Υπάρχει τρόπος… Ιδού ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ιδού και το (ποιοτικό) άλμα.

Υπάρχει τρόπος… Ιδού ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ιδού και το (ποιοτικό) άλμα.
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. (1/2)

 Τα τελευταία τέσσερα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, με τεράστια προβλήματα για τους κατοίκους της χώρας, με υψηλή ανεργία και έλλειψη επενδυτικών βραχυπρόθεσμα αποδοτικών σχεδίων για την ταχεία ανακούφιση πλατιών στρωμάτων πληθυσμού.

 Είμαστε όλοι πεπεισμένοι και συμφωνούμε ότι απαιτούνται προσπάθειες, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές για την χωρίς καθυστέρηση προώθηση ιδεών που θα αποσκοπούν στο γενικό καλό, με την υλοποίησή τους.

 Μία από τις προσφερόμενες λύσεις στο πρόβλημα, θεωρούμε ακριβώς πρωτοβουλίες στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στηριζόμενοι σε νέες βάσεις.

 Οι δύο τομείς παραδοσιακά συνείσφεραν στο παρελθόν και θα μπορούσαν και τώρα να συντελέσουν ιδιαίτερα στην προσπάθεια ανάπτυξης, με την τόνωση της εν γένει επιχειρηματικής δραστηριότητος, χάρη σε μια αυξημένη αλλά και υψηλή ποιοτικά προσέλευση επισκεπτών.

 Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης και γενικότερα ο Νομός Λασιθίου, ειδικά στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, χρειάζεται και θα ωφεληθεί αποφασιστικά από βελτίωση της εικόνας του με μία συγκεκριμένη, ιδιαίτερα ισχυρή ταυτότητα, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη περί branding, προβολή δηλαδή των χαρακτηριστικών του στοιχείων, καθιστώντας έτσι τον τόπο αναγνωρίσιμο, προτιμητέο και άρα επιλέξιμο μεταξύ διαφόρων άλλων προορισμών που προσφέρουν επίσης θάλασσα, ήλιο, ομορφιά.

 Πριν μερικές εβδομάδες επισκεφθήκαμε την πόλη της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία.
 Πρόκειται για ένα μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου, με πληθυσμό ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους.

 Οι ρίζες της είναι ελληνικές, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν τον 6 ο π.Χ αιώνα άποικοι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, Φωκαείς για την ακρίβεια και εκείνοι που ίδρυσαν την πόλη  σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο Πρωτέας και η εντόπια σύζυγος του πριγκήπισα Γύπτις.

 Είκοσι πέντε χρόνια τώρα, στις συχνές εκεί επισκέψεις μας, παρακολουθούσαμε με λύπη τη φθίνουσα πορεία της επί αιώνες σημαντικής αυτής μητρόπολης.

 Δεν ξεχνάμε και τις σχέσεις της με την Κρήτη μας από την αρχαιότητα, με εξαγωγές μας κρασιού, καθώς και τις τον 17 ο και 18 ο αιώνα εισαγωγές τους από εμάς λαδιού και σαπουνιού. 

 Και ιδού που κάποια επιτέλους στιγμή ελήφθη απόφαση για προσπάθεια “διάσωσης” της, το συνδύασαν δε με την επιλογή “Μασσαλία, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013”. 

 Διατέθηκαν χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση, από την τοπική Περιφέρεια και από τον Δήμο της.

 Παρατηρήσαμε, πέρα από ένα γενικό “νοικοκύρεμα” σε πολλούς δρόμους και μνημεία, την προσοχή που δόθηκε στην ανάπλαση μίας ιστορικής συνοικίας δίπλα στη θάλασσα, με το φρούριο του Αγίου Ιωάννη, όπως και την κατασκευή ενός πρωτότυπου μουσείου που ονομάσθηκε MuCEM, δηλαδή μουσείο της ιστορίας της Μεσογείου και του πολιτισμού της.

 Για τους ενδιαφερόμενους, οι αρχιτέκτονες προέρχονται από την περιοχή, με μεγάλα όμως ήδη διεθνή έργα και πείρα, οι Rudi Riciotti και Corinne Vezzoni.

  Απολαύσαμε τη συνοικία και το μουσείο, αμφότερα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αξιόλογα, να αποτελούν πλέον πρόσκληση και πρόκληση για τον επισκέπτη.

 Το MuSEM μας εντυπωσίασε ως κατασκευή και ως περιεχόμενο. Πρωτοποριακό, με αναφορές και εκθέματα για Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους αλλά και κάθε λαό της Μεσογείου μας.

 Η τοποθεσία, φανταστική. Πάνω στη θάλασσα. Η συνοικία γύρω, ανανεωμένη, σε άνισα επίπεδα, προσφέρεται για ονειρική περιπλάνηση.

 Αποτέλεσμα; Ουρές αναμονής, μακρά σειρά τουριστικών λεωφορείων, πολυάριθμοι επισκέπτες. Ένας νέος πόλος έλξης είχε δημιουργηθεί.

 Να παραθέσουμε τη δήλωση του Δημάρχου Μασσαλίας, έμπειρου πολιτικού Ζαν Κλωντ Γκοντέν:

 “Ο πολιτισμός αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την οικονομική μας ανάπτυξη, κυρίως με την προσέλκυση επισκεπτών, χάρη στην εικόνα μας”.

 Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Ενδιαφέρον, φήμη και ΕΣΟΔΑ για την περιοχή. Για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. 

 Πράγματα που όλοι μας στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στο Λασίθι, στο Δήμο Αγίου Νικολάου, από καιρό ευχόμαστε.

 ΑΝΑΚΑΜΨΗ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πολυπόθητες έννοιες.

 Πώς όμως θα τις επιτύχουμε ΕΜΕΙΣ, με κάτι συγκεκριμένο; Υψηλής προστιθέμενης αξίας; 

 Πρωτότυπο, εφικτό, μοναδικό, σχετικά χαμηλού κόστους; Χωρίς ανθρώπινη εκμετάλλευση;

 Αγαπητοί αναγνώστες.

 Υφίσταται αυτή η δυνατότητα, για το Δήμο μας και επαγωγικά και επακόλουθα για το Λασίθι ολόκληρο, διότι οι προτάσεις μας αφορούν το γεωγραφικό χώρο του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά θα επηρεάσουν θετικά, θεωρούμε, το σύνολο του νομού, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης.

 Προωθείται εδώ και πάνω απο δύο χρόνια σχέδιο, για το οποίο έχουν ενημερωθεί αρκετοί 

πολίτες του Δήμου Αγίου Νικολάου και που σχεδόν στο σύνολο τους έχουν εκφράσει στα ουσιώδη τη σύμφωνη γνώμη τους και την επιδοκιμασία τους.

 Διαπιστώνεται ότι όλοι πλέον περιμένουν πώς θα ξεκινήσει, ποιοί θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να συνεργασθούν, να βοηθήσουν, να πιέσουν, να αναζητήσουν τρόπο προικοδότησης και υλοποίησης του. Όμως με απλά θεατές και μόνο, τίποτε δεν θα προχωρήσει.

 Φρονούμε ότι έφθασε η στιγμή για κινητοποίηση, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, ο τόπος έχει άμεσες και επιτακτικές ανάγκες.

 Το σχέδιο προβλέπεται, μετά από λεπτομερή ανάλυση, ριζοσπαστικά αποτελεσματικό. 

 Τις ιδέες τις συλλάβαμε με φαντασία, με μελέτη του αντικειμένου, με την πείρα μας από πολλά χρόνια παραμονής σε διαφορετικές χώρες, με αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό και πάνω απ’ όλα με ενδιαφέρον για τον τόπο μας, διαθέτοντας πλατειά γνώση του αντικειμένου χάρη στη μακρά ενασχόληση μας με αυτό. 

 Θεωρούμε ότι μοναχά οι φωνές διαμαρτυρίας είναι συχνά αναποτελεσματικές, ενώ επείγουν προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσες ενέργειες. 

 Γι αυτό και το σχέδιο μας τοποθετείται ένα σκαλοπάτι πιό πάνω από προεκλογικά εύκολες φραστικά διακηρύξεις αρχών ή εκφράσεις αγαθών προθέσεων, ανεπαρκείς όμως αν χαρακτηρίζονται από ακηδία, αν δεν ακολουθούνται δηλαδή από έντονη προσπάθεια με δίψα για υλοποίηση. 

 Το σύνολο των τριών ηγετών των εκλεγμένων παρατάξεων του Δήμου Α.Ν, μας τίμησαν στο παρελθόν με την “κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς” σύμφωνη γνώμη τους, θέτοντας εμείς ως στόχο να παρουσιαστεί  η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τύχει οριστικής έγκρισης και προώθησης, χωρίς δυστυχώς να δοθεί συνέχεια.

 Οι παράγοντες της περιοχής και οι κινήσεις πολιτών με τους οποίους επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε, επικρότησαν στο σύνολο τους το σχέδιο μας ως μία από τις λίγες εναπομένουσες ελπίδες ανάκαμψης του Δήμου μας.

 Τις τελευταίες εβδομάδες, εκδηλώθηκε μία αναζωπύρωση του τοπικού ενδιαφέροντος και μας αναγγέλθηκε ότι ίσως προωθηθεί σύνταξη προμελέτης με υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια Κρήτης για έγκριση μελέτης και προικοδότησης του έργου στην επόμενη περίοδο περιφερειακής χρηματοδότησης από το ΣΕΣ, πρώην ΕΣΠΑ, που προβλέπει κονδύλια για τον Πολιτισμό.

 Μόλις όμως μας ενημέρωσαν ότι λόγω εκλογών αδυνατούν, όπως δυστυχώς αδυνατούσαν και μακράν των εκλογών.

 Ζητάμε τώρα από τις υποψήφιες παρατάξεις στο Δήμο Αγίου Νικολάου να στηρίξουν την πρόταση -με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνονται το καταπληκτικό βεληνεκές της- μέσω ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων υλοποίησης της.

 Ιδού ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ιδού και το (ποιοτικό) άλμα.

  Στέλιος Αδαμάκης, Δρυάδων 1, Άγιος Νικόλαος.
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban