in , , ,

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση στις Κοπράνες και τη Δεξαμενή

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Διαμόρφωση Αναβάθμιση Οδικού Δικτύου Περιοχών Αστικής – Τουριστικής Ζώνης Πόλης Αγίου Νικολάου», για την ανάπλαση της περιοχής Κοπράνες, μεταξύ του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας ”ΚΟΣΜΟΣ Κατασκευαστική Α.Ε.” κ. Κωνσταντίνου Μανιδάκη.

Το έργο αφορά στις απαιτούμενες εργασίες για την ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών, τη διαμόρφωση και την αισθητική αναβάθμιση των οδών που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης Αγίου Νικολάου στην περιοχή «Κοπράνες» και στη «Δεξαμενή». 

Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση οδών μήκους περίπου 4 χιλιόμετρα και κοινόχρηστων χώρων, με κύριες εργασίες εκσκαφές, αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, οδοστρωσία, σκυροδέματα, ξυλοτύπους οπλισμούς, ασφαλτικά, ύδρευση, αποχέτευση, επιχρίσματα, χρωματισμούς, φωτισμό και εργασίες πρασίνου.

Στην παρέμβαση έχουν συμπεριληφθεί και οι βασικοί δρόμοι πρόσβασης προς το λόφο του Αγίου Χαραλάμπους και συγκεκριμένα οι δρόμοι Ζερβονικόλα, Λάμπη Αλεξάκη και η οδός Σελήνης.


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.952.000 €, ενώ το σύνολο της εργολαβικής σύμβασης στο 1.631.000€ περίπου, μετά από έκπτωση 44,74%. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.


Ο κ. Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρόκειται για μια μεγάλη ανάπλαση στο νέο σχέδιο πόλης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου ήταν η κατάσταση στο νέο σχέδιο πόλης. 

Περίπου 19 χιλιόμετρα αδιάνοικτοι , αδιαμόρφωτοι δρόμοι, ενώ οι κάτοικοι είχαν ήδη πάρει άδειες οικοδόμησης. Με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, το πρόβλημα έχει μειωθεί αισθητά και έχουν μείνει πέντε χιλιόμετρα, διαχειρίσιμο μέγεθος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έχουμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις , σε ορισμένους δρόμους όπως στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, στην περιοχή απέναντι από το Νοσοκομείο και καλύψαμε κάποιες ανάγκες.


Κάναμε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες μείωσαν πάρα πολύ το πρόβλημα. Ο Περιφερειακός δρόμος, περίπου πέντε χιλιόμετρα, ο οποίος αγκάλιασε όλο το Δήμο και έδωσε διέξοδο, σε όλες τις νέες γειτονιές, η μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Σταυρού που υπέφερε και από τα προβλήματα των νερών, ένα έργο που εξελίσσεται τώρα, της τάξεως των 5.000.000€ , η σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα και καλύπτει δύο μεγάλες γειτονιές. 

Οι μελέτες των έργων αυτών στο σύνολο τους έχουν εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου, την οποία και ευχαριστώ, η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο Δήμος οικονομικά, δεδομένου ότι δεν αντέχει τέτοια μεγάλα έργα. Ήταν ευτυχής συγκυρία ότι ήμασταν έτοιμοι, είχαμε ώριμες μελέτες και εγκρίθηκαν από τα περιφερειακά προγράμματα.

Ο εργολάβος είναι έμπειρός, έχει κάνει πολλά έργα στο νομό Λασιθίου και στο Δήμο Αγίου Νικολάου παλαιότερα, υπάρχει τεχνογνωσία και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει όλους, με την λιγότερη δυνατή όχληση στους κατοίκους, από τους οποίους ζητούμε υπομονή και κατανόηση μέχρι να τελειώσει το έργο και να αποκτήσουν οι γειτονιές τους μια σύγχρονη εικόνα».
Ο κ. Κουνενάκης συμπλήρωσε: «Όσον αφορά το ερώτημα πολλών συμπολιτών, γιατί τώρα όλα αυτά τα έργα; θέλω να τους ενημερώσω ότι κάθε έργο απαιτεί προετοιμασία, ωρίμανση και ένταξη δυο με τρία περίπου χρόνια. Επειδή τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το οποίο ουσιαστικά τελείωσε 31-12-2013, πάρα πολλά έργα, σε όλη τη χώρα ξεκινούν αυτήν την περίοδο. Το θετικό όμως που πρέπει να μείνει είναι ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία γίνονται σοβαρά και μεγάλα έργα που βελτιώνουν τις υποδομές, τη ζωή των κατοίκων, την αισθητική της πόλης και των χωριών μας».


Ο κ. Μανιδάκης τόνισε: «Θα ξεκινήσουμε το συντομ
ότερο δυνατόν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες και θα ολοκληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου