«Συναισθηματική αγωγή στην πρώτη παιδική ηλικία» στο 5ο νηπ.

«Συναισθηματική αγωγή στην πρώτη παιδική ηλικία» στο 5ο νηπ.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 10-6-xylaki155x49 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

Ο δραστήριος σύλλογος των γονέων και κηδεμόνων του 5ου νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, σε συνέχεια των δράσεων του διοργάνωσε ομιλία με καλεσμένη στο σχολείο για να μιλήσει στους γονείς την Κατερίνα Τζανοπούλου-Καβουσανού, ψυχολόγο, η οπόια τους μίλησε με θέμα «Συναισθηματική αγωγή στην πρώτη παιδική ηλικία».

Στην ομιλία της   η κ. Τζανοπούλου – Καβουσανού αναφέρθηκε στην ηλικία των τεσσάρων ετών,  όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να «βγουν στο κόσμο» να γνωρίσουν νέους φίλους, να μείνουν για κάποιο διάστημα σε νέο περιβάλλον, να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα. Σε αυτήν την ηλικία είναι αρκετά μεγάλο για να αντιλαμβάνεται έννοιες που προκαλούν φόβο, όπως οι πυρκαγιές, οι πόλεμοι, οι ληστείες και ο θάνατος. 
Ο έλεγχος αυτών των προκλήσεων απαιτεί από το παιδί τη ρύθμιση των συναισθημάτων του- που είναι ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς στόχους αυτής της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί είναι έτοιμο να αναχαιτίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά, να συγκεντρώσει την προσοχή του και να εστιάσει ώστε να πετύχει το στόχο του.   
Σε αυτήν την ηλικία, οι σχέσεις με τους συνομήλικους είναι ιδιαίτερα σημαντικές μιας και τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους. Βασικό κομμάτι λοιπόν για τους γονείς να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο για να παίζουν τα παιδιά τους με συνομήλικους τους.
 Επιπλέον, οι φιλίες σε αυτή την ηλικία προάγουν το φανταστικό παιχνίδι το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας, να επινοήσουν και ταυτόχρονα να υποδυθούν φανταστικούς ή πραγματικούς χαρακτήρες. Με την βοήθεια αυτού του είδους παιχνιδιού το παιδί αποκτά πρόσβαση σε καταπιεσμένα συναισθήματα με τον ίδιο περίπου τρόπο που οι ενήλικες χρησιμοποιούν την ύπνωση. 
Ένας από τους λόγους που τα φανταστικά παιχνίδια είναι τόσο δημοφιλή, είναι επειδή τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν πολλές ανησυχίες και φόβους. 
Μερικοί από τους φόβους των παιδιών είναι: Ο φόβος της έλλειψης δύναμης (τέρατα, ληστές, κακοί άνθρωποι), Ο φόβος της εγκατάλειψης, Ο φόβος του σκοταδιού, Ο φόβος των κακών ονείρων, Ο φόβος των συγκρούσεων των γονιών και Ο φόβος του θανάτου. 
«Δυστυχώς, οι περισσότερες συμβουλές που προσφέρονται στους γονείς σήμερα αγνοούν το κόσμο των συναισθημάτων. Αντίθετα, στηρίζονται σε κανόνες για το πώς πρέπει να είναι η σωστή συμπεριφορά και στρέφουν την προσοχή με αρνητικό τρόπο στην κακή συμπεριφορά παραγνωρίζοντας τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτήν. Το μυστικό λοιπόν, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς επικοινωνούν με τα παιδιά τους όταν υπάρχει συναισθηματική υπερθέρμανση. Και αυτό ακριβώς λέγεται συναισθηματική αγωγή και είναι η λέξη κλειδί για πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. 
Τα 5 βήματα έχουν ως εξής,  
Η εκδήλωση του συναισθήματος ως ευκαιρία για οικειότητα και καθοδήγηση, Ενσυναισθητική ακρόαση, Βοήθεια στο να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματα του, Καθορισμός ορίων και βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων και Δική μας συμπεριφορά  ως πρότυπο.» είπε μεταξύ άλλων.   
Την ομιλία παρακολούθησαν αρκετοί γονείς όπου  στο τέλος   διατυπώθηκαν απορίες και απόψεις σχετικά με το θέμα και ακολούθησε διάλογος.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
www.anatolh.com
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban