά πρόστιμα
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, η προθεσμία θα είναι περιορισμένη και οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέσα σε δύο χρόνια από την ισχύ του νέου νόμου.
Έτσι, τα μειωμένα πρόστιμα δεν θα ισχύουν για όσους δεν δουν “το δέλεαρ” του νέου νόμου και δεν προσέλθουν στις οικείες δημόσιες υπηρεσίες για δήλωση. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, τα πρόστιμα εκεί θα είναι βαρύτατα και πολλαπλάσια των ποσών που θα είχαν κληθεί να πληρώσουν αν είχαν δηλώσει το οίκημά τους. Παραμένει όμως σε ισχύ η κόκκινη γραμμή της καταληκτικής ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2011. Κανένα αυθαίρετο που ανεγέρθηκε μετά από αυτή την ημερομηνία και έπειτα δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο νέος νόμος θα αφορά ευρύτερα τη δόμηση, καθώς στη διάρκεια του διαλόγου του υπουργείου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τους φορείς, αυτοί εστίασαν στις αιτίες που γεννάνε τα αυθαίρετα και σχετίζονται με το λανθασμένο τρόπο αντιμετώπισης της δόμησης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, η κυβέρνηση δουλεύει ακόμη για να λυθεί το θέμα των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων ιδιοκτησιών, αλλά και για να εμπλουτιστούν τα κοινωνικά κριτήρια. Κοινωνικά κριτήρια, σημείωσε, υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο, αλλά ήταν τα πάγια, δηλαδή αυτά που αφορούσαν π.χ. ΑμεΑ και πολύτεκνους. Ο νέος νόμος θα “ανοίξει” ώστε να συμπεριλάβει και ανθρώπους που ενώ τυπικά εμφανίζονται να έχουν ακίνητη περιουσία επειδή κληρονόμησαν κάτι, οικονομικά είναι σε δεινή θέση.
“Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να τα επανεξετάσουμε και να τα εμπλουτίσουμε. Ο νόμος αλλάζει και προσπαθούμε ακριβώς να πετύχουμε να αγκαλιάσουμε τους πολίτες και να έρθουν να δηλώσουν […] Και να διαχωρίσουμε αυτούς που έρχονται οικειοθελώς από αυτόν που δεν έρχεται”, σημείωσε και πρόσθεσε -διευκρινίζοντας ότι τα ποσά είναι υποθετικά, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις- ότι στον καινούργιο νόμο, αυτός που θα έρθει οικειοθελώς να δηλώσει και θα έχει ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, υποθετικά θα του το μειώσουμε στις 3.000-4.000, ενώ αυτόν που δεν θα έρθει, θα τον πάμε 15.000″, σημείωσε χαρακτηριστικά.