in , ,

Στο σφυρί 60.000 ακίνητα από την Τετάρτη

Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από την 1η Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.  Μάλιστα, την αμοιβή για τον προσδιορισμό της αξίας, θα πληρώνει ο οφειλέτης.
Χαρακτηριστικά στο Π.Δ, αναφέρεται:
«Η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό θα βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.»
Σαφώς, όλη η διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Ηδη, με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής.
Πηγή: iefimerida.gr