in , , , ,

Σπούδασε…και δούλεψε αμέσως.

Το έχουμε γράψει ξανά και επανερχόμαστε για να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε μια επαγγελματική διέξοδο που υπάρχει για τους νέους και τις νέες της περιοχής μας.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια μεγάλη στροφή των νέων στο Ναυτικό επάγγελμα. Αυτό φαίνεται καθαρά από την αύξηση των βάσεων για εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και από την αύξηση αριθμού των νέων Ναυτικών Φυλλαδίων. Η στροφή αυτή, οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, κυρίως οι νέοι, στην αναζήτηση εργασίας στη στεριά και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
 Η εμπειρία του νυν Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Σπύρου Αγγελάκη από την διοίκηση στην ναυτική ακαδημία εμπορικού ναυτικού στα Χανιά είναι πολύτιμη και ήδη ό ίδιος έχει διαθέσει τις γνώσεις του στην διάθεση των σχολείων της περιοχής ώστε να απουσιάσει το ναυτικό επάγγελμα στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.  
 Σε ποιές σχολές ή πανεπιστήμια στην χώρα μας σήμερα ο νέος σπουδαστής θα κερδίσει δουλειά με την αξία του από το πρώτο έτος των σπουδών του επειδή είναι καλός; Ρωτήσαμε τον ίδιο, «Δεν ξέρω πραγματικά αν υπάρχει άλλη σχολή που να το παρέχει αυτό και σίγουρα θα είναι έτοιμος επαγγελματίας και περιζήτητος  από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες εφόσον εξακολουθεί να είναι καλός αξιωματικός (πλοίαρχος ή μηχανικός) και καλός χαρακτήρας, αυτά τα δύο πάνε μαζί.   
Το επάγγελμα του ναυτικού όμως δεν σημαίνει μόνο καλές απολαβές αλλά και σκληρή δουλειά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, γεγονός που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι νέοι που αποβλέπουν το μέλλον τους στη θάλασσα.  Η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνει μόνο με κριτήριο τις απολαβές. 
Στην επιλογή τους οι νέοι-νέες πρέπει να ξέρουν ότι θα κάνουν μια δουλειά που έχει καλά χρήματα αλλά είναι και δύσκολη. Εκτός από αυτό οι σπουδαστές μπορούν μετά την αποφοίτηση τους να βρουν εργασία και στην ξηρά σε αρκετές επιλογές π.χ υπάλληλους Ναυτιλιακών εταιρειών, πρακτορείων, ναυπηγήσεων-επισκευών-ασφαλίσεων πλοίων και στο Δημόσιο, Λιμενικό Σώμα, Δήμοι-Περιφέρειες. 
Επίσης μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον Ναυτιλιακό Τομέα και όχι μόνο.» είπε επαναλαμβάνοντας ότι έχει ζητήσει από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού να ενημερώσει ο ίδιος όσα σχολεία το επιθυμούν και περιμένει την πρόσκληση τους. 
Στο Νομό Λασιθίου ο νέος που ενδιαφέρεται μπορεί να βρει δουλειά την Τουριστική περίοδο κάθε έτους στα εκατοντάδες μικρά-μεγάλα Επιβατηγά-Τουριστικά σκάφη που δραστηριοποιούνται κάνοντας εκδρομές σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς χωρίς  να  χρειάζεται να σπουδάσει αρκεί να τους εκδοθεί από το Λιμεναρχείο Ναυτικό Φυλλάδιο, διαδικασία εύκολη και γρήγορη, τονίζει ο ίδιος, δεν αρκεί παρά μόνο μια επίσκεψη στο Λιμεναρχείο του αγίου Νικολάου ώστε να γίνει η ενημέρωση που απαιτείται.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ