in , , , ,

Το Επιμελητήριο σε θέση ρυθμιστή

Στην παρούσα όχι και τόσο ευχάριστη επιχειρηματική και επαγγελματική πραγματικότητα των επιχειρήσεων όλης της χώρας αλλά και του νομού έρχεται το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου να αναλάβει ρόλο υποστηρικτή και συντονιστή στο πλευρό των τοπικών επιχειρήσεων ώστε από κοινού να γίνουν παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θωμάς Χαριτάκης, η διευθύντρια Ειρήνη Γκερεδάκη και ο νέος συνεργάτης ειδικός σύμβουλος Βαγγέλης Δουλουφάκης παραχώρησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης συνέντευξη τύπου και παρουσίασαν τις δράσεις που θα ακολουθήσουν με στόχοι την όσο μεγαλύτερη στήριξη, προβολή και προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου.

 «Το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου καλό και θα υπερβάλουμε τους εαυτούς μας ώστε τα μέλη μας να νοιώσουν ότι βρισκόμαστε στο πλευρό τους και προσπαθούμε το καλύτερο για αυτούς. Είναι καιρός πλέον το Επιμελητήριο του νομού να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δείξει την δυναμική τους και τις ικανότητες του στηρίζοντας παράλληλα την τοπική επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό όλων και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα ακόμα πιο οργανωμένα και ουσιαστικά.

 Ήδη έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις στον Άγιο Νικόλαο στις 16 του μήνα στην Ιεράπετρα στις 21 και στην Σητεία στις 23 Ιουλίου στις οποίες θα συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές ομάδες των περιοχών, επαγγελματίες, παραγωγοί, βιοτέχνες, όλα τα μέλη μας γενικά ώστε μαζί να χαράξουμε τις επόμενες κινήσεις πάνω σε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που ήδη επεξεργαζόμαστε.» είπε ο κ. Χαριράκης.

 Ξεκινά μια διαδικασία διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις του νομού μέσα στην οποία έχουν προγραμματιστεί και οι συναντήσεις ώστε το Επιμελητήριο σαν φορέας να έρθει πιο κοντά στα μέλη του και να τους δήξει τρόπους ενίσχυσης τους ενώ παράλληλα αν καταγραφούν οι προτάσεις και οι τυχόν παρατηρήσεις τους. 

Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται  οι επιχειρήσεις να συμπληρώσουν ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των θέσεων των μελών του νομού. Ένας ακόμα πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Χαριτάκη, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος το επόμενο διάστημα είναι και η ανάπτυξη ακόμα περισσότερο της διαδικτυακής προβολής των επιχειρήσεων του νομού μέσα από το Επιμελητήριο. 

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο portal στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλες οι πληροφορίες του νομού τόσο από την μεριά την επιχειρηματική, τουριστική, θρησκευτική και πολιτιστική ώστε να προσφέρουμε την ενημέρωση και την πληροφόρηση που χρειάζεται ο κάθε ένας που είτε ζει εδώ είτε θέλει να έρθει εδώ, στο νομό μας.» είπε. 

 Παράλληλα θα αναπτυχθεί και ένα info center για την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου του νομού ώστε να είναι σε θέση άμεσα και γρήγορα να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις, τα προγράμματα και τις προοπτικές που ανοίγονται παγκόσμια.

 «Είναι προτεραιότητα μας η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας και θα εστιάσουμε αρκετά στο κομμάτι αυτό.» είπε ακόμα ο πρόεδρος. Ακόμα το Επιμελητήριο θα εντείνει τις δράσεις του και τις πρωτοβουλίες του στο θέμα του τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικά η οποία δείχνει σημάδια ανάπτυξης και για την περιοχή της Σητείας, πλην του Αγίου Νικολάου, αλλά επιθυμούν κάτι να κάνουν και για το λιμάνι τις Ιεράπετρας. Παράλληλα δε θα παρακολουθούνται και όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και θα προωθούνται εκείνα που θα μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις  να ενταχθούν.



 Σε ότι αφορά τώρα την πραγματικότητα στην περιοχή μας, δεν είναι καλά τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Χαριτάκης «Τα ποιοτικά στοιχεία του Α εξαμήνου 2014 δείχνουν ότι η μεταποίηση στο Λασίθι συνεχίζει να συρρικνώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Το ίδιο δείχνουν αλλά σε μικρότερο βαθμό το εμπορικό τμήμα και το τμήμα των υπηρεσιών. Το μόνο τμήμα που διατηρεί μια θετική δυναμική είναι το τουριστικό αλλά από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να αλλάξει την εικόνα που δείχνει σαφώς χειρότερη του 2013.» είπε. 

Τέλος σε ότι αφορά τις συνεργασίες με όλους τους φορείς τόνισε ότι είναι δεδομένη από την μεριά του Επιμελητηρίου και θα γίνει εκ νέου ένας προγραμματισμός δράσεων και πρωτοβουλιών με τις νέες δημοτικές αρχές όπου αυτές έχουν προκύψει ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος. 

Από την μεριά του ο κ. Δουλουφάκης τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες που θα αφορούν την εικόνα του Επιμελητηρίου και πρακτικά και ουσιαστικά ώστε  να διαπιστώσουν όλα τα μέλη το πόσο χρήσιμα μπορούν να φανούν όλα αυτά που σήμερα ένα καλά οργανωμένο Επιμελητήριο μπορεί να τους προσφέρει.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ