in , , ,

«το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά το δανειστήκαμε από τους απογόνους μας»

Πληθαίνουν οι αντιδράσειςγια την επικείμενη  καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σικελίας στη Μεσόγειο και όλες αυτές οι φωνές είναι σαφώς δικαιολογημένες.

 Η ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε σχετικά με το θέμα με τον λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Σπύρο Αγγελάκη ο οποίος έχει μελετήσει το θέμα της Μεσογείου και απαντά στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει η ίδια αντίδραση για τον αργό θάνατο της Μεσογείου με την έλλειψη μέτρων προστασίας της από όλα τα κράτη που βρέχονται από αυτή;
 «Η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που επηρεάζεται κυρίως από τα μικρά-μεγάλα ποτάμια που εκρέουν γύρω της και τα αστικά λύματα των πόλεων που βρέχονται από αυτή. Για την όξυνση των ωκεανών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δυναμικό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, πάνω από 60 επιστήμονες από 12 χώρες, κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου, συναντήθηκαν στο Ηράκλειο στις 5 και 6 Μαρτίου 2013 υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Ο όρος όξυνση των ωκεανών χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαπιστωμένη μείωση του pH των ωκεανών που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η παραγωγή τσιμέντου. Τα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής είναι πολύ ανησυχητικά.» επισημαίνει και σε ότι αφορά την χώρα μας λέει, 
«Στις ελληνικές θάλασσες, η θερμοκρασία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 1 έως 1,5  βαθμούς  κελσίου περίπου   και αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Mια αύξηση της θερμοκρασίας που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις   στην βιοποικιλότητα,  ειδικά στα είδη που είναι   ευαίσθητα στις αλλαγές   της θερμοκρασίας   και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου έχει ήδη ανέβει.
 «Μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρξει μείωση των υδάτινων εισροών στη Μεσόγειο από ποτάμια κατά 25%, με σημαντικές επιπτώσεις και στον εμπλουτισμό της θάλασσας σε θρεπτικά άλατα». Σε ότι αφορά το επόμενο διάστημα λέει πως τα ποτάμια θα κατεβάζουν λιγότερο νερό και δεν θα υπάρχει    έντονη πρωτογενή παραγωγή, κάτι  που σημαίνει ότι  θα υπάρχει διαφοροποίηση της παραγωγής   θρεπτικών στοιχείων. Βάση τιμών από τις αλλαγές θερμοκρασίας τα σενάρια δείχνουν ότι  η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα ποτάμια που καταλήγουν στο Αιγαίο φαίνεται  ότι   θα είναι χαμηλότερη,  δηλαδή θα  έχουμε λιγότερα ψάρια όπως γαύρο  και σαρδέλα. 
«Η Ανατολική Μεσόγειος πλήττεται όμως ήδη και από την εισβολή ξενικών ειδών, όπως ο τοξικός λαγοκέφαλος, το  καλαμάρι  (Sepioteuthis lessoniana )  που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και περνούν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο δραστικός περιορισμός των μεγάλων ψαριών οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου του χώρου τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ταχύτατα το πλήθος των μεδουσών. Οι μέδουσες τρώνε τα αυγά των ψαριών και το πρόβλημα  διαιωνίζεται. Οι μέδουσες αποτελούν μάστιγα ήδη στη Δυτική Μεσόγειο. Ευτυχώς, φαίνεται ότι τα στενά της Σικελίας λειτουργούν ως ένα φυσικό φράγμα, που δεν επιτρέπει τη μαζική επιδρομή τους και στο ανατολικό μέρος.» 
Τέλος στην ερώτηση τι έχει γίνει και τι μέτρα έχουν παρθεί απαντά «Είναι σαφές ότι
παρά την πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουν τα κράτη της Μεσογείου θα πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα των εκπομπών CO2 που αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της Μεσογείου σε συνεργασία με τη φύση  διατηρώντας τα οικοσυστήματα της Μεσογείου υγιή και παραγωγικά.
 Τελειώνοντας, σας λέω μια φράση ενός σοφού Ινδιάνου αρχηγού:    «το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά το δανειστήκαμε από τους απογόνους μας».
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ