in , ,

Σε πανευρωπαικό διαγωνισμό μαθητές του ΕΠΑΛ Αγ. Νικολάου

Εδώ και δυο μήνες περίπου ξεκίνησε ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων. Σ’ αυτόν έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές είτε ατομικά είτε σε μικρές ομάδες και αντικείμενό του είναι η προώθηση και ανάδειξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας κυρίως όταν αυτή ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της διδακτέας ύλης και της σχολικής τάξης.

Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβάλλουν γραπτό δοκίμιο και σχέδια του έργου τους ώστε να γίνει η πρώτη αξιολόγηση – πρόκριση από ειδική επιστημονική επιτροπή. 
Το παρόν δίνουν και τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου του Αγίου Νικολάου και  υπέβαλλαν ως ομάδα εργασίας το σχέδιό τους, το οποίο ομολογουμένως είναι αρκετά πρωτοποριακό, αφού πρόκειται για μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος που θα λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως καύσιμο.
 Η επιστημονική επιτροπή, αφού μελέτησε την πρόταση των παιδιών, θεώρησε την ιδέα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και στην απάντησή της που έφτασε τις προηγούμενες ημέρες προέκρινε το project στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που είναι η κατασκευή και λειτουργία του μοντέλου. «Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής ( που σημειωτέον πάντα έχει ανταποκριθεί θετικά σε παρόμοια αιτήματα ) και η διαδικασία κατασκευής έχει ξεκινήσει με χρονικό ορίζοντα τις 22 Απριλίου οπότε και θα πρέπει όλα να λειτουργούν σύμφωνα με το σχέδιο. 
Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες δεν μπορούμε να δώσουμε προς το παρόν για ευνόητους λόγους, θεωρώ όμως ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να αναδειχτεί, κυρίως γιατί πρόκειται για αποκλειστική δουλειά των παιδιών αυτών, τα οποία στον ελεύθερο χρόνο τους αντί να ασχολούνται με ό, τι οι κλασικοί έφηβοι, επέλεξαν να ασχοληθούν με την έρευνα 
προσπαθώντας να δώσουν καινοτόμες λύσεις στα επιστημονικά ζητήματα.» είπε γεμάτος από περηφάνια στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Γιαννακάκης με το οποίο έχουμε ήδη ορίσει ραντεβού ώστε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του τόπου μας, να γίνει πρώτα γνωστή η ιδέα αυτή των εφήβων στους οποίους βλέπουμε τον Κύρο Γρανάζη, γνωστό εφευρέτη των παιδικών μας χρόνων,  της περιοχής μας.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ